Cukkerberg

Stressz - miért és hogyan csökkentsd?

2022. február 09. - szabari.betti

istock-1268669581.jpg

Mindenki átéli a stresszt élete során. Elveszíthetünk egy állást, az otthonunkat vagy szeretteinket. Váratlanul elveszíthetjük az egészségünket. Bizonyos szituációkban elakadhatunk, vagy nemkívánatos helyzetekbe kerülhetünk. A stresszel való találkozás az életünk része, de vajon mit jelent ez az 1-es típusú diabétesszel élők számára?

Lényegében amikor a szervezet - vélt vagy valós - fenyegetést érzékel, fizikai reakciót vált ki azáltal, hogy stresszhormonokat szabadít fel: epinefrint (általános nevén adrenalint) és kortizolt (ami egy zsírégető hormon). Ezek a hormonok beindítják a májban a glükóz-felszabadítást. A glükóz szint hirtelen emelkedése, mint tudjuk, veszélyes forgatókönyvet jelenthet egy T1D-s számára. Inzulin nélkül a felesleges glükóz felhalmozódik a véráramban, és nem tudja ellátni azokat a sejteket energiákat, amelyeket kellene. Ezt az állapotot hiperglikémiának nevezzük, és akkor fordulhat elő, ha többet eszünk, mint terveztük, vagy kevesebbet edzettünk a vártnál. A stresszt az teszi veszélyessé, hogy legtöbbször észrevétlen marad. Ráadásul ha hosszútávon fennáll, tartósan magas vércukorszintet okozhat.

A hiperglikémia tünetei:

  • magas vércukorszint
  • cukor megjelenése a vizeletben
  • gyakori vizelés
  • fokozott szomjúság

Lássuk be, egy eleve stresszre hajlamos személy nem biztos, hogy megfelelően képes gondoskodni magáról. Ha 1-es típusú diabétesz is fennáll - egy olyan krónikus betegség, amely nagyon nagy mértékben támaszkodik az önmenedzselésre és önellenőrzésre -, ennek hiánya súlyos következményekhez vezethet.

Íme, milyen hatásai lehetnek a stressznek:

  • étkezési szokások - akár az elfogyasztott étel minősége, akár a mennyisége
  • a vércukorszint ellenőrzésének gyakorisága
  • az alkoholfogyasztás növekedése
  • a testmozgás csökkenése
  • a túlzott és kezeletlen stressz szorongáshoz és depresszióhoz vezethet

Az, hogy valaki 1-es típusú cukorbeteg, nem azt jelenti, hogy el kell szigetelnie magát minden potenciálisan stresszel járó dologtól vagy programtól, viszont azzal tisztában kell lennie, hogy az milyen károkat okozhat az általános egészségi állapotában, ha nem kezeli megfelelően. Összegyűjtöttünk hét egyszerű módszert, amely segíthet csökkenteni a stresszt a mindennapokban.

1. Szüntesd meg azokat a tényezőket, amelyek stresszelnek téged! Bár ez nyilvánvalónak tűnhet, mégis ez legyen az első lépés. Lehet, hogy nem fogod tudni teljesen elkerülni a stresszt, de biztosan csökkentheted azt. Ha például szeretnéd elkerülni a csúcsforgalmat, próbálj meg más időpontban elindulni, vagy válassz egy másik útvonalat. Ha valamelyik kapcsolatod aggaszt, vizsgáld meg, jóvá tudod-e tenni valahogyan. Ha úgy érzed, nem tudsz megoldani egy feladatot, keress új lehetséges megoldásokat a siker érdekében.

2. Mozogj! Ez természetesen csökkenti a vércukorszintet. Ne végezz testmozgást, ha ketonok vannak a vizeletedben, mert ilyenkor a vércukrod még magasabbra is felkúszhat. A mozgás általában endorfint szabadít fel, amely hozzájárul ahhoz, hogy kevesebb fájdalmat érezz, és kevesebb stresszhatás érjen. A fizikai aktivitás a szétszórt gondolkodáson is segíthet, azonban arra ügyelj, hogy a saját korlátaidnak megfelelően válaszd meg a sport típusát, mennyiségét és nehézségét. Figyelj a testedre és végig ellenőrizd a vércukorszintedet.

3. Lélegezz! Tudtad, hogy ha stresszes vagy, hirtelen gyorsan és felületesen kezdesz levegőt venni? A lassú és kontrollált légzésgyakorlat bármikor segíthet a stressz oldásában. Lazítsd el a tested, csukd be a szemed, és csak lélegezz. A jóga például nagyszerű módja annak, hogy a mély légzést meditatív nyújtással kombináljuk az optimális feszültségoldás érdekében.

4. Erősítsd meg magad - szóban! Lehet furán fog hangzani, de meg fogsz lepődni, milyen meggyőzőek tudnak lenni a pozitív mantrák. Ha a negatív érzelmeidet olyanokra cseréled, hogy "meg tudom oldani" vagy "ez nem olyan nagy ügy", óriási változást érhetsz el a napi stresszhelyzetek kezelésében. És ha eleget ismételgeted ezeket a pozitív gondolatokat, el is fogod hinni őket!

5. Kommunikálj! Nagyon fontos, hogy beszélj valakivel arról, mit érzel. Legyen szó egy barátodról, a szüleidről, egy terapeutáról vagy egy diabetológusról. Oszd meg valakivel, hogyan boldogulsz a mindennapokkal. Ha verbálisan tehermentesítjük magunkat, az segít feloszlatni a feszültséget. 

6. Érints meg valakit! A szakértők egyetértenek abban, hogy a fizikai érintkezés aktívan és nagy mértékben csillapítja a szorongást. Legyen szó összebújásról egy szeretett személlyel, egy masszázsról vagy egy kisállat hasának simogatásáról, az érintés a biztonság és a kényelem érzését kelti. Amikor úgy érzed, hogy a világ terhe van a válladon, ne félj kinyújtani a kezed.

7. Dokumentálj! Segít, ha kiírod magadból a dolgokat. Vezess naplót arról, mivel hogyan küzdesz meg, és milyen érzéseid vannak mindeközben. Gondold át, hogyan tudnád megoldani a problémákat. Az írás nagyon hasonlít a beszédhez abban az értelemben, hogy fel tudja oldani a stresszt aztálta, hogy egyszerűen kiadod magadból, ami zavar.

Míg a stressz elkerülhetetlen része az életünknek, az 1-es típusú cukorbetegeknek különösen fontos, hogy megtalálják a módját annak leküzdésére. A kiindulópont mindig az, hogy pontosan mi is stresszel minket, ezután tudjuk megvizsgálni, hogy ezek a tényezők megszüntethetők vagy csökkenthetők-e valahogyan. Ha ez nem lehetséges valamilyen oknál fogva, válassz ki egy vagy több módszert a fentiek közül, és tégy egy próbát! Az élet nem könnyű.. de lehet könnyebb!

 

forrás: https://beyondtype1.org/stress-why-and-how-you-should-reduce-it

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr1216823644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása