Cukkerberg

Sokkoló reklám az elhízás ellen

2012. október 23. - kiskatka

Hiperrealisztikus kampány-mesefilm jelent meg nemrégiben a cukros üdítőitalok - konkrétan a kóla - ellen. A cél a tudatos fogyasztás elősegítése, illetve az ahhoz vezető gondolkodási folyamat elindítása - mondja a kampány egyik koordinátora.

A film elején a jegesmacicsalád gondtalanul szürcsölgeti a kólát a lemenő nap fényében, felidézve ezzel a kólareklámok mindent elsöprő boldogság-hangulatát, majd a kedves kis rajzfilm hirtelen átcsap horrorba: a túlzott kólafogyasztás miatt túlsúlyos maci hátán szétszakad a bőr (mármint a bunda), az időközben kövérré vált kismaci beszorul a lékbe, papamaci cukorbeteg lesz és impotens, kislánymacinak hullani kezd a foga, majd a kisfilm legbrutálisabb pillanataiban egy fehér róka láncfűrésszel levágja papamaci pirosan izzó, gyulladt lábát. Heppiendes megoldásként a film végén a jegesmacik az összes kólát összcsaládilag kiöntik a tengerbe.

A kisfilm az amerikai Center for Science in the Public Interest kampányfilmje és célja felhívni a figyelmet a cukros üdítőitalok - konkrétan a Coca-Cola - káros hatásaira, főleg az így elfogyasztott rengeteg "láthatatlan" kalóriára, a túlzott fogyasztás miatti elhízásra és annak komoly következményeire, pl a cukorbetegségre.

Bár a figyelemfelhívó szándékkal mélyen egyetértek, vegyes érzések ébredtek bennem. A láblevágós résznél felfordult a gyomrom és felháborodtam, mert eszembe jutottak azok a cukorbetegek, akiknek tényleg amputálni kellett a lábukat. Ezt a valós és nagyon kemény élethelyzetet pedig amolyan "Happy tree friends" jellegű animációban viszontlátni nem volt kellemes, megkockáztatom, felháborító. Arról nem is beszélve, vajon kellően érezhető-e egy animációs mesefilm által a probléma valós súlya, magára ismer-e a kisfilm macijában egy átlag felnőtt üdítőital-fogyasztó? Merem remélni ugyanis, hogy nem a gyerekeket akarták célozni ezzel a modern Varjúdombi horromesével.

A dolog érdekessége - írja a Kreatív -, hogy a Crispin Porter + Bogusky a Coca-Cola egyik ügynöksége, és rengeteg szpotot készítettek már az üdítőgyártónak. Alex Bogusky reklámgurunak már volt korábban furcsa lépése: egy volt cége a Burger Kingnek is dolgozott korábban, a szakember később mégis előrukkolt egy könyvvel, amelyben a gyorséttermek társadalomra káros hatásait elemzi. "Bogusky néhány éve azért hagyta ott a reklámszakmát, mert elege lett, nemrég pedig egy olyan kis ügynökség élén tért vissza, amely kis amerikai márkák, cégek kampányait készíti félig-meddig karitatív alapon" - derül ki a Kreatív cikkből.

Felháborodás ide vagy oda, a tények magukért beszélnek. A rendszeres üdítőital-fogyasztás 60%-kal növeli a gyermekkori elhízás kockázatát és 25%-kal a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét. Az üdítőitalokban általában semmilyen más hasznosítható tápanyag nincs, csak csupasz cukor, csupasz kalória, amit a szervezet rendkívül hatékonyan raktároz el hájként. A nem baleset következtében szükséges amputációk 60%-a cukorbetegség miatt történik, melyek nagy része megelőzhető lett volna kellő odafigyeléssel és a vércukoranyagcsere rendben tartásával. Ésatöbbi, sorolják a tényeket az oldalon. Hogy itthon hogy állunk? Lassan minden második felnőtt túlsúlyos, miközben a gyermekkori elhízás is vírusszerűen terjed, ahogy a gyermekkori 2-es típusú cukorbetegség is.

Van helye a figyelemfelhívásnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr244861091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elijah_Baley 2012.10.23. 11:01:31

mekkora szerencse h nem vagyunk jegesmedvék :)

Liquid_Night 2012.10.23. 11:37:02

Mekkora szerencse, hogy az amerikaiakkal ellentétben a magyarnak nincs pénze literszám kólát inni...

Tapmancs 2012.10.23. 11:39:30

Akkor light kólát szabad inni, hál' Istennek.

tundrazuzmo (törölt) 2012.10.23. 11:50:35

Az adatok az ámerikai fiatalokra vonatkoznak. Nálunk nincs akkora mértéktelen cukorfogyasztás. Illetve a funkcionális éhezés kevésbé veszélyes mint a jóllakottság állapotában való állandó cukorbevitel.

De a probléma valós, nem lehet elbagatelizálni.

Magyarországon még hozzátenném a sok "kannás" cukros üdítő fogyasztását is - köztudott, hogy az alkoholisták között rengeteg cukorbeteg van, a sok felcukrozott szalmából csinált borutánzat fogyasztása miatt.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.10.23. 12:22:19

Ha happytreefriendes lett volna a láblevágás akkor kurvára fröcsögött volna a vér, a karakterek meg minden előzmény nélkül cafatokra szakadnak maguktól.

Globetrotter2014 2012.10.23. 13:16:25

Ezzel egy a gond.

Nyugaton már elsősorban light kólákat isznak ami 1. nem cukros. 2. nincs benne kalória.

Nyilván, lesznek káros mellékhatásai az aspartamnak, éstkp becsapjuk a szervezetünket, de jelenleg az átalgos nyugat európai gyermekek sokkal több cukrot vesznek magukhoz natúr gyümölcslével mint pl kólával...

kiskatka 2012.10.23. 13:57:14

@De gustibusaut bene, aut nihil: : DDD, a mosolyomat a szomszédban is hallották
@ZF2: az nagy igazság, hogy sokan nem tudják, egy átlagos 100%-os gyümilé decijében 10g szénhidrát (cukorféleség) van, 3dl egy zsömle elfogyasztásával egyenlő (szénhidrátértékben), miközben úgy pumpálja fel a vércukrot, hogy csak na. Persze a gyümilében azért sokminden fontos dolog is van legalább.
A filmkészítők a kólára mentek rá, de a fő üzenet a "tudatos fogyasztás" kell(ene) legyen. A kólával sincs baj önmagában, épeszű keretek közt - csak ezt jóval nehezebb kommunikálni...

Globetrotter2014 2012.10.23. 14:15:22

@kiskatka: Minden amerikűban járt isemrősöm azon álmélkodott, hogy ott mekkora adagok vannak.

A merikűban a fő baj nem a kóla hanem en bloc a mennyiség. Ha a kicsi a félliteres pohár.

De sajna a fogyaztsás és vsersenyorioentált társadalomban egy fogyaszááscsökkentésre buzdító videót senki sem szponzorálna...

Nyugatzon sokkal nagyobb hagyománya van az egéséges táplálkozásnak. Barnakenyér, műzli és gyümölcslé. És igazi olasz konyha (ahol a pizza peremébe extra sajtszószt tesznek az ugyebár nem "pizza")

priccs 2012.10.23. 14:39:53

Miért gond, ha ezzel a gyerekeket célozták meg? Durva? Igen.
De egy gyereknek, ha szépen elmondod, hogy ne igyon víz helyett is kólát, és ne egyen minden nap édességet, akkor hallgat rád? Aligha :) A gyümölcs általában nem olyan menő, mint egy jófajta csoki vagy süti.
Ha néhány gyerek amiatt leszokik az édes vackokról, mert sajnálta a jegesmacákat, akkor már megérte.

Az igaz, hogy nyugatabbra nagyobb hagyománya van az egészséges táplálkozásnak, de a gyerekek korében nagyon magas az különféle édességek fogyasztása is, sajnos. Az egészséges táplálkozás a felnőttek körében mutat inkább nagyon jelentős különbséget a magyarországi helyzettel.

allegravelli 2012.10.23. 15:53:43

"felháborodtam, mert eszembe jutottak azok a cukorbetegek, akiknek tényleg amputálni kellett a lábukat. Ezt a valós és nagyon kemény élethelyzetet pedig amolyan "Happy tree friends" jellegű animációban viszontlátni nem volt kellemes, megkockáztatom, felháborító. "
A kettes típus cukorbajt (és sokszor az 1-est is) és az ezzel egy idő után velejáró amputációkat csak saját magának köszönheti az ember. Erre mutat rá-még ha kisarkított formában is-ez a videó. És nemcsak a kóláról van szó. Uncsi, hogy a cukrosok nyígnak, de azt a nyomorult kenyeret meg egyéb szénhidrátokat ki nem hagynák az életükből.
Mi a felháborító? Hogy beszólnak neked, hogy felelős vagy az egészségedért? És megmutatják, hogy mi történhet, ha nem vigyázol rá?

kiskatka 2012.10.23. 16:13:22

@allegravelli: A mesefigura, a közlés módja, az a felháborító. Ha a Happy tree friends mesében nyalókát csinálnak a mókus szeméből, akkor csak hányingerem lesz, mert nincs köze a valósághoz. Itt viszont igenis van, és ugyanabban a kontextusban szerepel az a valós szituáció, mikor élőben látod elrohadni a saját lábad.

És igen, felháborító, hogy mindenki olyan okosan beszól, ahogy írod is, mert közel 30 éve élek a cukorbetegségemmel nap mint nap, és mélyen átérzem a felelősséget az egészségemért, mégis kisarkítva, elbagatellizálva, durván leegyszerűsítve látom viszont azt a szituációt, amitől gyerekkorrom óta félek, hogy egyszer bekövetkezik - értsd, minden erőfeszítésem ellenére sok évtized után mégis csak oda jutok, hogy nem lehet mást csinálni, csak amputálni. Mert igazából minden erőfeszítésed ellenére szükség lehet rá.

És ezzel vagyunk egy páran. Olyanok is, akik 50-60 éve kezdték a cukorbetegséget, szövődményeik vannak (és nem azért, mert tették meg azt, amit megtehettek), és aztán megkapják innen-onnan, hogy miért nem vigyáztál magadra jobban, sőt, megérdemelted, edd meg, amit főztél, ami igazságtalan, durva leegyszerűsítés és kisarkítás. Ezt az élethelyzetet, amit senkinek nem kívánok, sikerült belemosni egy idétlen anti-kóla kampányba, elmélyítve ezzel az egyébként is burjánzó butaságokat a cukorbetegségről.

De mint írtam, ha ez a módja a figyelemfelhívásnak, akkor legyen, támogatom, mert van igazságtartalma. Végül is bejön, hiszen itt beszélgetünk róla.

allegravelli 2012.10.23. 16:49:12

@kiskatka: Értelek én. De hát milyen legyen a reklám? Úgy értem, bármilyen reklám. Akár tampon-, akár bankreklám, csak akkor jó, ha "üt", sokkol, egyszerűsített.
Én nem vagyok cukorbeteg, de nem sok hiányzott hozzá...Akkor szedtem össze magam, amikor egy dupla lábamputált, vak cukorbeteg nőt láttam. Átálltam paleolit étrendre és nagyon szigorúan tartom is. Száműztem az összes gabonafélét, liszteket, szőlőcukrot és egyéb, nem-paleo élelmiszereket az életemből.
Néha igen, jólesne egy kis "hagyományos" fánk vagy csak rakott krumpli, de aztán ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy a képzeletbeli HbA1c értékemnek ez biztos nem tenne jót...:-)
És annyira elszomorító látni, hogy a még babakocsiban tolt kicsinek már oda van tömve a kezébe a csipsz és a Kubu:-(

Elijah_Baley 2012.10.23. 20:07:49

@allegravelli: én monnyuk eléggé utálom a rakottkrumplit, de ha keveset eszel belőle, nem történik semmi baj veled... a paleolit diéta sztem túlzás(kivéve ha tényleg érzékeny vagy a gluténra), de még szendi is elmondja időnként, h az ember egy iszonyat hatékony gépezet, egy apró szelet csoki energiatartalmával képes órákig futni...
szal a mennyiség a lényeg, nem a minőség.. vagyis mindkettő, de mivel egy kaja az pár óra, az élt meg sok év, néha belefér egy fánk vagy 1 süti
:)

kiskatka 2012.10.23. 20:14:29

@allegravelli: örülök, hogy igazából ugyanazt gondoljuk. Igen, ezért jó ez, mert ütős, így végül is eléri a célját, és ezért rendben is van, ha nem lenne, nem lenne belőle poszt. Ettől még bennem felkavarodtak az érzések és szerintem voltunk még néhányan cukorbetegek így, ezt nem tudtam szó nélkül hagyni...
Nekem pedig a szomszéd bácsi járt úgy, hogy gyakorlatilag megszűnt a sarka, a fekély nem gyógyult és irtó groteszk módon egyszerűen előbb ért véget a lába, mint kellett volna. Gyerekként láttam, beleégett az agyamba. Nem sokkal utána meghalt, én pedig halálfélelemmel vegyes érzésekkel lestem minden apró sebet a lábaimon utána jó ideig. Ő mondjuk pont nem a "nemérdekel" kategóriába tartozott, de tény, hogy sajnos nagyon sokan vannak ebben a csapatban, és főleg 2-esek, akiknek "nem fáj" a magas. Csak aztán jönnek a komoly gondok idővel.
Nem ragozom. Valahogy a gondolkodásmódot kell átformálni, a feladat adott, nem kis kihívás, ez a blog is próbál valamit hozzátenni. Hátha sikerül. Köszi a kommenteket, és kitartást, meg sok sikert az elhatározásaidhoz!
süti beállítások módosítása