Cukkerberg

Hogyan kommunikálj egy cukorbeteg tinédzserrel?

2023. január 30. - szabari.betti

istockphoto-1344733593-170667a.jpg

Egy a közelmúltban végzett vizsgálatban, amely során 1000 szülőt kérdeztek meg, 75 százalékuk egyetértett azzal, hogy a 13 és 19 év közötti gyerekeket a legnehezebb nevelni. Egy tinédzser gondozása önmagában nehéz lehet, pont. Ha erre rájön egy 1-es vagy 2-es típusú diabétesz, az még nagyobb kihívást jelenthet! Cukorbeteg tinédzser szülőjeként meg kell próbálni támogatni őket, de persze nincs minden nap teljes kontrollod vagy hozzáférésed a döntéseikhez. A tinédzserek arról híresek, hogy életüket és érzéseiket védve tartják szüleik elől. Lehet, hogy életüknek olyan időszakában vannak, amikor úgy találják, hogy „nem menő” megnyílni, vagy mindent maguk akarnak csinálni. Lehet, hogy összezavarodnak azzal kapcsolatban, min mennek keresztül, és bizonytalanok lehetnek abban, hogy miben fordulhatnak pontosan hozzád. Ha megtanulod, hogyan támogasd és kommunikálj a tini gyerekeddel a cukorbetegségről, az hatással lehet arra, hogy a diabétesze hogyan befolyásolja az életét, a kapcsolatait és az egész családját. Íme, tippek a cukorbetegséggel élő tinédzserek támogatására.

Tovább

Prediabéteszem van...2-es típusú cukorbeteg leszek?

istockphoto-1215745248-170667a.jpg

A prediabétesszel való együttélés azt jelenti, hogy az adott személy vércukorszintje magasabb a normálisnál, de nem annyira magas, hogy 2-es típusú diabétesznek (T2D) lehessen tekinteni az állapotát. A prediabétesz diagnózisa általában egy kis ébresztő, és lehetőséget kínál arra, hogy javíts a szokásaidon és egészségesebben élj. Olyan jelnek tekinthető, ami felhívja a figyelmet arra, hogy ahogyan élsz, az nem teljesen egészséges, vagy nem biztos, hogy jó a szervezetednek. Érdemes ilyenkor elemezni az étkezési szokásaidat, a testmozgás rendszerességét (vagy hiányát) és a stresszkezelést is.

Tovább

T1D útikalauz munkatársaknak

istockphoto-1365562800-170667a.jpg

A "9-től 5-ig" munkastílus eleve senki számára sem a legkönnyebb verzió, különösen ha valaki 1-es típusú diabétesszel él. Egyeztetések, munkahelyi események, az utazás és a stressz mellett a cukorbetegeknek ugyanúgy kezelniük kell a vércukorszintjüket is. Elképzelhető, hogy olyannal fogsz együtt dolgozni, aki diabéteszes, vagy egyszerűen csak szeretnél többet megtudni erről az állapotról. Nézd át ezt az útmutatót, amely segít megismerni az 1-es típusú diabétesz csínját-bínját munkahelyi környezetben.

Tovább

19

istockphoto-906723100-612x612.jpg

10 éves voltam, amikor az immunrendszerem kinyírta a hasnyálmirigyemben az inzulint termelő béta sejteket, amelyek anno szabályozták a vércukorszintemet. Megkaptam egy olyan melót, amire nem önként vállalkoztam, amit a szervezetem már nem tud önmagáért elvégezni - inzulinadagolás, vércukorszint-szabályozás, egy olyan testi funkció, amelyről a legtöbben nem is tudnak, mert nem kell rá gondolniuk sem. Mondanám, hogy tisztán emlékszem arra, mikor 2004. január 24-én diagnosztizáltak, de nem vagyok ilyen szerencsés. Egy súlyosnak mondható ketoacidózissal kerültem kórházba, amely miatt napokig nem voltam eszméletemnél. Miután kezdtem jobban lenni, alig vártam, hogy végre hazamehessek. Két hetet voltam két különböző kórházban. Emlékszem, az egyik kórteremben feküdt egy vakbélgyulladás miatt megműtött lány, aki nagyon rosszul nézett ki, és örültem, hogy én nem ő vagyok. De amikor ő hazament, felépült. Velem viszont hazajött a cukorbetegség. 

Tovább

Hogyan befolyásolja a cukorbetegség a hangulatodat?

m-t-elgassier-cugryvzio_m-unsplash.jpg

Kétségtelen, hogy a vércukorszinted óriási szerepet játszik abban, hogyan érzed magad testileg és lelkileg egyaránt. Bárki, aki „normális” vércukorszinttel rendelkezik, minden bizonnyal tapasztalhat időnként hangulati ingadozásokat, depressziót és szorongást. A bármilyen típusú cukorbetegséggel élő embereknek azonban egy egész sor extra változója van, amelyek befolyásolhatják hangulatukat, akár óráról órára, akár hosszú távon, hónapok vagy évek során. Az enyhe stressztől és szorongástól a súlyos depresszióig a cukorbetegség szerepet játszhat ezek kialakulásában. Az alábbiakban megvizsgáljuk, hogy a diabétesz leggyakrabban milyen hatással lehet a kedélyállapotunkra.

Tovább

Itt a Nagyi kedvence receptje

Készítsd el otthon a 2022-es Magyarország Cukormentes Tortáját

Íme a Nagyi kedvence, a 2022-es Magyarország Cukormentes Tortája receptje! Mostantól a „megoldókulcs“ alapján akár otthon is el tudod készíteni.

A győztes tortát tavaly a szegedi Virág Cukrászda és Kávéház cukrászmestere, Gyuris László készítette el. A nagymamája inspirálta, elegáns küllemű, hozzáadott cukor nélküli tortában az üde, kellemesen savanykás málnavelő, a fehércsokoládés pisztácia ropogós, valamint a könnyű mascarpone mousse harmonikus ízvilágát némi hibiszkusz virág és csipkebogyó velő teszi teljessé. A piskóta mandula- és kókuszlisztből készült, így gabonalisztet sem tartalmaz.

A Nagyi kedvence szeletenként 233,8 kcal-t és 11,9 g szénhidrátot tartalmaz, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet - de mindenkinek ajánljuk, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt. 

Írjátok meg kommentben, nekiálltatok-e megcsinálni, és ha igen, akkor hogy sikerült!

nagyi_kedvence_1.jpg

Tovább

T1D és autoimmun ízületi gyulladás

figure-1691868_1280.jpg

Mi az az autoimmun ízületi gyulladás? Ez egy tág fogalom, amely leírja, amikor a szervezetben egy autoimmun támadás ízületi gyulladást okoz. Az autoimmun ízületi gyulladás leggyakoribb formája a rheumatoid arthritis, bár több mint száz különböző típusú ízületi gyulladás és ehhez kapcsolódó betegség létezik. A rheumatoid arthritisben az immunrendszer tévedésből megtámadja a test ízületeket borító szöveteit, ami végső soron az ízületek fájdalmas duzzadását eredményezi. Egyéb gyakori ízületi gyulladások a spondylitis ankylopoetica és a pszoriázisos ízületi gyulladás. A spondylitis ankylopoetica a gerinc és a sacroiliacalis (merev ízület a medence hátsó részén) krónikus gyulladása, a pszoriázisos ízületi gyulladás pedig a bőr és az ízületek gyulladása. 

Tovább

T2D és inzulin

istockphoto-1426368585-170667a.jpg

Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon. Gyakran az emberi szervezet „legerősebb” hormonjaként emlegetjük, mindannyiunknak szüksége van rá az élethez. Elegendő inzulin nélkül a szervezet nem tudja felhasználni a véráramban lévő cukrot (glükózt) üzemanyagként. Elegendő inzulin nélkül a véráramban lévő cukor mennyisége a normál szint fölé emelkedhet, ami a rövid és hosszú távú egészséget veszélyezteti. Időnként 2-es típusú cukorbetegeknek is szüksége lehet kívülről bejuttatott inzulinra, erről írtunk most.

Tovább
süti beállítások módosítása