Cukkerberg

Kék Duna Keringő: mákolaj és sajtkrém

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntősei

2022. június 29. - egyszerelunk

Folytatjuk sorozatunkat, amelyben bemutatjuk a Magyarország Cukormentes Tortája verseny idei döntőseit. Tudjátok: a győztes alkotás ünnepélyes bejelentésére augusztus elején kerül sor. A döntőt június elején, a Magyar Cukrász Ipartestület Székházában rendeztük meg.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa, Széchy Eszter posztja.

Csakúgy, mint a Csokoládé királyfit, a Kék Duna keringőt is a komáromi Jánoska Cukrászda két cukrásza, Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter alkotta meg.

img_7178_edit_3000.jpg

Tovább

Csokoládé királyfi: három torta egy koncepcióban

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntősei

Ma induló sorozatunkban szeretnénk bemutatni a Magyarország Cukormentes Tortája verseny idei döntőseit. A győztes alkotás ünnepélyes bejelentésére ugyan augusztus elejéig még várni kell, de nem titok, hiszen posztoltunk is róla, hogy a döntőt június 9-én a Magyar Cukrász Ipartestület Székházában rendeztük meg.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa, Széchy Eszter posztja.

Hiszünk benne, hogy mindegyik tortának helye van a pultokban és ha országszerte nem is, de a készítők műhelyében mindenképpen elérhetők lesznek, így egy országjárással egybekötve akár megrendezhetitek a saját döntőtöket is.

Elsőként lássuk a Csokoládé királyfit, ami Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter, a komáromi Jánoska Cukrászda cukrászainak alkotása.

Tovább

Dietetikus szemmel a Magyarország Cukormentes Tortája versenyről

Most, hogy vége a #dietetikusokhete-nek, nyugodtan beszélhetünk aaa…tortákról! Aktuális cikkünkben ezúttal Széchy Eszter, az Alapítvány dietetikusa vezet be minket a kulisszák mögé.

Nem tudom, ki hogy van vele, de múltamból adódóan én gyerekkorom óta imádom az olyan dokumentumfilmeket, amelyekik egy-egy sportoló vagy csapat útját mutatják be a felkészüléstől a célversenyig. A cukrászok számára a különböző cukrászversenyeken történő részvétel, bármennyire is meglepően hangzik, hasonló fizikai, szellemi és mentális felkészülést igényel, mint a sportolóké. Nem elég a jó ötlet, azt papíron és a valóságban is ki kell dolgozni. Egy-egy torta esetében akár 20-30 sütést is jelenthet, mire végső formát önt, amire persze általában csak a rendes munkaidő (ha-ha-ha…létezik egyáltalán ilyen a vendéglátásban?!) előtt és után van lehetőség, így bírni kell a hajnalokat és az éjszakákat is. 

Tovább

A vércukorszint és a ketoacidózis hatása az agyra

istockphoto-1309122635-612x612.jpg

Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegeknél fokozott a demencia és az általános kognitív hanyatlás kockázata – magyarázta több szakértő az Amerikai Diabétesz Szövetség tavalyi tudományos ülésein. Kutatásuk fontos célkitűzése volt, hogy megpróbálják meghatározni, hogy a cukorbetegség mely aspektusai befolyásolják leginkább a kognitív funkciók jólétét. Az alábbi cikkben megnézzük a megállapításaikat:

  • a demencia kockázata cukorbetegeknél
  • a magas és alacsony vércukorszint hatása az agyra
  • a diabéteszes ketoacidózis (DKA) hatása az agyra

Tovább

T1D és depresszió tinédzserkorban

anthony-tran-vxymirxr5ac-unsplash.jpg

Szerintem már mindannyian tudjuk, hogy a diabétesz és a depresszió olykor összefüggnek, és több kutatás is alátámasztotta már, hogy az 1-es típusú cukorbeteg kamaszok különösen hajlamosak lehetnek a depresszióra. A "SAMSA National Survey on Drug Use and Health" szerint lényegesen több 12 és 17 év közötti, 1-es vagy 2-es típusú cukorbeteg serdülő tapasztalt már meg súlyos depressziós epizódot az elmúlt évben, mint nem cukorbeteg társaik. Ez a depresszió különbözik a diabétesz okozta szorongástól, és fontos is különbséget tenni a kettő között, hogy a lehető leghatékonyabban kezelni tudjuk a cukorbeteg tinédzserek mentális egészségügyi problémáit.

Tovább

Mit kell tudni a diabéteszes ketoacidózisról?

istockphoto-1158994928-612x612.jpg

A vércukorszint normál tartományon belül tartása az egyik legnagyobb kihívás a legtöbb cukorbeteg számára. És sajnos, mivel nagyon sok tényező játszik szerepet ebben a trükkös egyensúlyozásban, ez nem is mindig lehetséges. Cukorbetegként valószínűleg több, mint 50 terápiával kapcsolatos döntést hozunk naponta. Ahhoz, hogy elérjük a célunkat, elegendő diabéteszre vonatkozó "know-how"-ra van szükség, és gyakran egy kis szerencsére is! Tudjuk, hogy a dolgok nem mindig a tervek szerint alakulnak. Az egyik fő cukorbetegséggel összefüggő anyagcserezavar, amelyről minden érintettnek tudnia kell, a diabéteszes ketoacidózis vagy röviden DKA. Ez vészhelyzet, és azonnali orvosi ellátást igényel. 

Tovább

T1D útikalauz bébiszittereknek

istockphoto-1309383515-612x612.jpg

Függetlenül attól, hogy 1-es típusú cukorbeteg gyerek főállású dadája vagy, részmunkaidős bébiszitter, vagy egy rokon, közeli barát, a T1D-s gyerek gondozása ijesztő feladatnak tűnhet, ha még sosem csináltad korábban. Lehet, hogy a fiad/lányod egy cukorbeteg osztálytársát akarja áthívni ottalvós buliba, vagy au-pairként dolgozol. A körülmények ilyen szempontból nem relevánsak. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a cukorbeteg gyerekek ugyanúgy bármire képesek, mint amire nem cukorbeteg társaik. Csakúgy, mint az allergiás vagy asztmás gyerekeknél, csak egy kis alapvető tudásra és egyszerű felkészülésre van szükség ahhoz, hogy egy diabétesszel élő gyerek biztonságban legyen és egészséges maradjon. 

Tovább

Mit tanított nekem a diabétesz a boldogságról?

denise-jones-jj4x2mleyq0-unsplash.jpg

Ha olyan dolgokra kell gondolnom, amelyek boldoggá tesznek, nem jut azonnal eszembe a krónikus betegségem. Barátok és család? Igen. Bor és egy sajttál? Ó igen, természetesen. Naplemente, nyár, utazás, koncertek... de nem annyira az 1-es típusú cukorbetegség, amellyel 18 éve élek együtt. Sokszor fárasztó, könyörtelen és frusztráló tud lenni, és nincs kikapcs gomb. De már régóta ars poeticámnak tekintem, hogy rávilágítsak a diabétesszel való együttélés pozitívabb oldalára, megtalálni azt, hogy milyen pluszt hozhat számunkra ez az állapot annak ellenére, hogy kéretlen vendégként bukkant fel az életünkben, és nagyon úgy fest, hogy nem is akar távozni.

Tovább

Úszás és diabétesz

istockphoto-1332857654-170667a.jpg

Akár rekreációs céllal, akár versenyszerűen, akár medencében, akár strandon úszol, fontos, hogy szem előtt tarts néhány dolgot, ha 1-es típusú diabétesszel élsz. A szabadban való tartózkodás és bármilyen fizikai tevékenység csupán egy kis plusz tervezést igényel, de erre érdemes odafigyelni. Íme egy gyors lista az úszás sikerességéhez!

Tovább

Gondozói - burnout

istockphoto-1191636898-170667a.jpg 

Az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyerek szülőjének és elsődleges gondozójának lenni 24 órás munka, szünet nélkül. Még akkor is, ha gyermekük fizikailag nincs velük, ezek a szülők akkor is aggódnak értük, és manapság már akár messziről is kezelhetik gyermekük cukorbetegségét. Annak ellenére, hogy a legtöbb szülő mindent megtenne, hogy gyermeke vércukorszintjét a normál tartományon belül tartsa, és gondoskodjon a biztonságáról, gondozónak lenni kimerítő lehet. Ha te is egy T1D-s gyerek gondozója vagy, nagyon fontos a saját és gyermeked egészsége és jóléte szempontjából, hogy tisztában légy a "gondozói kiégés" jeleivel, és vigyázz magadra.

Tovább

Amiről egy mexikói cukorbeteg beszélni szeretne

woman-looks-at-pastries_custom-65515c45b6785d8738043e4608af060e7bf973c6.jpg

Egy interjút hoztunk a BeyondType1-ról, egy mexikói származású cukorbeteg nővel.

"Az Egyesült Államokban sokak számára kihívást jelent az inzulinhoz, a diabétesz kezeléshez szükséges eszközökhöz, és az egészségügyi ellátáshoz való megfizethető hozzáférés. De mi van az Államokon túl? Világszerte nagyon sok ember nem fér hozzá a szükséges ellátáshoz. Az Államokhoz hasonlóan más országokban is felmerülnek olyan problémák, mint az elfogultság, a rendszerszintű rasszizmus, a hozzáférhetetlen árazás, a gyenge egészségügyi rendszer, stb. Azonban sok helyen még olyan alapvető dolgok is hiányoznak a cukorbetegség kezeléséhez, mint az inzulin, a vércukormérők, a tesztcsíkok vagy a fecskendők. Nem csak arról van szó, hogy az eszközök és a gyógyszerek túl drágák, hanem arról is, hogy gyakran nem is léteznek. Az ember bemehet a patikába, hogy inzulint kérjen, de közlik vele, hogy nincs. Lehet azt mondani, hogy kövesd nyomon a vércukorszintedet, de nem lehet mérőt kapni. Ilyenkor mi van?

A BeyondType1 közreműködő írója, Karime Moncada összeült Karlával, aki Veracuzból, Mexikóból származik. Karla ápolónő, és 16 éve 1-es típusú cukorbeteg. A diagnózis óta számos nehézséggel kellett szembenéznie, például rossz orvosi ellátással, munkahelyi diszkriminációval, és olyan alapvető szükségletek hiányával, mint az inzulin. Karime a mexikói cukorbetegek életéről kérdezte Karlát.

Tovább

Útmutató a különböző terápia-típusokhoz

istockphoto-1321372162-170667a.jpg

Tehát érdekelne a terápia, de nem tudod, hol kezdd el? Ne aggódj, ez az útmutató áttekintést nyújt néhány gyakori terápiás módszerről, amelyekkel találkozhatsz egy mentális egészségügyi szolgáltatóval/szakemberrel folytatott kommunikáció során. A pszichoterápia, amelyet általában beszélgetésterápiaként is emlegetnek, az egyik leggyakoribb típus. A terápiát és a tanácsadást gyakran felváltva használják. Bár vannak átfedések, és a tanácsadók legtöbbször ugyanazokat a technikákat alkalmazzák, sokszor a tanácsadás lehet a legalkalmasabb egy adott probléma kezelésére. Példa lehet erre az otthonról való elköltözés feldolgozása, vagy a cukorbetegség miatti kiégés kezelése. Ezzel szemben a terápia célja sokszor a múlt megértése, hogy ennek segítségével a személy képes legyen kezelni az életét zavaró gondolati vagy viselkedési mintáit. Vagy szimplán folyamatos támogatást jelenthet egy mentális egészségi állapot kezeléséhez.

Tovább

1-es típus és a kontaktlencse

images_14.jpg

Kicsit ijesztő a szem felszínére gondolni, arra, hogy hozzáérünk, nem? Nem véletlen tudnak olyan rémisztők lenni a Halloween-kor előkerülő mű szemgolyók. 1-es típusú diabétesz esetén különösen fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk a szemünkről. A cukorbetegség és a kontaktlencsék kapcsolatával kapcsolatban elég negatív retorika a meghatározó napjainkban. Röviden: ne. De mi az igazság? Viselhetjük-e a kontaktlencsét biztonságosan? Melyek a valódi kockázatok? Mi a legjobb megoldás?

Tovább

Mindent a csokoládéról

chocolate.jpg

Az istenek ajándéka, a szerelem íze, ami persze elég értékes ahhoz, hogy pénzért kereskedjenek vele. Anno felrázta az aztékok világát, és a kakaó-kultúra még ma is nagy felhajtást okoz. Az emberiség csokoládé-szeretete egészen az 1900-as évek elejéig nyúlik vissza. Úgy tartották, hogy növeli a szexuális vágyat, ugyanakkor értékes gyógyászati tulajdonságokkal is rendelkezik. Emiatt a csokoládét varázslatos, sőt, isteni ételnek tekintették. Ezt az "elixírt" a spanyolok hozták be Európába, ahol a királyok élvezhették eredeti, folyékony formájában. Végül az európaiak cukrot és zsírt adtak hozzá, csökkentve annak természetes keserű ízét.

1828-ban, amikor Conrad van Houten holland kémikus készített egy olyan gépet, amely a kakaóvajat kivonja a babból, a csokoládé formája örökre megváltozott. A melléktermék a kakaópor volt, amelyet kakaóvajjal kevertek össze, így formába önthető csokoládé "lé" készült belőle. A krémes egyensúly érdekében lúgos sókat és cukorral porított tejterméket adtak hozzá, majd hagyták megszilárdulni. Ez az új csokoládé már sokkal ízletesebb és könnyebben eloszlatható volt. Napjainkban a csokoládé az Egyesült Államokban értékesített édességek több, mint 60%-át teszi ki. Noha népszerűsége nem csökkent az évek során, sőt, nőtt, a kutatók csak most kezdik megérteni a kémiai összetételét és azt, hogy milyen kedvező mellékhatásai vannak. Tényleg afrodiziákum? Valóban csökkenti a vérnyomást? Segíthet korrigálni a cukorbetegek vércukorszintjét? Ezeknek jártunk utána.

Tovább
süti beállítások módosítása