Cukkerberg

Különböző diabétesz típusok

2022. július 12. - szabari.betti

towfiqu-barbhuiya-zjak9jqxeda-unsplash.jpg

Persze, mindannyian ismerjük már a reakciót: "Ó, cukorbeteg? A nagymamám / nagypapám / macskám is az!" Nem nagyon hibáztathatjuk őket, igaz? És ez sokszor frusztráló lehet. De honnan is kéne tudniuk az embereknek, hogy az egyik cukorbeteg típus miben különbözik a másiktól?

A cukorbetegség fő típusai

  • 1-es típusú diabétesz
  • LADA
  • 2-es típusú diabétesz
  • terhességi cukorbetegség
  • MODY
  • 3c típusú / Cisztás fibrózissal kapcsolatos cukorbetegség (CFRD) / Pancreatitis / Hasnyálmirigyrák
  • Speciális formák / műtéti / gyógyszeres kezelés / stb.
  • 3-as típusú cukorbetegség

1-es típusú diabétesz. Ennél a típusnál a hasnyálmirigy nem tud elegendő inzulint termelni, amely hormon ahhoz szükséges, hogy a sejteket ellássa energiával. Valamilyen okból a szervezet saját immunrendszere megtámadja a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjeit. Az ok egyelőre ismeretlen, bár a kutatások bizonyos gének kombinációjára és egy ismeretlen környezeti kiváltó tényezőre utalnak. Jelenleg nincs ismert gyógymód. Az 1-es típusú cukorbetegeknek inzulint kell bejuttatniuk injekció vagy inzulinpumpa segítségével. Inzulin nélkül viszonylag rövid időn belül diabéteszes ketoacidózis alakul ki, és ha azt nem kezelik megfelelően, kómához és végzetes esetben halálhoz vezethet. Ugyan már az 1-es típusú cukorbetegség is bármikor előfordulhat, a legtöbb esetet 20 éves kor előtt fedezik fel. Ezért nevezték az 1-es típusú cukorbetegséget korábban gyermekkori vagy fiatalkori diabétesznek.

2-es típusú diabétesz. Ez akkor fordul elő, ha a szervezet sejtjei nem reagálnak úgy az inzulinra, ahogy kellene. A szervezet több inzulin hozzáadásával reagál ilyenkor a válasz "kikényszerítésére". Szélsőséges esetekben ez az ördögi kör ahhoz vezethet, hogy a hasnyálmirigy elveszíti az inzulintermelő képességét. A 2-es típust gyakran megelőzi a prediabétesznek nevezett szakasz. Ez az átlagos vércukorszint lassú emelkedése a szervezetben. Nem elég ahhoz, hogy tüneteket okozzon de mégis annak a jele, hogy a 2-es típusú cukorbetegség elkezdett kialakulni. A túlsúly vagy az elhízás növelheti a prediabétesz kialakulásának kockázatát, de nem ez az egyetlen kockázati tényező. A genetikai hajlam szintén fontos szerepet játszhat benne. Ellentétben az 1-es típusú cukorbetegséggel, a 2-es típus gyakran hosszú ideig kezelhető kizárólag diétával és testmozgással, különösen, ha korán diagnosztizálják. Bár az 1-es típus összes tünete jelen lehet a 2-esnél is, kevésbé súlyosak, hacsak nincs komoly probléma. Vannak azonban olyan tünetek, amelyek a krónikus magas vércukorszint jelei. Ezek közé tartoznak a fokozott fertőzések, a lassabb gyógyulás, az impotencia, valamint a rendszeres gombás fertőzések vagy viszketés az ágyékban. Mindkét típusnál a krónikusan magas vércukorszint hosszú távú szövődményeket okozhat. Idővel károsítja a szervezetet, különösen az idegeket és a látást. 

LADA. A LADA jelentése "látens autoimmun cukorbetegség felnőtteknél". A LADA-val diagnosztizált embereket általában rosszul diagnosztizálják 2-es típusú cukorbetegséggel. Ugyanazokkal az antitestekkel rendelkeznek, mint az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők, de az inzulintermelő sejtek autoimmun pusztulása sokkal lassabb. Ez azt jelenti, hogy valaki, akit LADA-val diagnosztizáltak, gyakran képes kezelni a vércukorszintjét diétával, testmozgással vagy esetleg szájon át szedhető gyógyszerekkel a diagnózis után egy ideig. 

Terhességi diabétesz. Valószínűleg már sejthető, hogy ennek köze van a terhességhez. Általában a terhesség 24. és 28. hete között diagnosztizálják. Az egészséges baba nevelésében szerepet játszó hormonok egy része is ellenállóbbá teszi a szervezetet az inzulinnal szemben. A csecsemő egészsége szempontjából fontos, hogy a vércukorszintet egészséges tartományban tartsák, ezért ezalatt ezt általában szorosan ellenőrzik. A terhességi cukorbetegség gyakran diéta és testmozgás kombinációjával kezelhető, de ha a vércukorszint továbbra is emelkedik, az orvos további gyógyszereket írhat fel (beleértve az inzulint is, ha szükséges). A terhességi diabétesz legtöbbször megszűnik a szülés után, de néhány nőnél 2-es típusú cukorbetegséggé kialakul át. 

MODY. A MODY a "fiatalok érettségi kezdetű cukorbetegsége" rövidítése, és néha monogén cukorbetegségnek is nevezik. A diabétesz számos örökletes formájára utal, amelyet az inzulintermelést megzavaró génmutációk okoznak. Napjainkig a génmutációk 11 különböző MODY-változata ismert. A MODY általában 25 év alatti gyermekeknél és fiatal felnőtteknél fordul elő, és gyakran diétával és testmozgással és/vagy szájon át bevitt gyógyszerekkel kezelhető.

3c típusú / Cisztás fibrózissal kapcsolatos cukorbetegség (CFRD) / Pancreatitis / Hasnyálmirigyrák. Ez a típus a hasnyálmirigy különböző típusú szövetkárosodásából eredő cukorbetegségre utal. Gyakran nehéz diagnosztizálni, és sokszor meglehetősen nehéz kezelni. A hasnyálmirigy szövetkárosodásából eredő anyagcsere-rendellenességek gyakran okoznak extrém vércukorszint ingadozásokat. 

A cukorbetegség speciális formái. Tudtad, hogy néhány egyéb okból is előfordulhat cukorbetegség? Például, ha baleset következtében a hasnyálmirigy akut sérülést szenved, vagy ha egy részét el kell távolítani egy műtét során (bizonyos típusú hiperinzulinizmusban szenvedő gyermekek). Egyes gyógyszerek, például a szteroidok, a sztatinok, az antipszichotikumok és egyes magas vérnyomás elleni gyógyszerek szintén kiválthatják a cukorbetegséget.

A két 3-as típus. A 3-as típusú cukorbetegség kifejezést gyakran használják diabéteszes személyek barátjainak, családjának vagy szeretteinek leírására, ami arra utal, hogy a kapcsolat olyan szoros, hogy a cukorbetegség kezelésének nagy részét is megosztják szeretteikkel. Ezt a kifejezést azonban a diabétesz és az Alzheimer-kór közötti kapcsolat leírására is használják. Ugyanakkor ez ellentmondásos, és a legtöbb egészségügyi szakember nem hajlandó elfogadni ezt a kifejezést, amíg nem végeznek további kutatásokat.

 

forrás: https://www.mysugr.com/en/blog/different-diabetes-types/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr4717881059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása