Cukkerberg

T1D útikalauz munkatársaknak

2023. január 25. - szabari.betti

istockphoto-1365562800-170667a.jpg

A "9-től 5-ig" munkastílus eleve senki számára sem a legkönnyebb verzió, különösen ha valaki 1-es típusú diabétesszel él. Egyeztetések, munkahelyi események, az utazás és a stressz mellett a cukorbetegeknek ugyanúgy kezelniük kell a vércukorszintjüket is. Elképzelhető, hogy olyannal fogsz együtt dolgozni, aki diabéteszes, vagy egyszerűen csak szeretnél többet megtudni erről az állapotról. Nézd át ezt az útmutatót, amely segít megismerni az 1-es típusú diabétesz csínját-bínját munkahelyi környezetben.

Mi az az 1-es típus? Íme a rövid és kedves magyarázat. A T1D egy autoimmun betegség, amelynek következtében az ember hasnyálmirigye leállítja az inzulintermelést. Szervezetünknek szüksége van az inzulin hormonra, hogy energiát nyerjen a táplálékból. Ezért az inzulint injekciókkal vagy pumpával kell bejuttatnunk a szervezetünkbe, folyamatosan. Vércukorszintünket is rendszeresen ellenőriznünk kell. A T1D a hét minden napján, 24 órában jelen van, és jelenleg nincs rá gyógymód. Az 1-es típusú cukorbetegség abban különbözik a 2-es típusútól, hogy az 1-es típusú az inzulinhiány, míg a 2-es típusú az inzulin megfelelő felhasználásának képtelenségét jelenti.

Menedzsment. A táskánk tartalmazhat vércukormérőt, inzulint, tűket, szenzorokat. A glükózmérő egy olyan készülék, amely méri a vércukorszintet. Olyan eszközt (lándzsát) használunk, amely megszúrja az ujjunkat, és a vérmintát egy tesztcsíkra helyezzük. Innentől kezdve a mérőműszer leolvassa a tesztcsíkot, és egy számot ad nekünk a mérő képernyőjén. Napi többszöri injekcióval vagy inzulinpumpával juttatjuk be szervezetünkbe az inzulint. Az injekciókat inzulin peneken és tűkön keresztül juttatják szervezetünkbe. Kétféle inzulint használunk (penes kezelés esetén):

  • Gyors hatású inzulin – azonnali inzulin a szervezetünknek, és étkezés közben vagy a magas vércukorszint korrigálására is beadhatjuk. A gyors hatású inzulint naponta többször használjuk, attól függően, hogy mikor eszünk.
  • Hosszú hatású inzulin – amelyet naponta egyszer, esetleg kétszer adunk be. A hosszú hatástartamú inzulin egy lassan felszívódó inzulin, egész nap fejti ki a hatását.
  • Inzulinpumpa - az a készülék, amely a ruhánkra van rögzítve, egy inzulinpumpa. Az inzulinpumpa olyan eszköz, amely egy csövön keresztül csatlakozik a testhez. Egy készülék vezérlésével folyamatosan inzulint kapunk a pumpán keresztül. Étkezés közben kiválaszthatjuk, hogy mennyi inzulint adjunk be, és a készülék már a bőrünk alatt van, és készen áll a szükséges mennyiség beadására.
  • Szenzor - egy másik eszköz, amellyel az 1-es típusú személy rendelkezhet, a CGM, vagy szenzor. A CGM vagy a folyamatos glükózmonitor valós időben méri a vércukorszintet éjjel-nappal. A CGM-érzékelőt a bőr alá helyezzük, hogy mérje a vércukorszintet a bőr alatti szövetekben. A szenzor egy adóhoz csatlakozik, amely az információt egy megjelenítő eszközre küldi. Sok embernél gyakori, hogy a CGM-leolvasásokat okostelefonhoz vagy okosórához csatlakoztatják, de sokan egyenesen az inzulinpumpájukra küldik.

Sípolás és zümmögés. Ne aggódj! Az időnként hallható riasztási hang valószínűleg inzulinpumpától vagy CGM-től származik. Ez lehet egy riasztás, amely magas vércukorszintet jelez, és utasít, hogy inzulint adjunk magunknak. (Ez azt jelenti, hogy vagy előkészítünk egy pent és beadjuk az injekciót, vagy a pumpán keresztül adagolunk). A sípolás alacsony vércukorszintre utaló riasztás is lehet, ami indokolja, hogy nassolnivalót együnk, hogy megemeljük a vércukorszintünket.

Magas és mélypontok, és minden, ami a kettő között van. Légy tudatában annak, hogy hangulatunkat befolyásolhatja a magas vagy alacsony vércukorszint. Ha nagyon magas vagy alacsony a vércukrod, nem érzed jól magad. Számítógépet bámulni, figyelni vagy döntéseket hozni nehéz, ha szédülünk, zavartak, fáradtak vagyunk. Lehetséges, hogy meg tudod állapítani, hogy a munkatársad nem úgy viselkedik, mintha önmaga lenne. Ilyenkor vedd figyelembe azokat a jeleket vagy tüneteket, amelyeket cukorbeteg munkatársadon tapasztalhatsz, és amelyek szokatlannak tűnnek.

A hiperglikémia / magas vércukorszint tünetei:

  • hányinger
  • nehéz légzés
  • zavartság
  • kipirosodott és meleg bőr
  • álmosság
  • szomjasság

Ilyenkor injekcióval vagy pumpával kell beadnunk az inzulint.

A hipoglikémia / alacsony vércukorszint tünetei:

  • sápadt és izzadt bőr
  • fejfájás
  • éhség
  • gyengeség
  • zavartság

Ebben az állapotban olyan ételt vagy italt kell fogyasztanunk, amely megfelelő mennyiségű gyorsan ható szénhidrátot tartalmaz, hogy hamar megemeljük a vércukorszintünket. Ez bármi lehet: csoki, gyümölcslé, szőlőcukor...

Vészhelyzetek

  • Ha eszméleténél van a kolléga, de cselekvőképtelen (nem tud reagálni, nem tud enni), azonnal fordulj a mentőszolgálathoz.
  • Ha elájult vagy eszméletlen,  szintén azonnal hívd a mentőket.

Valószínűleg a vészhelyzetet hipoglikémia, tehát alacsony vércukorszint okozza, és ebben az esetben azonnal glükózt kell bejuttatni a cukorbetegnek. Ez a gyümölcslevet, cukorkát, szőlőcukor tablettát vagy bármilyen más, könnyen fogyasztható cukros ételt vagy italt jelent. Ha eszméletlen a kolléga, sürgősségi glukagon injekciót kell kapnia. Lehetőleg előre beszéld meg az 1-es típusú személlyel, hogy szeretné-e, hogy te legyél az a személy ilyen vészhelyzetben, aki beadja neki ezt a készletet.

Mi az a glukagon? Egy hormon injekció, amelyeket vészhelyzetekben használunk. Ha a kolléga már nem tud nyelni, nincs magánál vagy görcsöl, akkor a fulladásveszély miatt szájon keresztül már semmit nem szabad beadni neki. Ilyenkor helyezd stabil oldalfekvésbe, és amennyiben így beszéltétek meg, add be neki a glukagon injekciót felkarba vagy combba (egy narancssárga színű dobozt kell keresni a táskájában). A glukagon egy hormontartalmú gyógyszer, amelyet vészhelyzet esetén alkalmaznak alacsony vércukorszint kezelésére abban az esetben, ha a beteg nem tudja a cukrot szájon át bevinni. Por állagú, ezért a beadáshoz folyadékban fel kell oldani. A glükagon hormon az inzulinnal ellentétes hatású, a májban raktározott cukrot szabadítja fel, ezáltal emeli a vércukorszintet.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr9018029560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása