Cukkerberg

T1D és vitiligo

2023. január 16. - szabari.betti

istockphoto-1364097824-170667a.jpg

A vitiligo viszonylag ritka betegség – a világ népességének 0,1–2%-át érinti. Mivel a vitiligo autoimmun betegség, mint például az 1-es típusú diabétesz, a T1D-seknek nagyobb a vitiligo kialakulásának kockázata, mint másoknál.

A vitiligo egy olyan betegség, amelyben az immunrendszer megtámadja a bőrben lévő melanocitákat. Ezek olyan bőrsejtek, amelyek melanint termelnek, egy olyan pigmentet, amely a bőr színét és fényvédő hatását adja. Ez azt jelenti, hogy a vitiligóban szenvedők bőrfoltjai sokkal világosabbak, mint másoké. Ezek a világosabb bőrfoltok véletlenszerűen terjednek, és hetekig, hónapokig vagy évekig is eltarthatnak. A melanociták a nyálkahártyában és a szem retinájában is megtalálhatók.

A vitiligo jelei és tünetei:

  • Tejfehér bőrfoltok (pigmentáció)
  • A haj idő előtti őszülése
  • A száj belsejének színvesztése
  • Színvesztés a retinában

A diagnózis felállítása. A vitiligo diagnosztizálása érdekében a kezelőorvosnak tudnia kell az adott személy kórtörténetéről, hogy kizárja az egyéb szóba jöhető betegségeket, például a pikkelysömört vagy a dermatitist. Kisebb biopsziát is vehetnek az érintett, elszíneződött bőrről, és vér- vagy laboratóriumi vizsgálat elvégzését kérhetik, hogy megállapítsák, van-e más autoimmun betegség is. Az orvos ultraibolya fénnyel is megvilágíthatja az érintett bőrt, hogy ellenőrizze a bőr elszíneződését.

Kezelés. Nincs ismert gyógymód a vitiligo okozta autoimmun válaszra, és bár számos különböző terápia létezik a bőrtónus helyreállítására, az eredmények megjósolhatatlanok. A bőrtónus kiegyenlítését célzó terápiák közé tartozik a krémes kezelés, az autoimmun válasz késleltetésére szolgáló gyógyszeres kezelés, a fényterápia és a műtétek különböző formái. 

 

forrás: https://beyondtype1.org/type-1-diabetes-and-vitiligo/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr2517946302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása