Cukkerberg

T1D útikalauz bébiszittereknek

2022. június 20. - szabari.betti

istockphoto-1309383515-612x612.jpg

Függetlenül attól, hogy 1-es típusú cukorbeteg gyerek főállású dadája vagy, részmunkaidős bébiszitter, vagy egy rokon, közeli barát, a T1D-s gyerek gondozása ijesztő feladatnak tűnhet, ha még sosem csináltad korábban. Lehet, hogy a fiad/lányod egy cukorbeteg osztálytársát akarja áthívni ottalvós buliba, vagy au-pairként dolgozol. A körülmények ilyen szempontból nem relevánsak. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a cukorbeteg gyerekek ugyanúgy bármire képesek, mint amire nem cukorbeteg társaik. Csakúgy, mint az allergiás vagy asztmás gyerekeknél, csak egy kis alapvető tudásra és egyszerű felkészülésre van szükség ahhoz, hogy egy diabétesszel élő gyerek biztonságban legyen és egészséges maradjon. 

Tények az 1-es típusú cukorbetegségről. 

Mi az az 1-es típusú diabétesz? Egy autoimmun betegség. Akkor fordul elő, amikor a hasnyálmirigyben leáll az inzulintermelés.

Mi az inzulin? Az inzulin egy hormon, amelyre mindenkinek szüksége van az életben maradáshoz. Az inzulin segít az ételt energiává alakítani, és a vércukorszintet egészséges tartományban tartja. Mivel nem tudnak saját maguk előállítani, a T1D-ben szenvedőknek inzulint kell beadniuk injekcióval vagy inzulinpumpával.

Mi az egészséges vércukorszint? Bár minden gyerek egy kicsit más, a megfelelő vércukorszint 4-6 mmol/l között van . NORMÁLIS és GYAKORI, hogy egy T1D gyermek ezen a tartományon kívül esik, különösen étkezés vagy fizikai aktivitás után. A vérnyomástól eltérően a vércukorszint a nap folyamán gyakran és gyorsan változhat.

Miért eshet egy gyerek vércukra a normál tartományon kívülre? Két egyszerű ok: vagy túl sok élelem és kevés inzulin; VAGY túl sok inzulin és nem elég étel. Az inzulin CSÖKKENTI a vércukorszintet; ehhez képest az ételek fogyasztása (különösen a szénhidrátot és cukrot tartalmazók) NÖVELI a vércukorszintet. A táplálékbevitel és az inzulinpótló terápia egyensúlyba hozásával a T1D gyermek vércukorszintjét a tartományban tarthatja.

Mik a jelei annak, hogy egy T1D gyerek vércukorszintje nem megfelelő?

Magas vércukor - tünetek:  hányinger, mély sóhaj, zavartság, kipirult és meleg bőr, álmosság
Alacsony vércukor - tünetek:  remegés, sápadt és izzadt bőr, fejfájás, éhség, gyengeség, remegés

Hogyan teszteljem a vércukor értéket? 

  • Naponta legalább 4 alkalommal (étkezés előtt és után, valamint közvetlenül lefekvés előtt) ellenőrizni kell a gyermek vércukorszintjét.
  • Soha ne habozz megmérni a vércukorszintet, különösen, ha úgy tűnik, hogy a gyerek nem érzi jól magát. Ez az információ nagyon fontos a gyermek biztonságban tartása szempontjából.
  • A szükséges inzulin mennyisége változhat növekvő gyermekeknél. Az odafigyelés kulcsfontosságú.

Hogyan adjam be az inzulint? Az inzulint kétféle módon lehet beadni: vagy a bőr alá fecskendezett tűvel vagy inzulinpumpával.

Mit nem tehetek egy T1D gyerekkel? Fontos emlékezni arra, hogy a T1D-vel rendelkező gyermekek ugyanazokban a tevékenységekben vehetnek részt, mint a többi gyerek, például sportolhatnak és csatlakozhatnak más tevékenységekhez. Édességet és bármilyen más ételt/italt is fogyaszthatnak, ha szüleik engedik, feltéve, hogy megfelelő mennyiségű inzulint adnak be maguknak az étkezés "fedezésére". Észben kell tartani, hogy egyes élelmiszerek másképp befolyásolják a vércukorszintet, mint mások.

Ismerd meg az eszközöket. A diabétesz túlélő-készlet így nézhet ki:

A vércukorszint teszteléséhez:

  • szúróeszköz: olyan eszköz, amely lándzsát (kis, éles tárgyat) tartalmaz, amellyel vérmintát veszünk a bőrön
  • tesztcsíkok: amelyek összegyűjtik a vérmintát, majd behelyezzük a vércukormérőbe a vércukorszint leolvasásához
  • vércukorszintmérő: a vércukorszint mérésére alkalmas készülék

A magas vércukorszint leküzdéséhez, megelőzéséhez:

  • inzulin: ha a gyermek inzulinpumpát használ, az valószínűleg készen áll az inzulin beadására. Fontos, hogy mindig álljon rendelkezésre plusz inzulin.
  • fecskendők vagy tűk: mindkét terápia típus esetén szükséges. Ha pumpát használ a gyerek, vigyél magatokkal vészhelyzeti pent egy esetleges ​​meghibásodás esetére.

Az alacsony vércukorszint leküzdéséhez:

  • "valami cukros": a hipoglikémia kezelésére csomagolj szőlőcukrot, gyümölcslevet vagy glükózt tartalmazó zselét.
  • hipo kit: a glukagon injekciós formája (vényre kapható), és súlyos hipoglikémia kezelésére használják. (Az inzulinnal ellentétben.)

A kommunikáció kulcsfontosságú. Az első lépés a gyermek szüleivel való beszélgetés az elvárásaikról és gyermekük egyedi T1D kezelési stílusáról. Minden T1D-s gyerek más! Egyes gyerekek teljesen önállóan képesek ellenőrizni saját vércukorszintjüket, de segítségre van szükségük a szénhidrátok számlálásához vagy az inzulin adagolásához, míg mások teljesen függetlenek ezeken a területeken is.

Előfordulhat, hogy bizonyos T1D kezelőberendezések használatára vonatkozóan egy kis képzést kell kapnod. Például többféle cukormérő és inzulinpumpa létezik. Ugyanúgy, ahogy minden mobiltelefon vagy távirányító egy kicsit más, szükség lehet egy oktatóanyagra, hogy pontosan megértsd, hogyan működnek ezek az eszközök. Ha az inzulinpumpa működtetése, az inzulin adagolása vagy a vércukorszint-mérés felügyelete idegessé tesz, szólj! A körülményektől függően néhány szülő nyitott lehet a bonyolultabb feladatok elvégzésére. Ne feledd, hogy szinte minden inzulinpumpa előre be van programozva az inzulin adagolási számítások elvégzésére, így tényleg csak néhány egyszerű gombot kell megnyomnod! Kérj el minden elérhetőséget a gyermek gondozóitól. Ha ismeretlen helyzetben találod magad, és nem tudod, mit tegyél, ne várj, és ne próbáld kitalálni. Hívd fel a gondozót, és kérd el az utasításait, mielőtt bármilyen döntést hoznál.

Tudod kezelni. A bébiszitterkedés megerőltető, és a T1D ezt gyakran még tovább fokozza. Az egyik legfontosabb dolog, amit megtehetsz, hogy nyugodt maradsz a gyermekkel töltött idő alatt. A T1D-vel való foglalkozás frusztráló és kihívást jelenthet egy gyerek számára, és segítségért és motivációért támaszkodik majd rád! A siker kulcsa a kérdések feltevése, az oktatás és a felkészülés mindenre, ami az utadba kerülhet. Meg tudod csinálni!

 

forrás: www.beyondtype1.org

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr1017862173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása