Cukkerberg

Gondozói - burnout

2022. június 14. - szabari.betti

istockphoto-1191636898-170667a.jpg 

Az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyerek szülőjének és elsődleges gondozójának lenni 24 órás munka, szünet nélkül. Még akkor is, ha gyermekük fizikailag nincs velük, ezek a szülők akkor is aggódnak értük, és manapság már akár messziről is kezelhetik gyermekük cukorbetegségét. Annak ellenére, hogy a legtöbb szülő mindent megtenne, hogy gyermeke vércukorszintjét a normál tartományon belül tartsa, és gondoskodjon a biztonságáról, gondozónak lenni kimerítő lehet. Ha te is egy T1D-s gyerek gondozója vagy, nagyon fontos a saját és gyermeked egészsége és jóléte szempontjából, hogy tisztában légy a "gondozói kiégés" jeleivel, és vigyázz magadra.

A gondozói kiégés valódi, és gyakran figyelmen kívül hagyják (vagy akár észre sem veszik) azok, akik ezt tapasztalják. Fizikai, érzelmi és mentális kimerültségként határozzák meg, amely együtt járhat egy jelentős egészségügyi szükséglettel rendelkező személy gondozásával.

A gondozói burnout gyakori jelei

  • kimerültség
  • ingerlékenység
  • társadalmi elkülönülés
  • depressziós érzés
  • szorongás érzése

Ellentétben a cukorbetegekkel, akik néha kiégnek, és egy időre "abbahagyják" a diabétesz aktív kezelését, a gondozók szinte mindig folytatják, és még jobban kiégnek. Ennek természetesen van értelme – egyetlen szülő sem fogja abbahagyni gyermeke egészségének gondozását. Vannak azonban olyan dolgok, amelyeket a T1D-s gyermekek gondozói megtehetnek, hogy gondoskodjanak magukról.

Ismerd fel, hogy a kiégés normális. A T1D-s gyermekek gondozói folyamatosan ügyeletesek, és nem titok, hogy ez kemény munka. Normális, hogy a keményen dolgozó emberek néha kiégnek. Azok, akik gondozói kiégést tapasztalnak, gyakran bűntudatot éreznek azért, mert kiégtek, mert ezt a kudarc jeleként érzékelik. Ez haraghoz és fokozott burnout-hoz vezethet. Annak felismerése, hogy a kiégés a gondozói lét normális velejárója, segíthet az embereknek kezelni ezeket az érzéseket.

Támogatást kapni. A kiégés kezelésének kritikus része a támogatás megszerzése más emberektől. A T1D-s gyermekek más gondozóitól kapott támogatás segíthet a küszködőknek látni, hogy nincsenek egyedül tapasztalataikkal, és megtudhatják, mit tettek mások, amikor hasonlóan érezték magukat. 

Gyakorold az öngondoskodást! Annak ellenére, hogy egy T1D-s gyermek gondozójának lenni teljes munkaidős állás, fontos, hogy a gondozók magukról is gondoskodjanak. Az emberek gyakran azt gondolják, hogy az önmagukról való gondoskodás azt jelenti, hogy nem törődnek másokkal, pedig semmi sem áll távolabb az igazságtól. Valójában, ha nem törődsz magaddal, valószínűleg sokkal nehezebb lesz másokkal foglalkoznod. Az, hogy törődsz magaddal, bármit jelenthet a sétálástól kezdve a barátoddal való kávézáson át a könyvolvasásig. Az önellátásnak nem kell időigényesnek vagy költségesnek lennie, de segítenie kell abban, hogy egy kicsit felfrissültebbnek és kipihentebbnek érezd magad, hogy továbbra is a legjobb gondozó maradhass.

 

forrás: www.beyondtype1.org

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr6517857371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása