Cukkerberg

T1D útmutató testvéreknek

2022. október 03. - szabari.betti

istockphoto-1335688759-170667a.jpg

Mi történik, ha a testvéred hirtelen megtudja, hogy 1-es típusú cukorbetegsége van? Hogyan tudsz segíteni? Függetlenül attól, hogy te T1D-s vagy, vagy sem, itt van néhány egyszerű módszer, amellyel segíthetsz a közelmúltban diagnosztizált testvéreden.

Csináld meg a házidat! Végezd el a saját kutatásodat, hogy megértsd, mi az a T1D, és mi NEM, hogy eligazodj a legjobb gyakorlatok megismerésében, hogy a legjobb támogatást nyújthasd a testvérednek. Igazán értékelni fogja, ha időt szánsz a betegségének megismerésére, és arra, hogy az hogyan fogja befolyásolni „új életét”. A cukorbetegség egy összetett dolog, és az internet és az irodalom meglehetősen elsöprő tud lenni. A diabétesz maraton, nem sprint! Kezdetnek itt van pár cikk a a főbb fogalmakról, amelyeket érdemes megtanulni:

  1. Különböző diabétesz típusok
  2. Hogyan érinti a diabétesz a családot?
  3. Minden az inzulinról 
  4. Tedd és ne tedd - iránymutató nem cukorbetegeknek
  5. CGM
  6. Minden, amit a Glukagonról tudni kell

Empátiát mutass, ne szánalmat. Az empátia azt jelenti, hogy osztozunk valaki más nézőpontjában és érzelmeiben. A szánalom a kényelmetlenség érzése, és nem más, mint a szenvedés elismerése szinte leereszkedő módon. Rendben van, ha elismered azokat a nehézségeket, amelyekkel testvéred szembesül a T1D-vel, de illesd bátorságáért és erejéért dicsérettel. Ne felejtsd el emlékeztetni a testvéredet, hogy milyen nagyszerű!

Ismerd meg, milyen változásokat hoz a T1D a családban!

  1. Az étkezések, a családi összejövetelek és az ünnepi rutinok változhatnak, amíg hozzászoktok a T1D-vel élő testvéred új igényeihez. A diabéteszesek mindig nagyra értékelik, ha vannak számukra megfelelő étkezési lehetőségek. Semmi sem rosszabb, mint megjelenni egy bulin vagy vacsorán, és alig van választási lehetőség! Ha egy család vagytok, akik együtt főznek, próbáljatok meg egészséges alternatívákat találni, amelyek mindenki megelégedésére szolgálnak.
  2. A T1D hangulati ingadozásokat és fokozott ingerlékenységet okozhat a testvérednél. Próbáld ezt nem személyesnek venni! Inkább próbálj megértő lenni, mivel a T1D sokszor frusztráló lehet. Vannak megmagyarázhatatlan csúcsok és mélypontok a napok során, vad ingadozások. Néha a testvérednek csak időre van szüksége, vagy csak egy hallgató fülre.
  3. Tanulj meg alkalmazkodni testvéred új prioritásaihoz és időgazdálkodásához. A T1D-t gyakran egy újszülötthöz hasonlítják, akinek folyamatos szeretetre, gondoskodásra és odafigyelésre van szüksége – a hét minden napján, 24 órában. Lehet, hogy testvéred több idejét és figyelmét az egészségére fekteti mostantól. Tiszteld ezt, és légy türelmes vele. Engedd meg neki, hogy saját időzítésükhöz igazodjanak.

Fedezd fel a közös tevékenységeket! Íme néhány ötlet, amit te és a testvéred együtt megtehetsz, hogy a) biztosítsd a minőségi időt, és b) támogasd testvéredet a T1D útján:

  1. Vegyetek részt főzőtanfolyamokon, vagy próbáljátok ki saját receptjeiteket a konyhában. 
  2. Vegyetek részt közösen T1D közösségek rendezvényein, önkénteskedjetek!
  3. Menjetek együtt edzeni! A testvérednek biztonságérzetet is adhat, ha van mellette olyan közben, aki tisztában van az állapotával.

A lista folytatódik. Találjatok olyan tevékenységeket, amelyeket együtt élveztek csinálni. 

 

 

forrás: https://beyondtype1.org/the-sibling-guide-to-type-1-diabetes/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr8017937378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása