Cukkerberg

Itt van az ősz, itt van újra…

Idényhez passzoló dietetikai tanácsadás

2022. október 08. - egyszerelunk

Az ősz színes, az őszre szükség van és az ősz a tányérunkon is jól mutat! Ősz for Prezident! 
Olvassátok az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikai tanácsadója, Széchy Eszter posztját.

Tudom, tudom, manapság menőbb csak úgy köszönni az évszaknak és megkérni, hogy legyen hozzánk nagyon kedves, de én erre annyit tudok csak mondani, hogy wtf?! Hát nem pont fordítva kellene ezt? Miért nem azért rimánkodunk, hogy végre sikerüljön lejjebb adni az egónkból és nem a természet fölé helyezni magunkat? Hogy legyen négy évszakunk, hogy legyen ennek megfelelően sokféle időjárásunk, hőmérsékletünk, termőtalajunk (mezőgazdasági ismereteim végére értünk) és ezek kölcsönhatásaként minél több, minél színesebb terményünk.

Lehet, hogy egy kép erről: szöveg

Ha valaki nem tudta volna, hogy jutunk el a dietetikáig, annak jelzem, hogy nem volt egyedül ezzel a gondolattal, de végül csak sikerült átkötnöm, úgyhogy jöjjenek az október szezonális alapanyagai a teljesség totális igényével: alma, bab, birsalma, brokkoli, burgonya, cékla, cikória, cukkini, cukorsüveg saláta, csicsóka, dió, édesburgonya, édeskömény, fejessaláta, feketegyökér, feketeretek, fodros kel, fokhagyma, főzőtök, füge, gesztenye, hónapos retek, jégcsapretek, jégsaláta, karalábé, karfiol, káposzta, kelbimbó, kelkáposzta, kínai kel, körte, kukorica, lilahagyma, madársaláta, mandula, mángold, mizuna, mogyoró, naspolya, padlizsán, pak choi, paradicsom, pasztinák, patisszon, petrezselyemgyökér, póréhagyma, rukkola, sárgarépa, sóska, spenót, sütőtök, szárzeller, szeder, szilva, szőlő, torma, uborka, újhagyma, vöröshagyma, zeller, zöldborsó, zöld paprika.

Aki talál olyan színt, ami nincs ebben a hónapban, jelezze! Na ugye…

És hogy miért jó előnyben részesíteni a hazai, szezonális és lehetőség szerint kistermelői alapanyagokat?

…mert tápanyagtartalmuk általában kedvezőbb (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, fitonutriensek),

…mert az idényben termett növények jellemzően kevesebb vegyszert, növényvédőszert igényelnek,

…mert környezetterhelő hatásuk kisebb,

…mert hazai munkaerőt támogatunk velük,

…mert így biztos, hogy többféle zöldséget és gyümölcsöt fogunk kóstolni, mintha egész évben csak a paprika-paradicsom-uborka körforgásában élnénk,

…mert mindig van mire várni :D,

+1: …mert „kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk”

A következő posztokban pedig elkezdjük a celeblista elemzését!

Forrás:

Szabó Adrienn: Magyar superfood

https://www.gasztrohos.hu/alapanyagok 

A kép forrása innen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr6417949388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása