Cukkerberg

T2D és inzulin

2023. január 04. - szabari.betti

istockphoto-1426368585-170667a.jpg

Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon. Gyakran az emberi szervezet „legerősebb” hormonjaként emlegetjük, mindannyiunknak szüksége van rá az élethez. Elegendő inzulin nélkül a szervezet nem tudja felhasználni a véráramban lévő cukrot (glükózt) üzemanyagként. Elegendő inzulin nélkül a véráramban lévő cukor mennyisége a normál szint fölé emelkedhet, ami a rövid és hosszú távú egészséget veszélyezteti. Időnként 2-es típusú cukorbetegeknek is szüksége lehet kívülről bejuttatott inzulinra, erről írtunk most.

A 2-es típusú diabétesszel élők szervezete két dologgal küzd, amelyek magas vércukorszinthez vezethetnek:

  • Inzulinrezisztencia: Ez az, amikor a szervezet nem reagál a normál mennyiségű inzulinra, és nem tudja hatékonyan felhasználni azt a vércukorszint szabályozására. Az inzulinrezisztencia egy része javítható életmódbeli változtatásokkal (például fizikai aktivitással és súlycsökkentéssel). Néhány ember számára viszont ez komolyabb probléma, amelyet nem mindig lehet könnyen javítani. Ez azt jelenti, hogy szükség lehet cukorbetegség elleni gyógyszerekre vagy inzulinra az egészséges vércukorszint kezeléséhez.
  • Béta-sejtek diszfunkciója: Ilyenkor a szervezet küzd a normál mennyiségű inzulin előállításával. A béta-sejteket a hasnyálmirigy termeli, majd ezek a sejtek inzulint termelnek. Sok 2-es típusú cukorbeteg szervezete küzd a normálisan működő béta-sejtek előállításával, ami azt jelenti, hogy nem termelnek elegendő inzulint. Ez idővel súlyosbodhat, és a szervezet idővel egyre kevesebb inzulint tud előállítani. Ez azt jelenti, hogy nagyobb támogatásra lesz szüksége a szervezetnek a diabétesz elleni gyógyszerektől vagy az inzulintól, hogy el tudja érni az egészséges vércukorszintet.

A 2-es típusú cukorbetegség diagnosztizálása után kezelőorvosod valószínűleg először a metformin szájon át bevihető gyógyszert fogja felírni. Arra is ösztönözni fog, hogy változtass étkezési és testmozgási szokásaidban. Mivel azonban sok 2-es típusú diabétesszel élő ember fokozatos béta-sejt-működési zavart tapasztal, az inzulin végül a legjobb megoldás lehet a biztonságos és egészséges vércukorszint kezelésében.

Nem baj, ha inzulin kell! Nagyon sok szégyen és bűntudat járhat azzal, ha 2-es típusú cukorbeteg embernek inzulinra van szüksége. Fontos megjegyezni, hogy az inzulinadás kezdete soha nem  a cukorbeteg hibája, és hogy ez a kezelés az életminőség javítását vagy fenntartását szolgálja. A vércukorszint megfelelő beállítását célzó inzulinkezelés megkezdése nem jelenti azt, hogy „kudarcot vallott” valaki a diabétesz kezelésében. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy szervezetnek inzulinra van szüksége az egészséges vércukorszint fenntartásához. Manapság nagyon sokféle támogatás és technológia létezik, amelyek segítik a cukorbetegséggel való boldogulást, beleértve a hosszú és gyors hatású inzulint, a szenzorokat, amelyek napi ujjszúrások nélkül ellenőrzik a vércukorszintet, az intelligens inzulintollakat és az inzulinpumpát! 

 

forrás: https://beyondtype2.org/insulin-type-2-diabetes/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr7817985480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása