Cukkerberg

Gastroparesis

2022. október 24. - szabari.betti

istockphoto-676825276-170667a.jpg

A gastroparesis, más néven késleltetett gyomorürülés, az autonóm neuropátia egyik fajtája, amely befolyásolja az élelmiszer emésztését. Erről írtunk most nektek.

A gastroparesis gyakoribb az 1-es típusú cukorbetegeknél, mint a 2-es típusúaknál. Becslések szerint az 1-es típusú cukorbetegek körülbelül 5,2%-a és a 2-es típusú cukorbetegek 1%-a szenved gastroparesisben. A gasztroparézist leggyakrabban azoknál az embereknél észlelik, akik több mint 10 éve cukorbetegek, és akiknél már más mikrovaszkuláris szövődmények is kialakultak. A gastroparesis szó valójában „gyomorbénulást” jelent. Amikor egy személy eszik, a gyomra összehúzódik, hogy összezúzza az ételt, majd az ételt a gyomrából a vékonybélbe nyomja, hogy tovább emészthető legyen. A gastroparesisben szenvedő betegek gyomra nem húzódik össze normálisan, így nem töri össze megfelelően az ételt, és nem nyomja be a táplálékot a vékonybélbe úgy, ahogyan az emésztéshez kellene. 

Ez olyan problémákat okozhat, amelyek zavarják a normál emésztést:

  • Hányinger
  • Hányás
  • Puffadás
  • Gyomorfájdalom
  • Fogyás
  • Étvágytalanság
  • Savas reflux
  • Emésztetlen étel hányás, amelyet néhány órával korábban fogyasztottak el
  • Teltség érzés néhány falat elfogyasztása után
  • Megjósolhatatlan vércukorszint, ami megnehezíti annak megállapítását, hogy mennyi inzulint kell adagolni és mikor (pl. késleltetett magas vércukorszint étkezés után néhány órával a késleltetett emésztés miatt).

Ha a gastroparesist nem kezelik, az a következőket okozhatja:

  • Kiszáradás és alultápláltság, mert a szervezet nem képes felvenni a tápanyagokat az elfogyasztott ételből.
  • Az élelmiszerek erjednek és baktériumok megjelenését idézik elő, mivel túl sokáig maradnak a gyomorban, vagy az étel megszilárdul (úgynevezett bezoár), és elzáródást okoz, ami megakadályozza más élelmiszerek átjutását.

A gastroparesis diagnózisa. A gastroparesis diagnózisát akkor állapítják meg, ha egy személynek tünetei vannak, és a vizsgálat eredménye a gyomor késleltetett kiürülését mutatja a vékonybélbe anélkül, hogy bármiféle elzáródás lenne. A megfelelő diagnózis felállítása, amely vizsgálatot is magában foglal, fontos a kezelési lehetőségek megállapításához. Az orvosa először megkérdezi a beteget a tüneteiről, a kórtörténetéről, fizikális vizsgálatot végez, és vérvizsgálatot rendel el. Elküldhetik egy tesztre, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy késleltetett gyomorürülésről van szó. A gyomorürülést befolyásoló gyógyszereket a vizsgálatok elvégzése előtt 48-72 órával le kell állítani. A szcintigráfia azt méri, hogy mennyi időbe telik, amíg az étel áthalad az ember gyomrán. Ezt tekintik a gastroparesis diagnosztizálásának „arany standardjának”. A teszt során a személynek tojásos szendvicset kell ennie lekvárral, pirítóssal és vízzel. A tojásban kis mennyiségű radioaktív izotóp van, így az orvos 4 órán keresztül láthatja, ahogy a tojás lefelé halad az emésztőpályán. A személy egy leolvasó gép alatt fekszik, amely 1 óra, 2 óra és 4 óra elteltével képeket készít a gyomorban lévő tojásról. Ha a táplálék több mint 10%-a még 4 óra elteltével is a gyomorban van, a személy gastroparesisben szenved. A Wireless Motility Capsule (WMC) pH, nyomás és hőmérséklet mérésével méri, hogy az élelmiszer milyen gyorsan halad át az emésztőrendszeren. A személy lenyel egy elektronikus kapszulát (pl. SmartPill). Ahogy a kapszula áthalad az emésztőrendszeren, információt küld a vevőnek, amelyet a személy visel. Ezt 5 órán keresztül végzik. A Gastric Emptying Breath Test (GEBT) egy nem radioaktív teszt, amely azt méri, hogy milyen gyorsan ürül ki a gyomor a szén-dioxid mérésével olyan étkezés után, amelyhez a 13C izotópnak (szén-13) nevezett kémiai elemet adtak. 

Kezelés. Minden kezelés egyik fő célja annak biztosítása, hogy a személy elegendő kalóriát kapjon naponta, hidratált legyen, és rendelkezzen az egészségéhez szükséges tápanyagokkal. Egyes cukorbetegség elleni gyógyszerek, például az amilin analógok és a GLP-1 agonisták késleltetik a gyomor kiürülését, míg mások nem. Kérjük, kérdezd meg kezelőorvosodat a gyógyszere(i)dről, ha gastroparesist diagnosztizálnak nálad. Enyhe gastroparesis esetén a megfelelő táplálkozás és a táplálékkal való hidratáció megőrzése a cél. Súlyosabb esetekben azonban, ha az étrend és a gyógyszerek megváltoztatása nem működik, az embereknek etetőszondára vagy intravénás táplálásra lehet szükségük. Az étrendre vonatkozó ajánlások a következők:

  • Zsírszegény, rostszegény ételek fogyasztása napi 4-5 alkalommal
  • A kalóriabevitel folyadékkal (ivással) is javasolt, mert úgy tűnik, hogy a folyadékok normálisan kiürülhetnek a vékonybélbe
  • Kerüld a szénsavas italokat, a fűszeres ételeket, az alkoholt és a dohányzást
  • A vércukorszintet a lehető legközelebb kell tartani a céltartományhoz, mert a magas vércukorszint késlelteti a gyomor kiürülését

A gasztroparézis további kihívást jelent a vércukorszint kezelésében, mivel az élelmiszer-felszívódás nem megbízható. Például előfordulhat, hogy egy személy inzulint ad be étkezés közben, de azonnal leesik a vércukra, mert késett az élelmiszer-felszívódás. Az embereknek gyakran étkezés után kell bólust adniuk. A 44 éves Karey Stapinksi, aki 40 éve 1-es típusú cukorbetegségben szenved, ezt magyarázza: „Én a kombinált bólus [kiterjesztett bólus/négyzethullámú bólus] funkcióval élek a pumpámon. Ha nem, akkor az étkezés utáni összeomlással küzdök, majd néhány órával később a csúcsokat üldözöm a cukromat illetően.” Van néhány gyógyszeres lehetőség, ha az étrend megváltoztatása nem kezeli a prokinetikának nevezett gastroparesis tüneteit. Az eritromicin nevű antibiotikum szintén hasznos lehet. Az orvosok szükség szerint hányáscsillapítókat is felírhatnak a hányás és a hányinger megállítására. Jelenleg más gyógyszereket is tanulmányoznak, amelyek segítenek a gastroparesis kezelésében. Ha a gyógyszeres kezelés nem működik, sebészeti lehetőségek állnak rendelkezésre. 

A gastroparesis pszichoszociális vonatkozásai. A cukorbetegség kimerítő, és a kezelést bonyolító további gastroparesis-tényezők hozzáadódása (a fizikai tünetekről nem is beszélve) elsöprő lehet. Stapinski hozzáteszi: „A gasztroparézis egyszerűen szívás – plusz szinteket ad az amúgy is bonyolult döntéshozatali folyamathoz.” Egyes kutatások azt mutatják, hogy a gastroparesisben szenvedők életminősége alacsonyabb. Nehezen tudnak lépést tartani az élet követelményeivel (gyakran a hányás, fájdalom stb. tünetei miatt). Azoknál az embereknél, akiknél a gastroparesis súlyosabb tünetei vannak, több a szorongásos tünet is. Úgy tűnik, hogy az inzulinpumpa és a CGM használata segít az embereknek a cukorbetegség kezelésében, és javítja életminőségüket. Ezen túlmenően a cukorbetegségben jártas mentális egészségügyi szolgáltatóval való beszélgetés segíthet megbirkózni a cukorbetegség és a gastroparesis új normájával.

 

forrás: https://beyondtype1.org/gastroparesis/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr6717934908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása