Cukkerberg

Gastroparesis

2022. október 24. - szabari.betti

istockphoto-676825276-170667a.jpg

A gastroparesis, más néven késleltetett gyomorürülés, az autonóm neuropátia egyik fajtája, amely befolyásolja az élelmiszer emésztését. Erről írtunk most nektek.

Tovább

Milyen alkohol, és mennyi?

Tehát alkoholt fogsz inni. De milyen típusú a "legjobb" cukorbetegség esetén? És mennyit lehet inni? Mielőtt kiválasztanád, hogy milyen típusú alkoholt szeretnél inni, győződj meg arról, hogy tisztában vagy a cukorbetegséggel kapcsolatos ivás kockázataival és a biztonságos alkoholfogyasztás kondícióival

istockphoto-1303977605-170667a.jpg

Tovább

Pump-kín, azaz a sütőtök dilemma

Széchy Eszter, az alapítvány dietetikusa írása

Sosem voltam naplót író kislány, de van egy olyan érzésem, hogy a mai cikkből több minden derül ki rólam, mint amennyit szeretnék. Egyrészt az, hogy öndiagnosztizáltan mérsékelten súlyos OCD-m van, ami megkövetelné, hogy ABC sorrendben szemezzek az októberi alapanyagokból, erre itt a sütőtök S-sel…értitek… És hogy mi ennek az oka? Egészen egyszerű. Az, hogy utálom. Kulisszatitok 2.0 De tényleg. Szívből. Tehát leginkább túl akarok lenni rajta. 

És amúgy mérges is vagyok rá. És idegesít. Minden formája. Az elcsépelt tökös viccek és a szeptember elsejével koppra érkező pámpkinszpájszlátte posztok (szívesen emlékeztetnék pár embert, hogy nem, Te nem Lorelai Gilmore vagy, a leseírommégegyszer pedig nem kávé, hanem édesség). Az is idegesít, hogy sokan lassan felszívódó szénhidrátnak próbálják eladni és azt sem értem, hogy aki 31-én spontán kisminkelve tököt farag, vajon miért felejt el hirtelen pulykát tömni és áfonyaszószt kavargatni november negyedik csütörtökén?! Tényleg valami olyan mélyen gyökerező ellenszenvet táplálok a sütőtökkel szemben, hogy az megérne egy terápiás ülést. Bezzeg, ha lett volna naplóm :D 

drahomir-posteby-mach-ldjmko11tzg-unsplash.jpg

Tovább

T1D és Addison-kór

istockphoto-1129352999-170667a.jpg

Az Addison-kór és az 1-es típusú cukorbetegség kombinációja Schmidt-szindróma néven ismert, amelyet néha felváltva használnak a II-es típusú autoimmun poliglanduláris szindrómával (APS II). Bár az 1-es típusú cukorbetegek kevesebb mint egy százaléka szenved Addison-kórban, az Addison-kór diagnózisának kockázata szignifikánsan magasabb az 1-es típusú cukorbetegséggel élőknél, mint az általános populációban. Általában a 30-50 év körüli embereket érinti, és egyformán érinti a férfiakat és a nőket.

Tovább

Élet egy krónikus betegséggel

nik-shuliahin-bunwp1bl0nc-unsplash.jpg

A krónikus / idült / tartós betegség évekig, évtizedekig elhúzódó, hosszan tartó, sokszor egy életre szóló betegséget jelent. Egy ilyen állapot kihat a mindennapokra, hatással van az érintett személyiségének kognitív, emocionális, fiziológiai és szociális aspektusaira is. A diagnózis után gyakori, hogy megrendül a világkép, elvesznek korábbi tájékozódási pontok, és olyan helyzetek alakulnak ki, amikor kénytelenek vagyunk szembenézni saját esendőségünkkel. Erről elmélkedtünk most.

Tovább

Itt van az ősz, itt van újra…

Idényhez passzoló dietetikai tanácsadás

Az ősz színes, az őszre szükség van és az ősz a tányérunkon is jól mutat! Ősz for Prezident! 
Olvassátok az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikai tanácsadója, Széchy Eszter posztját.

Tudom, tudom, manapság menőbb csak úgy köszönni az évszaknak és megkérni, hogy legyen hozzánk nagyon kedves, de én erre annyit tudok csak mondani, hogy wtf?! Hát nem pont fordítva kellene ezt? Miért nem azért rimánkodunk, hogy végre sikerüljön lejjebb adni az egónkból és nem a természet fölé helyezni magunkat? Hogy legyen négy évszakunk, hogy legyen ennek megfelelően sokféle időjárásunk, hőmérsékletünk, termőtalajunk (mezőgazdasági ismereteim végére értünk) és ezek kölcsönhatásaként minél több, minél színesebb terményünk.

Lehet, hogy egy kép erről: szöveg

Tovább

Navigáció a wellness-trendekhez T1D esetén

istockphoto-1180561916-170667a.jpg

Paleo. Soulcycle. Infra szauna. Crossfit. Elmélkedés. Kurkuma. Ketogén. Meditáció. Sóbarlangok. Holdpor. Kender olaj. Adaptogének. Ez csak néhány a népszerű wellness „szavak” közül, és ha még nem pörögsz a tengelyed körül, próbáld meg hozzáadni az 1-es típusú diabéteszt, és ez biztosan meg fog történni. Íme néhány trükk, amivel eligazodhatunk ebben a világban.

Tovább
süti beállítások módosítása