Cukkerberg

T1D és depresszió tinédzserkorban

2022. június 23. - szabari.betti

anthony-tran-vxymirxr5ac-unsplash.jpg

Szerintem már mindannyian tudjuk, hogy a diabétesz és a depresszió olykor összefüggnek, és több kutatás is alátámasztotta már, hogy az 1-es típusú cukorbeteg kamaszok különösen hajlamosak lehetnek a depresszióra. A "SAMSA National Survey on Drug Use and Health" szerint lényegesen több 12 és 17 év közötti, 1-es vagy 2-es típusú cukorbeteg serdülő tapasztalt már meg súlyos depressziós epizódot az elmúlt évben, mint nem cukorbeteg társaik. Ez a depresszió különbözik a diabétesz okozta szorongástól, és fontos is különbséget tenni a kettő között, hogy a lehető leghatékonyabban kezelni tudjuk a cukorbeteg tinédzserek mentális egészségügyi problémáit.

A tünetek azonosítása. „A kutatás aggasztó, mert a depresszió nemcsak a hangulatát és az energiaszintjét befolyásolhatja a cukorbetegnek, hanem azt is, hogy hogyan gondoskodik magáról. Ez magában foglalja a diabétesz kezelését is” – mondja Molly L. Tanenbaum, Ph.D. Molly a Stanford Egyetem Orvostudományi Karának Gyermekgyógyászati ​​Tanszékének oktatója. Nehéz lehet azonosítani a depresszió tünetei mögött meghúzódó okokat. "Ha először a cukorbetegségre mutatunk rá, elszalasztunk egy lehetőséget, hogy megtudjuk, mi történik, és támogatást nyújtsunk."

A depresszió tünetei a következők lehetnek:

  • depressziós hangulat
  • energiavesztés
  • a tevékenységek iránti érdeklődés vagy öröm elvesztése
  • alvási nehézségek vagy túl sok alvás
  • fókuszálási és döntéshozatali nehézség
  • étvágytalanság vagy túl sok evés
  • a reménytelenség érzése
  • öngyilkossági gondolatok

Ezek a tünetek hetekig vagy még tovább tartanak, és tinédzserenként változnak. Ha úgy gondolod, hogy depressziós tüneteket tapasztalsz, azonnal értesítsd egészségügyi csapatodat. 

Kell egy közösség. A cukorbetegség nem csak a vele élő egyént érinti. Mit tehetnek a klinikusok, a szülők és a diabétesz-támogató csoport más tagjai a depresszióval küzdő tinédzserek megsegítése érdekében? Joe Solowiejczyk az A Mile in My Shoes alapítója, egy olyan cégé, amely cukorbetegek és családjaik számára biztosítja az erőforrásokat a boldoguláshoz. Joe maga is több, mint 50 éve diabétesszel él, és nagyon fontosnak tartja, hogy a egészségügyi dolgozók tisztában legyenek, azzal, milyen nehéz is tud lenni a cukorbeteg lét. „Az olyan megjegyzések, mint a „Nem olyan nehéz”, érzéketlenek és teljesen irrelevánsak.” – mondja Joe. „A cukorbeteg tinédzserek számára az a baj, hogy meg kell birkózniuk azzal a ténnyel, hogy a testük valamilyen módon tönkrement, sérült. Egzisztenciális dolgokról van szó: cukorbeteg gyerekként napi szinten meg kell birkóznia a halandóságával.” Dr. Tanenbaum egyetért azzal, hogy fontos kideríteni minden felmerülő probléma gyökerét. „Arra buzdítanám a gondozókat, hogy ne ugorjanak túl gyorsan arra a következtetésre, hogy a cukorbetegség automatikusan okolható a rossz hangulatért. Ennek rengeteg oka lehet, például valami, ami az iskolában vagy egy baráttal történt.” A személyes beszélgetések segíthetnek a depresszió helyes diagnosztizálásában. „Azt hiszem, talán nehezebb különbséget tenni a cukorbetegség és a depresszió között, ha valakinek csak egy depressziós kérdőívet kell kitöltenie, de ha személyesen beszélnek vele, akkor ez egyszerűbb. A remény az, hogy a közeljövőben több olyan mentális egészségügyi szakember lesz, akik speciális képzésben részesülnek a cukorbetegek kezelését illetően” – mondja Dr. Tanenbaum.

Rugalmasság. „A családi élet dinamikája arra is hatással van, hogy egy tinédzser hogyan kezeli a cukorbetegséggel kapcsolatos követelményeket. Az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó család mentális kerete a diagnózis napján alakul ki” – mondja Joe. "A klinikusok kiemelkedő szerepet játszanak abban, hogy támogassák az újonnan diagnosztizált gyermek szüleinek érzelmi reakcióit a kezdetektől fogva, és ez befolyásolhatja a család cukorbetegséggel kapcsolatos kollektív hozzáállását a jövőben." „Ha a szülők nem szabják meg a határokat a diabétesz kezelésének módjára vonatkozóan, akkor fennáll a diszfunkcionális érzelmi és pszichológiai megbirkózás lehetősége. Az, hogy a szülők hogyan kezelik a kezdeti diagnózist, közvetlen hatással lesz arra, hogy a gyereknek milyen személyes tapasztalata lesz a cukorbetegséggel kapcsolatban.”

Hogyan lehet megbirkózni vele? Ha 1-es típusú cukorbeteg tinédzser vagy, és úgy gondolod, hogy depresszióval küzdesz meg, tudd, hová fordulhatsz segítségért. Ne feledd, hogy a depresszió kezelhető. Bízz meg egy szülőben vagy egy másik felnőttben, és beszélj egészségügyi csapatoddal arról, hogy érzed magad. Ismerd el, ha küszködsz, és tudd, hogy rendben van, ha úgy érzed, bármikor összeroppanhatsz egy krónikus betegség minden követelményének figyelembe vétele közben. Ha a cukorbetegség miatt szorongást érzel, légy könyörületes önmagaddal, és próbálj meg nem önkritizálni.

Joe azt mondja: „A tévhit az, hogy ha cselekvőképtelen vagy, akkor valamit rosszul csináltál. Ennek éppen az ellenkezője igaz. A széteséshez bátorság kell. Életemben nem találkoztam cukorbeteg emberrel, köztük tinédzserekkel sem, akik időről időre ne esnének szét. Tudniuk kell, hogy ez rendben van.” 

 

forrás: https://beyondtype1.org/teens-with-type-1-depression/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr1717864437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása