Cukkerberg

Prediabéteszem van...2-es típusú cukorbeteg leszek?

2023. január 26. - szabari.betti

istockphoto-1215745248-170667a.jpg

A prediabétesszel való együttélés azt jelenti, hogy az adott személy vércukorszintje magasabb a normálisnál, de nem annyira magas, hogy 2-es típusú diabétesznek (T2D) lehessen tekinteni az állapotát. A prediabétesz diagnózisa általában egy kis ébresztő, és lehetőséget kínál arra, hogy javíts a szokásaidon és egészségesebben élj. Olyan jelnek tekinthető, ami felhívja a figyelmet arra, hogy ahogyan élsz, az nem teljesen egészséges, vagy nem biztos, hogy jó a szervezetednek. Érdemes ilyenkor elemezni az étkezési szokásaidat, a testmozgás rendszerességét (vagy hiányát) és a stresszkezelést is.

Cukorbeteg leszek? Ez az egyik leggyakrabban feltett kérdés, amelyet a prediabétesszel diagnosztizáltak feltesznek. A válasz: attól függ. Attól függ, teszel-e intézkedéseket az ügyért, módosítod-e az étkezéssel és fizikai aktivitással kapcsolatos szokásaidat, valamint hogy megpróbálsz-e alkalmazni stresszkezelési stratégiákat. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata megnő, ha valaki folytatja a feldolgozott élelmiszerekben gazdag étkezést, kombinálva ezt ülőmunkával, a stresszkezelés hiányával és más, T2D-vel összefüggő tényezőkkel. 

Hogyan alakul ki T2D a prediabéteszből? A prediabétesszel élve két mechanizmus befolyásolható. Az első az, amikor a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulinra, ami megnehezíti a glükóz bejutását. Ezt a mechanizmust „inzulinrezisztenciának” nevezik, és ez arra készteti a szervezetet, hogy „túl keményen” dolgozzon, tehát egy kicsivel több inzulint termeljen, hogy megfeleljen a szervezet igényeinek. A második mechanizmus akkor lép fel, amikor a hasnyálmirigy (az inzulint - is - termelő szerv) nem képes megfelelő mennyiségű inzulint előállítani, amelyre a szervezetnek szüksége van ahhoz, hogy a glükóz bejusson a sejtekbe. Ezek a mechanizmusok előfordulhatnak egyidejűleg, vagy előfordulhatnak önmagukban is. Mindkettő hatással van a cukorbetegség kialakulására, de ez felgyorsulhat, ha nem teszünk lépéseket a fent említett szokások ellen.

Hogyan befolyásolják a szokások az inzulinfelhasználás és - termelés folyamatát?

Diéta. Feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása nagyobb inzulintermelést okoz, hogy az megakadályozza a vércukorszint emelkedését. Hosszú távon ez csökkenti a hasnyálmirigy inzulintermelő képességét. 

Edzés. A testmozgás amellett, hogy segíti a fogyást, hozzájárul az izomtömeg termeléséhez, és javítja az inzulinérzékenységet. A testmozgás elengedhetetlen a cukorbetegség megelőzésében, mivel az izmokban található inzulinreceptorok javítják a sejtek inzulinfelhasználását.

Stressz.stressz hatással van az inzulintermelésre, mivel állandó stressz esetén a szervezet hormonokat termel, ez pedig növeli az inzulinrezisztenciát. 

Végső soron minden a te kezedben van. A prediabétesz lehetőség arra, hogy szokásaidat egészségesebbre változtasd, és ezáltal javítsd életminőségedet azáltal, hogy csökkented a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

 

 

forrás: https://beyondtype2.org/will-i-develop-type-2/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr5418033872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása