Cukkerberg

1-es típus és a kontaktlencse

2022. június 07. - szabari.betti

images_14.jpg

Kicsit ijesztő a szem felszínére gondolni, arra, hogy hozzáérünk, nem? Nem véletlen tudnak olyan rémisztők lenni a Halloween-kor előkerülő mű szemgolyók. 1-es típusú diabétesz esetén különösen fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk a szemünkről. A cukorbetegség és a kontaktlencsék kapcsolatával kapcsolatban elég negatív retorika a meghatározó napjainkban. Röviden: ne. De mi az igazság? Viselhetjük-e a kontaktlencsét biztonságosan? Melyek a valódi kockázatok? Mi a legjobb megoldás?

A legtöbb orvos szerint a cukorbetegeknek sincs oka arra, hogy ne viseljenek kontaktlencsét, ha szeretnének, és számtalan T1D-vel élő számol be arról, hogy gond nélkül viselik a lencsét már évek óta. Vannak azonban olyan aggodalmak, miszerint a kontaktlencse viselése növelheti egyes szemszövődmények kockázatát, akár cukorbetegről, akár nem cukorbetegről van szó.

Beszélj az orvossal. Az első lépés legyen egy beszélgetés a szemésszel a kontaktlencséről. Légy őszinte a diabéteszeddel kapcsolatban - ez egyértelműnek tűnhet, de sokan mégis elfelejtik megemlíteni a kapcsolódó egészségügyi problémáikat.

Szemészeti szövődmények

Diabéteszes retinopátia. A legtöbben tudjuk, hogy a diabétesznek súlyos szemszövődményei lehetnek, mint például a retinopátia. Idővel szivárgások képződnek a retina ereiben, a szem hátsó részén található fényérzékeny részen. Ezek a szivárgások a retinaszövet megduzzadását okozzák, ami zavaros látást, a kezelés elmaradása esetén pedig akár vakságot is eredményezhet.

A szaruhártya károsodása. A szemészeti szövődmények túlmutatnak a szem belsején. A szaruhártya – a szemünk elülső részét képező átlátszó réteg, amely a pupillát és az íriszt takarja, és fénytörés révén szabályozza fókuszálási képességünket – az 1-es és 2-es típusú cukorbetegeknél is fokozott kockázattal szembesül.

Száraz-szem szindróma. A cukorbetegek gyakran nehezebben termelnek könnyeket, ami száraz-szem szindrómához vezet. Tudod, az az iszonyatos viszkető, égő érzés, mintha tele lenne a szemed tele homokkal.  Valójában a tanulmányok kimutatták, hogy az 1-es és 2-es típusú cukorbetegek 50%-os eséllyel szenvednek száraz-szem szindrómában. Az általános kényelmetlenség mellett mi a kockázata egy kis szemszárazságnak?  A száraz-szem szindróma a szaruhártya ismételt horzsolásai miatt szemszövet-károsodáshoz és látásromláshoz vezethet. Ha 1-es típusú cukorbeteg valaki, általában hosszabb ideig tart a szervezet gyógyulása, beleértve a szemet is. Így ezek az apró karcok nagy dologgá válhatnak. A kontaktlencsék gyorsabban kiszárítják a szemet. Ezenkívül növelik a szaruhártyafekélyek (nyitott sebek a szaruhártyán) és a fertőzések kockázatát. Mindezen állapotok közül a T1D-vel rendelkezők nehezebben tudnak felépülni.

Neked való a kontaktlencse? Nem minden 1-es típusú cukorbeteg személy alkalmas kontaktlencse viselésére. Az orvosok szeretik a tiszta és egészséges szemfelületet és a HBA1C-szintet egy bizonyos tartományon belül látni. A 7-8%-os tartományon belüli érték óvatosságra int. A 10% feletti szinttel rendelkező betegek általában nem tekinthetők megfelelő jelölteknek kontaktlencse szempontjából. A szemészek arról számolnak be, hogy a magasabb vércukrokat mérő betegeknek eldobható, napi lencséket írnak fel, és rendszeresen ellenőrzik a szemüket.

Hogyan kell eljárni? A közös célunk az, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsük a szemünket érintő kockázatokat cukorbetegként. Fontos, hogy szemész orvosunkat tájékoztassuk a diabéteszről, hiszen ez befolyásolhatja a felírandó kontaktlencse típust. A helyes kontaktlencse-kezelési utasítások betartása kulcsfontosságú.

  • Naponta tisztítsd meg a lencséket a megfelelő oldattal.
  • Ne viseld a lencséket éjszaka.
  • Ha és amikor csak teheted, viselj szemüveget, hogy pihentesd a szemed.
  • Ha eldobható kontaktlencsét használsz, ne viseld egy napnál tovább, és ne használd őket újra.

Figyelmeztető jelek? Ha T1D-s vagy, és kontaktlencsét viselsz, bizonyos dolgokra figyelned kell.

  • Ügyelj a HBA1C ingadozására. Ha elkezd növekedni, ne feledd, hogy a szemed nagyobb kockázatnak lehet kitéve, ha lencsét viselsz.
  • Vigyázz a szemszárazságra. A tünetek közé tartozik a szem kiszáradása, égő érzése, viszketés, és az az érzés, hogy állandóan egy idegen test (például egy homokdarab) ragadt a szemedbe.
  • Figyelj oda a látászavarokra! A homályosság, a lebegés és a homályosság mind figyelmeztető jelek.
  • Ha karcolásokat vagy horzsolásokat, vagy bármilyen furcsa sebet vagy foltokat észlelsz a szaruhártya területén, azonnal fordulj szemészhez.

A száraz szem kezelése. Ha elhagyod a lencsét, és a szemszárazság továbbra is fennáll, vannak olyan gyógyszerek, amelyek közvetlenül hathatnak a száraz-szem szindróma ellen. Ezenkívül itt van néhány megelőző öngondoskodási taktika, amelyek segíthetnek enyhíteni a szem szárazságát és serkenthetik a könnytermelést.

  • Masszírozd a szemhéjadat
  • A nap folyamán rendszeresen alkalmazz meleg borogatást a szemre
  • Rendszeresen pislogj a számítógép előtt és olvasás közben
  • Viselj napszemüveget a szabadban
  • Használj párásítót otthon és a munkahelyen, hogy növeld a levegő páratartalmát
  • Tartsd vércukorszintedet a céltartományban

 

forrás: https://beyondtype1.org/should-you-wear-contact-lenses-with-type-1/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr217850323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása