Ma induló sorozatunkban szeretnénk bemutatni a Magyarország Cukormentes Tortája verseny idei döntőseit. A győztes alkotás ünnepélyes bejelentésére ugyan augusztus elejéig még várni kell, de nem titok, hiszen posztoltunk is róla, hogy a döntőt június 9-én a Magyar Cukrász Ipartestület Székházában rendeztük meg.
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa, Széchy Eszter posztja.
Hiszünk benne, hogy mindegyik tortának helye van a pultokban és ha országszerte nem is, de a készítők műhelyében mindenképpen elérhetők lesznek, így egy országjárással egybekötve akár megrendezhetitek a saját döntőtöket is.
Elsőként lássuk a Csokoládé királyfit, ami Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter, a komáromi Jánoska Cukrászda cukrászainak alkotása.
Az ötletet a Sacher-torta és a dobostorta piros gyümölccsel történő ötvözete adta, így kapott a három ribizlizselével megkent és kihűtött mandulalisztes csokoládés piskóta angolkrémes csokoládé mousse tölteléket. A torta tetejére kakaózselé került, végül pedig szeletenként egy-egy darab csillogó arany lüszter festékes vágott csokoládédísz teszi teljessé az élményt. A torta igazi különlegessége azonban a talpában rejlik, ami egy amaránt magos mogyorós (és naná, hogy csokoládés) ropogós.
A csokoládétorták esetében különösen nehéz megtalálni azt a pontot, ahol még sem a jellege, sem az íze nem veszik el, a tápanyagértékei viszont már kedvezőnek tekinthetők. Erre kellett is a három forduló, hiszen szeletenként közel 100 kalóriát kellett lecsípni az eredeti verzióhoz képest. A végeredmény önmagáért beszél, a torta készítői szerint és szerintünk is „akár még Gombóc Artúr kedvence is lehetne, ha egy kicsit egészségesebb életet élne”.
Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter, a komáromi Jánoska Cukrászda cukrászai