Cukkerberg

Pump-kín, azaz a sütőtök dilemma

Széchy Eszter, az alapítvány dietetikusa írása

2022. október 17. - egyszerelunk

Sosem voltam naplót író kislány, de van egy olyan érzésem, hogy a mai cikkből több minden derül ki rólam, mint amennyit szeretnék. Egyrészt az, hogy öndiagnosztizáltan mérsékelten súlyos OCD-m van, ami megkövetelné, hogy ABC sorrendben szemezzek az októberi alapanyagokból, erre itt a sütőtök S-sel…értitek… És hogy mi ennek az oka? Egészen egyszerű. Az, hogy utálom. Kulisszatitok 2.0 De tényleg. Szívből. Tehát leginkább túl akarok lenni rajta. 

És amúgy mérges is vagyok rá. És idegesít. Minden formája. Az elcsépelt tökös viccek és a szeptember elsejével koppra érkező pámpkinszpájszlátte posztok (szívesen emlékeztetnék pár embert, hogy nem, Te nem Lorelai Gilmore vagy, a leseírommégegyszer pedig nem kávé, hanem édesség). Az is idegesít, hogy sokan lassan felszívódó szénhidrátnak próbálják eladni és azt sem értem, hogy aki 31-én spontán kisminkelve tököt farag, vajon miért felejt el hirtelen pulykát tömni és áfonyaszószt kavargatni november negyedik csütörtökén?! Tényleg valami olyan mélyen gyökerező ellenszenvet táplálok a sütőtökkel szemben, hogy az megérne egy terápiás ülést. Bezzeg, ha lett volna naplóm :D 

drahomir-posteby-mach-ldjmko11tzg-unsplash.jpg

Persze, ha valaki szereti egyszerre enni a szénhidrátot, az α-karotint, a β-karotint, a β-kriptoxantint, a likopint, a luteint, a zeaxantint, a B2-, B3-, B6-, C- és E-vitaminokat, a folsavat, a pantoténsavat, a káliumot, a foszfort, a rezet és a mangánt, akkor a sütőtök egészen remek választás, merthogy pont ezekből áll.

Fehérjét, zsírt és élelmi rostokat (khm-khm…lassan felszívódó szénhidrát, ugye?!) ne nagyon keressünk benne, cserébe a kimondhatatlan nevű összetevői úgynevezett fitonutriensek, amik a szervezetünk számára antioxidáns és szabadgyök semlegesítő hatásuknál fogva fontosak, a likopinnak a daganatos megbetegedések prevenciójában van szerepe, a lutein és a zeaxantin a szemünk védelmét szolgálja, a β-karotin pedig az A-vitamin előanyaga. Magja és az abból készült hidegen sajtolt olaj rendszeres fogyasztása nélkülözhetővé teszi még a kisvirágú füzikét is. 

elly-johnson-z7ghd5nrinm-unsplash.jpg

És talán ez az a pont, amikor megbocsátottam a sütőtöknek. Már nem a prosztatám miatt, hanem mert imádom a tökmagot. Sütőtök nélkül pedig nincs tökmag se :D

A cikk szakmai része a 3. bekezdés, a lényege pedig az, hogy

senki sem tök-életes (na, ugye, hogy borzalmasak a tökös viccek :-O).

Simán ér nem szeretni egészségesnek tartott, superfoodnak kikiáltott, médiából ránk zúduló vagy éppen ténylegesen értékes alapanyagokat is, nem ez fogja meghatározni az étrendünk minőségét. A másik népmesei tanulság pedig, hogy mindenkinek jár második esély, úgyhogy most megmutatom a mindezidáig egyetlen sütőtökös ételt, amit szeretek: Sütőtökös, sárgarépás, zsályás vöröslencse főzelék

20221016_152213.jpg

Hozzávalók

  • 400g sütőtök
  • 300g sárgarépa
  • 100g vöröshagyma
  • 300g vöröslencse
  • só, zsálya

Elkészítés

A sütőtököt, a sárgarépát és a vöröshagymát megtisztítjuk és felkockázzuk nagyjából akkorára, hogy egyidőben készüljenek el. Edénybe beletesz, vízzel felönt, sóval kissé, zsályával bőven megszór és kb. 15 perc alatt puhára főz. Botmixerrel cupp-cupp és ebben a szmötyiben főzzük meg kb. 10-15 perc alatt a vízben átmosott vöröslencsét. 

Megjegyzések

Ebben a formában

teljes értékű növényi étrendbe

is illik. Bonyolítható a recept annyival, hogy előbb kevés olajon lepirítjuk a zöldségeket és csak azután főzzük meg őket. Így már nem lesz a recept teljes értékű növényi, cserébe kevés olajon le lesznek pirítva a zöldségek…ennyi…A szénhidráttartalma módosítható a sütőtök és a sárgarépa arányának eltolásával illetve kapható ebben az összetételben (sütőtök, sárgarépa, vöröshagyma) fagyasztott zöldségkeverék is, aminek a szénhidráttartalma 20g/400g (a recepthez 2x400g szükséges). Ne kérdezzétek, hogy az meg aztán hogy jön ki, de tényleg annyi. Amióta piacra dobták, többször használtam ehhez a recepthez, ennyihez számoltam az inzulint és sima volt a szenzorgörbe. Hátránya, hogy drágább lesz, nem csomagolásmentes és nem tudjuk az alapanyagok eredetét. Előnye, annak, akinek ez számít, hogy sokkal kevesebb lesz a szénhidráttartalma és még gyorsabb lesz az elkészítés. 

Együnk hozzá, amit csak szeretnénk, pl. buggyantott tojást, grillezett gomolyát, pirított tökmagot vagy tofut, cukkini tócsnit, sült csirkecombot vagy bármit, amit egy sütőtökös, sárgarépás, zsályás vöröslencse főzelékhez megkívánunk :D

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr3317955876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása