Cukkerberg

Navigáció a wellness-trendekhez T1D esetén

2022. október 07. - szabari.betti

istockphoto-1180561916-170667a.jpg

Paleo. Soulcycle. Infra szauna. Crossfit. Elmélkedés. Kurkuma. Ketogén. Meditáció. Sóbarlangok. Holdpor. Kender olaj. Adaptogének. Ez csak néhány a népszerű wellness „szavak” közül, és ha még nem pörögsz a tengelyed körül, próbáld meg hozzáadni az 1-es típusú diabéteszt, és ez biztosan meg fog történni. Íme néhány trükk, amivel eligazodhatunk ebben a világban.

Ne higgy a hype-nak. Ha valami túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg nem is az. Az igazán „jó” test ápolása időt és erőfeszítést igényel, akárcsak egy kert gondozása. A gyors javítások ritkán működnek, ezért légy óvatos az internetes felhajtással, különösen akkor, ha egy terméket árulnak (ez majdnem mindig piros zászlót jelez), vagy ha homályosan említik a  mögötte álló „tanulmányt”.

Figyelj arra, hogyan érzed magad. Ez olyan egyszerűen hangzik, de sok ember számára mégis nagyon hiányzik. Elképzelhető, hogy egy barátod IMÁDJA a hot jógát, de ha te utána émelyegsz, akkor lehet, hogy ez nem megfelelő a számodra. Ha új diétát kezdesz, kövesd nyomon, hogyan érzed magad, hogyan változik az emésztésed és az alvásod, és hogyan változik a hangulatod. A legfontosabb, kövesd nyomon a vércukorszinted! Ez egyszerűbb lehet, ha szenzort használsz, de még akkor is érdemes néhány napig naplót vezetni, miután elkezdtél hozzászokni az új rutinhoz. Egyes edzések azonnali hipókat, míg mások inkább éjszakaiakat okoznak, vagy épp ellenkezőleg, jelentős kiugrásokat. Van néhány irányelv, de mindenki más, így a különböző típusú gyakorlatokra adott személyes reakcióidnak nyomon követése valóban hasznos lehet a kiugrások vagy mélypontok elkerülésében a jövőben.

Beszélj az orvosoddal. Mielőtt bármi újat elkezdenél, beszéld meg kezelőorvosoddal. Rendben, lehet, hogy nem szükséges, ha meditációról beszélünk, de az orvos segíthet új edzéstervek vagy diéták stratégiáinak kitalálásában. 

Ügyelj a típusra! Győződj meg arról, hogy egészségügyi szakembereid vagy edződ jól ismerik az 1-es típust. Ez valószínűleg magától értetődő, de NE fogadd meg a cukorbetegséggel kapcsolatos tanácsokat olyan embertől, aki nem jártas az 1-es típusban. Ez egy egészen más betegség, mint a 2-es. így előfordulhat, hogy a 2-es típus kezelésben hasznos dolgok nem működnek, sőt károsak is lehetnek a számodra!

Óvatosan haladj. T1D-sként bizonyos szövődmények kockázata nagyobb, mint inzulintermelő barátainknál, és bár ugyanolyan teljes, boldog és egészséges életet élhetünk, érdemes ezzel mindig tisztában lenni. Hajlamos vagyok kerülni azokat a táplálkozási trendeket, amelyek növelhetik a kockázati tényezőimet. Lehet, hogy a gyümölcslevek igazán divatosak, de VALÓBAN sok cukrot tartalmazhatnak, és nagyon gyors kiugrást okozhatnak a rostok nélkül, amelyek a gyümölcsök és zöldségek nagyon fontos részei.

Keress egy egészséges barátot. Igen, sokkal többre kell gondolnunk, mint „hasnyálmirigy-szerencsés” barátainknak, de egy kis plusz tervezéssel ugyanilyen jól érezhetjük magunkat! A pozitivitás messzire vezet, így ha találkozok egy másik aktív, boldog és egészséges T1D-vel, barátkozom velük! Mindannyian inspirálhatjuk egymást és tanulhatunk a másiktól. 

 

 

forrás: https://beyondtype1.org/navigating-wellness-trends-type-1-diabetes/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr6717934994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása