Cukkerberg

Hogyan érinti a diabétesz a családot?

2022. július 28. - szabari.betti

g.PNG

Cukorbetegséggel élni nem könnyű feladat. Folyamatos törődést, irányítást, tervezést és felkészülést, valamint sok erőt igényel. A diabétesz kialakulása után egy krónikus állapot marad fent, amelyről örökké gondoskodni kell. Függetlenül attól, hogy mikor diagnosztizálják valakinél a cukorbetegséget, elkezdődik egy tanulási görbe, amely megterhelő és időnként veszélyes is lehet. Ahhoz, hogy egészségesen alkalmazkodjunk és kezeljük állapotunkat, erős támogató rendszerre van szükség. Az alábbiakban azt tárgyaljuk, hogyan érinti a cukorbetegség az egész családot.

Hogyan hat a diabétesz a család pénzügyeire? Sajnos a cukorbetegség alapvetően drága. Mivel krónikus állapotról van szó, életünk hátralévő részében gondoskodnunk kell arról, hogy mindig fel legyünk szerelve megfelelő mennyiségű inzulinnal és a szükséges eszközökkel. Azt is fontos megjegyezni, hogy minél hosszabb ideig van valakinek cukorbetegsége, annál nagyobb a kockázata a szövődmények kialakulásának. Minél több szövődménye van a cukorbetegnek, annál magasabb lehet a kezelések költsége. A krónikus betegségekből adódó anyagi megterhelés nehézségeket okozhat a család dinamikájában. A nap végén ne hagyd, hogy a pénzügyek bűntudatot keltsenek benned. A családod remélhetőleg jobban aggódik az egészséged és jóléted miatt, mint amiatt, hogy elmennének vakációra vagy új autót vásárolnának. 

A diabétesz érzelmi hatásai. Ha cukorbeteg vagy, számtalan nehéz érzelmi és mentális állapottal találkozhatsz. Szorongónak, frusztráltnak, motiválatlannak, depressziósnak érezheted magad, és ez kihathat a diabétesz kezelésére is. Noha nagyon fontos, hogy mindenekelőtt megkapd a szükséges támogatást, az érzelmi hatás a családot és a barátokat is érintheti.

Félelem a szövődményektől. A család érzelmi jólétére gyakorolt ​​egyik legnagyobb hatás általában a cukorbetegség szövődményeitől való félelem. A rosszul kezelt diabétesz súlyos problémákhoz vezethet, mint például látásvesztés, vesebetegség, idegkárosodás, magas vérnyomás, szívbetegség stb. Sok családtag nagyon aggódik ezek miatt. Annak érdekében, hogy segítsünk enyhíteni családunk szorongását, és megőrizzük saját egészségünket, fontos, hogy megfelelően szabályozzuk vércukorszintünket.

Tehetetlenség miatti stressz. A családtagok elkezdhetnek stresszelni a tehetetlenség érzése miatt egy adott helyzetben. Attól tartanak, hogy nem tudnak segíteni neked, ami mindenki mentális egészségének árthat. Ez feszültséghez vezethet egy kapcsolatban, és akár hibáztatáshoz is, ha valami rossz történne. 

A vészhelyzetek bizonytalansága. Az egyik legnagyobb érzelmi teher, amelyet a cukorbetegség okoz a családban, az a bizonytalanság, hogy mit kell tenni vészhelyzetben. Ha megfelelően kezeljük a cukorbetegséget, valószínűleg kevésbé kell emiatt aggódnunk. Ennek ellenére fel kell készülnünk ezekre a helyzetekre is. Győződj meg arról, hogy családod ismeri az alacsony vércukorszint jeleit. Ez hideg verejtékkel, sápadt bőrrel, ingerlékenységgel, éhséggel, szívdobogásérzékeléssel, zavartsággal, fáradtsággal és végül akár eszméletvesztéssel vagy görcsrohamokkal járhat. Nagyon fontos, hogy a családtagok pontosan tudják, mi a teendő, ha te magad már nem tudod kezelni a hipoglikémiát.

Stressz az életmódváltás miatt. Egy másik érzelmi stressztényező lehet a cukorbetegség diagnózisával járó változás mértéke. Mindannyian tudjuk, milyen nehéz változtatni szokásainkon, és ha túl sok mindent próbálunk megtenni egyszerre, az kudarchoz vezethet. 

A diabétesz fizikai hatása másokra. Míg a cukorbetegséggel való együttélés nagyon mérhető fizikai változásokkal jár a saját testünkben, ez másokban is olykor fizikai problémák megnyilvánulásához vezethet. Ez leggyakrabban akkor fordul elő, amikor a család túlságosan is aggódik. Idővel a krónikus stressz megviselheti a szervezetet, és olyanokhoz vezethet, mint a szívbetegségek, gyomorproblémák, magas vérnyomás, elhízás, fejfájás, sőt, ironikus módon cukorbetegség is kialakulhat. Noha a testi egészségednek prioritást kell élveznie, az is fontos, hogy kapcsolatot létesíts családtagjaiddal, hogy képesek legyetek együtt leküzdeni a kihívásokat. Az extrém stressz időnként szexuális működési zavarokhoz is vezet. Ennek okai lehetnek a diabétesszel való együttélés kihívásai, mint például a csökkent libidó vagy az orgazmus elérésének nehézségei. Ezek a jelek keringési problémákra, idegkárosodásra vagy a cukorbetegség egyéb szövődményeire is utalhatnak. Az is fontos, hogy nyitott és őszinte legyél partnereddel, hogy ő is tudja, mi történik, és értse azt. 

Egy kis nyitottsággal a cukorbetegség pozitív hatással is lehet akár az egész családra. Családként, közös erővel könnyebb kialakítani új életmódbeli szokásokat, elkezdeni közös gyakorlatokat, aktív életmódot kialakítani, egészségesebb étkezési lehetőségeket felfedezni, és mindezekben örömet találni. Ez elkerülhetetlenül elősegíti egy erősebb kapcsolat kialakulását a családtagok között, segít a súlyfeleslegek ledolgozásában, és összességében egy általános pozitív attitűd felvételében. Bár a cukorbetegséggel való együttélés sok változást hoz, ezek nem mindegyike rossz.

Hogyan csökkenthetjük a diabétesz családra gyakorolt negatív hatását? Annak megértése, hogy a cukorbetegség hogyan érinti az egész családot, nem jelenti azt, hogy bűntudatot kell érezni. Az egészséges családi dinamika megteremtése érdekében fontos, hogy őszinte legyél azt illetően, hogy hogyan tudtok majd együtt dolgozni. Ösztönözz minden családtagot a nyílt, őszinte kommunikációra, életkortól függetlenül. Ezzel megkönnyíted a családod számára, hogy aggályaikkal vagy kérdéseikkel hozzád fordulhassanak. Próbálj meg életmódbeli változtatásokat végrehajtani. Ez nemcsak megkönnyíti a cukorbetegség kezelését, hanem lehetőséget teremt a kötődésre, és egészségesebb döntésekhez vezet mindenki számára. Ez korlátozza azt a stresszt, amelyet a családod a rosszabbodó állapotok miatti aggodalom vagy szorongás miatt érezhet. 

 

forrás: https://www.byramhealthcare.com/blogs/how-diabetes-affects-the-whole-family

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr6717892797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása