Cukkerberg

Útmutató a különböző terápia-típusokhoz

2022. június 08. - szabari.betti

istockphoto-1321372162-170667a.jpg

Tehát érdekelne a terápia, de nem tudod, hol kezdd el? Ne aggódj, ez az útmutató áttekintést nyújt néhány gyakori terápiás módszerről, amelyekkel találkozhatsz egy mentális egészségügyi szolgáltatóval/szakemberrel folytatott kommunikáció során. A pszichoterápia, amelyet általában beszélgetésterápiaként is emlegetnek, az egyik leggyakoribb típus. A terápiát és a tanácsadást gyakran felváltva használják. Bár vannak átfedések, és a tanácsadók legtöbbször ugyanazokat a technikákat alkalmazzák, sokszor a tanácsadás lehet a legalkalmasabb egy adott probléma kezelésére. Példa lehet erre az otthonról való elköltözés feldolgozása, vagy a cukorbetegség miatti kiégés kezelése. Ezzel szemben a terápia célja sokszor a múlt megértése, hogy ennek segítségével a személy képes legyen kezelni az életét zavaró gondolati vagy viselkedési mintáit. Vagy szimplán folyamatos támogatást jelenthet egy mentális egészségi állapot kezeléséhez.

Nagyon fontos: NEM kell mentális betegséggel élned ahhoz, hogy részt vegyél egy terápián vagy tanácsadáson. Egy képzett szakemberrel való beszélgetés gyakran segít az embereknek kezelni a stresszt, megbirkózni jelentős változásokkal, javítani a kapcsolataik minőségén, vagy feldolgozni a gyászt. A pszichológusok és más engedéllyel rendelkező szakemberek általában az alábbi technikák egyikét, vagy ezek kombinációját használják fel céljaik elérése érdekében. 

A terápia típusai

Pszichodinamikus terápia. A pszichodinamikus terápia arra összpontosít, hogy megértse a személy érzelmeit, és eljusson azok gyökereihez. Gyakori, hogy a terapeutával ilyenkor életünk minden területéről beszélünk, beleértve a gyerekkorunkat, a kapcsolatainkat és múltbeli tapasztalatainkat, hogy azonosítsuk a mintákat vagy az összefüggéseket.

Viselkedésterápia. A viselkedésterápia egy cselekvés-orientált terápia, amely a személyre esetlegesen negatívan ható viselkedések vizsgálatára összpontosít. Segíthet megváltoztatni a viselkedést, a reakciókat olyan módon, hogy a változás egy jobb életminőséget eredményezzen. Például egy szakember segíthet leküzdeni a repüléstől való félelmet, vagy a sok ember előtti beszédtől való szorongást.

Kognitív viselkedés-terápia. A kognitív viselkedés-terápia arra fókuszál, hogyan gondolkozunk. Felkutatja és hangsúlyt fektet azokra a gondolkodási mintákra, amelyek a szorongást okozzák. A terapeuta segíthet azonosítani azokat a gondolatokat, amelyek károsak ránk nézve. Ez a fajta terápia nem a múltbeli tapasztalatok vizsgálatára irányul, hanem a gondolkozási minták megismerésére, az érzelmek és az azokra adott válaszreakciók megváltoztatására. A foglalkozásokon kívül házi feladatokat is kaphat a páciens, mint például az ismétlődő, negatív gondolatok észrevételét és lejegyzését.

Humanista terápia. Ez a módszer azon a meggyőződésen alapul, hogy az egyének tudják, mi a legjobb a saját életükben, és az emberek egyedi természetének és racionális döntéshozatali képességének elismerésére összpontosít. Ez a terápia típus abból indul ki, hogy mindenki a saját tapasztalatainak a szakértője, és eleve képes kiaknázni a benne rejlő teljes potenciált. A terapeuta itt inkább támogatást jelent. Ez a fajta terápia hangsúlyozhatja az önmagadhoz való hűség, a felelősségvállalás és az önelfogadás fejlesztésének fontosságát.

Olvasd el azokat a cikkeinket, amelyek a cukorbetegség és a mentális egészség kapcsolatáról szólnak:

 

forrás: https://beyondtype1.org/guide-different-types-of-therapy/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr4617850557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása