Cukkerberg

Lábszövődmények

2022. augusztus 18. - szabari.betti

istockphoto-1389486731-170667a.jpg

Megnézted ma már a lábad? Sok mindenen megy keresztül naponta, szó szerint. Cukorbetegként fokozottan kell figyelned rájuk! Még a legkisebb problémák is súlyosbodhatnak, és a jövőben súlyosabb szövődményekhez vezethetnek. Ma a lábszövődmények témakörét járjuk körbe!

Tovább

Menopauza és diabétesz - van összefüggés?

istockphoto-1300343664-170667a.jpg

A menopauza alatti ingadozó hormonok erős hatást gyakorolhatnak a meglévő cukorbetegségre, és jelentős szerepet játszhatnak a 2-es típusú diabétesz diagnosztizálásában az érintett nők körében. A tanulmányok azt sugallják, hogy a progeszteron összefüggésben áll a cukorbetegség kialakulásával, de a kutatók továbbra is igyekeznek megtalálni a választ, mert nehéz elkülöníteni a menopauza hatásait az öregedés és a súlygyarapodás hatásaitól. Aktuális témánk a változó kor és a diabétesz összefüggései nők esetében.

Tovább

Mentális egészség és diabétesz - egy szükséges beszélgetés

paola-chaaya-eakjzxcu0p0-unsplash.jpg

Dr. Cynthia Muñoz, okleveles pszichológus és gyermekgyógyász adjunktus klinikai pszichológiából szerzett PhD fokozatot, és jelenleg gyermekpszichológusként dolgozik a Los Angeles-i Gyermekkórház mentális egészségügyi központjában és a CDM-ben (Center for Endokrinology, Diabetes). Dr. Muñoz kutató, és közösen kidolgozott egy szociális programot 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő tinédzserek számára. Amikor A Beyond Type 1 írói találkoztak Dr. Muñoz-szal, az érzelmi egészségről és a cukorbetegségről beszélgettek. 

Tovább

Az igazság a diabulimiáról

istockphoto-872683936-612x612.jpg

Marilyn Ritholz, Phd (a Joslin Diabetes Központ vezető pszichológusa) és Ann Goebel-Fabbri, Phd pszichológus szerint 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő nőknél 2,5-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki étkezési rendellenesség, mint nem cukorbeteg társaiknál. Ha megnézzük azokat a pszichológiai kihívásokat, amelyek egy krónikus betegség önálló kezelésével járnak, párosulva az ételhez való különleges odafigyeléssel és egy életmentő gyógyszerrel, amely néha súlygyarapodást okozhat, nem meglepő, hogy az 1-es típusú cukorbetegség oly sok nőt hoz veszélyes helyzetbe ilyen téren. Kicsit közelebbről megvizsgáljuk a diabulimia és más, általánosan ismert étkezési zavarok alapjait.

Tovább

Mi az a monogén diabétesz?

istockphoto-1249466951-612x612.jpg

A monogén cukorbetegség a diabétesz egy ritka típusa, amelyet egyetlen génmutáció okoz. Jelenleg több mint 10 különböző típusú "MODY" létezik, és az új genetikai vizsgálatokkal még többre derül fény. Az összes cukorbetegség 1-2%-át teszi ki, bár előfordulása valójában akár 5% is lehet. Mind az 1-es, mind a 2-es típus jellemzőivel rendelkezik, és gyakran rosszul diagnosztizálják. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!

Tovább

Fogorvosi komplikációk

istockphoto-1349328691-612x612.jpg

Amikor a cukorbetegségre gondolunk, nem gyakran jut eszünkbe szájunk, ínyünk és fogaink egészsége, amelyet szájhigiéniának nevezünk. A szánk a testünk "kapuja", és mindenre hatással lehet, beleértve a szívünket is. Ugyanazok a problémák, amelyeket a magas vércukorszint testünk más részein (pl. szemek, idegek stb.) okozhat, érinthetik a szánkat is.

Tovább

A poharam félig tele van

villas-boas-feature.jpg

Elég durva nap...

Szinte már a józan eszemet kérdőjelezem meg.

Egy valószínűsíthető hajnali jelenséget követően egy kellemes 15-ös vércukorral ébredek. Természetesen nyúlok a pumpámért, és adok egy kis korrekciós bólust. Nagyjából tudom, hogy mi az a korrekció-mennyiség, ami általában egy ilyen értéknél működik. De nem ma!

Tovább
süti beállítások módosítása