Cukkerberg

Mentális egészség és diabétesz - egy szükséges beszélgetés

2022. augusztus 16. - szabari.betti

paola-chaaya-eakjzxcu0p0-unsplash.jpg

Dr. Cynthia Muñoz, okleveles pszichológus és gyermekgyógyász adjunktus klinikai pszichológiából szerzett PhD fokozatot, és jelenleg gyermekpszichológusként dolgozik a Los Angeles-i Gyermekkórház mentális egészségügyi központjában és a CDM-ben (Center for Endokrinology, Diabetes). Dr. Muñoz kutató, és közösen kidolgozott egy szociális programot 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő tinédzserek számára. Amikor A Beyond Type 1 írói találkoztak Dr. Muñoz-szal, az érzelmi egészségről és a cukorbetegségről beszélgettek. 

BT1: Először is, a leggyakrabban feltett kérdés az, hogy pontosan mire hivatkozunk, amikor a mentális egészségről beszélünk? Mi a mentális egészség?

Dr. Cynthia Muñoz: Jó kérdés! Nagyon sok dolgot jelenthet, de van egy definíció, amelyet olvastam, és úgy érzem, azt tükrözi, hogy a mentális egészség magában foglalja az érzelmi, pszichológiai és szociális jóllétet. Befolyásolja azt, ahogyan gondolkodunk, érzünk és cselekszünk. Segít meghatározni, hogyan kezeljük a stresszt, hogyan viszonyulunk másokhoz, és hogyan hozzunk döntéseket. Ez valami, ami befolyásol, hát… mindent.

Amikor a cukorbetegség típusainak kezeléséről beszélünk, gyakran gondolunk a vele fennálló biopszichoszociális (biológiai, pszichológiai, társadalmi és környezeti) kapcsolatra. Sajnos általában nem fektetünk akkora hangsúlyt a mentális egészségre. Milyen összefüggést ismerünk fel közte és bármilyen típusú cukorbetegség között?

Tudjuk, hogy a mentális egészség a mindennapi élet számos aspektusára hatással van, mint például a gondolkodásmódunk, az érzéseink és a stressz kezelésének módja. A cukorbetegség sok döntéshozatalt is igényel, és tudjuk, hogy összefüggés van a stressz és a vércukorszint között. Érzések, gondolatok, hiedelmek és attitűdök – úgy értem, sok minden befolyásolhatja testünk egészségét. A mentális egészséggel kapcsolatos problémák vagy kihívások hatással lehetnek a cukorbetegségre, a diabétesszel kapcsolatos problémák pedig kihatnak a mentális egészségre. 

Természetesen. Ezek a kihívások közvetlenül kapcsolódnak sok cukorbeteg emberhez. Például én 1-es típusú cukorbetegséggel élek. A testem félelemre, stresszre, örömre és izgalomra adott válasza teljesen nyilvánvaló az én esetemben. Úgy tűnik, nem mindig vagyunk tudatában annak, hogy ezek az érzelmek közvetlenül befolyásolják a vércukorszintünket. Ezért elengedhetetlen, hogy az érzelmi egészségünkre is ügyeljünk, csakúgy, mint a glükózszintünkre, az étrendünkre és az edzéseinkre. Gyerekeknél ez a helyzet felerősödik?

Igen. Ahogyan az imént említetted, úgy gondolom, hogy alapvetően fontos felismerni, hogy az érzelmek hatással vannak ránk – arra, amit érzünk, gondolunk és teszünk. De a hatás személyenként eltérő. Amikor cukorbeteg fiatalokról beszélünk, előfordulhat, hogy egy nagyon stresszes gyereknél változás tapasztalható a vércukorszintjében is. Ez a stressz típusától és attól függ, hogy a személy hogyan kezeli a helyzetet vagy az érzelmeit. A gyerekek jobban támaszkodnak külső rendszerekre, mint például a gondozókra, barátokra és családtagokra, mint felnőttekre. A felnőttek jobban átlátják érzéseiket és azt, hogy ezek hogyan befolyásolják vércukorszintjüket.  A gondozóknak gyakorlatiasabb szerepük van abban, hogy segítsenek a gyerekeknek reagálni az érzelmek által befolyásolt vércukorszint-változásokra.

Az ünnepek alatt a cukorbetegek egy kicsit jobban stresszesek. Miért tűnik úgy, hogy fokozottan stresszesek vagyunk, ha cukorbetegséggel élünk?

Nos, cukorbetegség esetén az ünnepek körül egy kicsit több a stressz, mert számos dolog változik, például az ütemterv. Sokan nyaralnak. Mások nem pihennek, és vannak, akik a szokásosnál több időt töltenek otthon. Ezek a dinamikák befolyásolhatják a stresszt, és ezáltal a vércukorszintet. Változnak az étkezési idők, és változnak a rendelkezésünkre álló ételek is. Az alvási idő is változhat. Sok olyan dolog történik ebben a szezonban, ami általában nem része a rutinunknak az év többi részében, ami stresszt okozhat. Az ünnepek alatt a felnőttek általában könnyebben mondanak nemet bizonyos ételekre, vagy megengedik maguknak a kényeztetést. A gyerekeknél több tapasztalattal rendelkeznek a vércukorszintet drámaian befolyásoló élelmiszerek kezelésében. Gyerekekkel ez egészen más. Előfordulhat, hogy nem értik, mit kérünk tőlük az ünnepek alatt, legyen az a vércukorszint szabályozása a rendellenes rutinok vagy ételek esetén, vagy hogy nemet mondjon bizonyos ételekre. Nehéz. A gyerekek enni és játszani akarnak, és nem gondolnak annyit a korlátokra. 

 

Hogyan kaphatják meg a cukorbetegek és gondozóik a szükséges érzelmi támogatást, elsősorban az ünnepek alatt? Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyermekek gondozóinak érzelmi segítségre is szükségük lehet, amelyet nem kapnak meg. Tudsz erről beszélni?

Természetesen. Egyes szülők számára megdöbbentő a hír, hogy gyermekeiknél cukorbetegséget diagnosztizálnak. Különösen az újonnan diagnosztizált családok körében fordulhatnak elő érzelmi traumák. Ha az ünnepek a diabétesz körül forognak, mindenki számára megnehezítheti a szezont. Karácsonykor például sok buli és finom étel van, amelyek arra késztethetnek, hogy elgondolkodj azon, hogy mit érez a cukorbetegségben szenvedő kedvesed/gyereked/családtagod. Elengedhetetlen az együttérzés és annak felismerése, hogy mások mit éreznek. 

Kik az érzelmi egészség szakértőink?

Az érzelmi egészséggel foglalkozó szakértők közé tartozik minden olyan szakember, aki segít a családoknak a cukorbetegségben való eligazodásban. A mai orvosoknak és nővéreknek a fizikai, szociális és érzelmi egészséget is figyelembe kell venniük. Tisztában vannak a cukorbetegséggel kapcsolatos tapasztalatokkal, de egyes pszichológusok a cukorbetegséggel való életre és a mentális egészségünkre gyakorolt ​​​​hatással foglalkoznak. Ennek eredményeként hatékonyabban szolgálhatják a cukorbetegeket. A mentális egészségügyi szakértők mindenféle típusú emberrel dolgoznak. Amikor újonnan diagnosztizált családokkal beszélgetek, és bemutatkozom pszichológusként egy diabéteszközpontban, megemlítem, hogy „normális” családokkal foglalkozom, mert pszichológusként sokan azt feltételezik, hogy csak „őrültekkel” dolgozunk. Szakterületem a cukorbetegek.

Hogyan tudnak és kell a gondozóknak gondoskodniuk érzelmi egészségükről? 

Ha valaki cukorbeteg, fontos megkérdezni tőle: „Hogyan segíthetek?” Gyakran azt gondoljuk, hogy már tudjuk, mire van szüksége az adott személynek, de ez nem mindig van így. Meg kell határoznunk az egyéni igényeket. Az érzelmi egészségkezelés további lényeges részei az étkezések és az időbeosztás megtervezése, annak meghatározása, hogy milyen kellékeket kell csomagolnod az utazásokhoz, tudni, mit kell tenni a buli során, ha a vércukorszint nem megfelelő, a gyerekek segítése a szénhidrátszámlálásban, és így tovább. Azt gondolhatjuk, hogy a tinédzserek már tudják, mit csinálnak, de emlékeznünk kell arra, hogy gyerekek, és még mindig szükségük lehet a segítségünkre. Vigyázzunk magunkra és másokra, tervezéssel kerüljük a stresszt. Terveznünk kell a cukorbetegséggel kapcsolatos váratlan problémák, például a hipoglikémia kezelését. Tudnunk kell, hogyan kezeljük azt és hogyan kommunikáljunk róla. Ezek fontos mentális egészségügyi szempontok, nem csak a cukorbetegek, hanem gondozóik számára is . Gondoskodnunk kell a cukorbetegekről és gondozóikról.

Van-e mód a stressz kezelésére, vagy meg kell tanulnunk együtt élni a cukorbetegséggel és a stresszel?

Igen. Meg kell tanulnunk együtt élni a cukorbetegséggel és a stresszel, mert van stressz az életben. Ez azonban lehet negatív vagy pozitív stressz – például egy buli. Remélhetőleg egy buli jó stressz lesz. Ha megpróbáljuk megakadályozni, hogy a stressz fennálljon, vagy ne szembesüljünk vele, az szintén negatív hatással lehet ránk. Jó ezt elismerni, ha nyíltan beszélünk az öngondoskodásról és a stresszszintekről. A cukorbetegség 25/8, nem 24/7. 

 

Gondozóként hogyan ismerhetjük fel, hogy depresszióban vagyunk, és nem csak pillanatnyi szomorúságról van szó ?

A depressziónak köze van a szomorúsághoz. A jelentős különbség az, hogy elkezdjük észrevenni az energiaszintünkre gyakorolt ​​​​hatást. Lehet, hogy nehezebben kelünk fel reggel, és változásokat tapasztalhatnuk az étvágyunkban és az alvásban. Depresszió esetén egyesek a szokásosnál többet vagy kevesebbet alszanak. Ha ezeket a változásokat észleljük, beszéljünk orvossal. Mondjuk el neki, hogyan érzezzük magunkat, hogy segítsünk neki azonosítani, hogy depressziósak vagyunk-e, vagy valami másról van szó. 

Kialakulhat-e depresszió a cukorbeteg gyermekeknél?

Igen. A cukorbeteg gyermekeknél nagyobb a depresszió kockázata, mint a nem cukorbetegeknél. Ha attól tartunk, hogy gyermekünk depressziós lehet, alaposan vizsgáljuk meg étvágyát, energiaszintjét és teljesítményét az iskolában. Ha észrevesszük, hogy romlanak az osztályzatai, figyeljünk oda, és beszélgessünk a gyermekünkkel. Ez egy depresszióra figyelmeztető jel lehet. Sokszor azt gondolják az emberek, hogy a gyerekek nem lehetnek depressziósak. Akkor tudunk együtt érezni gyermekeinkkel, ha figyelembe vesszük saját fiatalkori tapasztalatainkat. 

 

 

 

 

forrás: https://beyondtype1.org/diabetes-emotional-health-tips/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr2617906633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása