Cukkerberg

Úszás és diabétesz

2022. június 16. - szabari.betti

istockphoto-1332857654-170667a.jpg

Akár rekreációs céllal, akár versenyszerűen, akár medencében, akár strandon úszol, fontos, hogy szem előtt tarts néhány dolgot, ha 1-es típusú diabétesszel élsz. A szabadban való tartózkodás és bármilyen fizikai tevékenység csupán egy kis plusz tervezést igényel, de erre érdemes odafigyelni. Íme egy gyors lista az úszás sikerességéhez!

Tervezz és csomagolj. Ügyelj arra, hogy legyenek készleteid a szükséges eszközökből Ha lehetséges, minden szenzort, tűt, szőlőcukrot, jeladót és egyéb, cukorbetegek számára szükséges terméket tarts vízálló tasakban, hogy szárazon tartsd azokat. Mindig jobb, ha több van, mint kevesebb, ezért ne félj felhalmozni őket

Inzulin. Szinte biztos, hogy változtatni kell a dózisokon, hiszen egyrészt mozogsz, ami lefelé fogja elindítani a vércukrodat. Ugyanakkor pumpás kezelés esetén, az úszás idejére jó eséllyel megválsz a pumpádról, így figyelembe kell venned azt is, hogy egy ideig nem viszel be inzulint. 

Hidratálás. Ha kültéren úszol, ne feledd, hogy a nap szivacsként hat a testedre, miközben egész nap izzadsz. Te is edzel! Ügyelj arra, hogy újrafelhasználható vizes palackot vigyél magaddal, hogy az mindig készen álljon a feltöltésre, amikor csak teheted. A kiszáradás és a cukorbetegség nem jár jól együtt.

Szoros vércukor kontroll. Mint minden edzésnél, fennáll a veszélye, hogy lemegy a cukrod. Nehezebb lehet az alacsony szint észlelése vízben. Nagyon gyakran ellenőrizd vércukorszintedet, hogy megbizonyosodj arról, hogy az a normál tartományban van, és hogy van a közelben cukorforrás a hirtelen alacsony szint korrigálása érdekében. Úszáskor különösen dinamikusan tud változni a cukorszint, fontos a megfelelő kontroll.

Ragaszd le a szenzort. A CGM úgy készült, hogy kibírja a nehéz körülményeket, de néha szükség van egy újabb réteg tapasz hozzáadására. Egyszerűen vásárolhatsz kineziológiai szalagot egy sportszerboltban. Kivághatsz egy formát a CGM-nek, és felragaszthatod azt a szenzor tetejére, hogy az egész biztos kibírja a vízben.

Tartsd fenn a T1D rutint. A rutin természetesen változik, amikor a medencébe való be- és kiszállással vagy elfoglalva. Azonban az a te felelősséged, hogy megbizonyosodj arról, hogy nyomon követed a vércukrodat, és figyelj arra, hogyan érzed magad. Tarts egy kis szünetet a napsütésben, és ellenőrizd vércukorszintedet, nassolj vagy egyszerűen csak pihenj.

 

forrás: https://beyondtype1.org/swimming-and-t1d/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr117857463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása