Cukkerberg

Lábszövődmények

2022. augusztus 18. - szabari.betti

istockphoto-1389486731-170667a.jpg

Megnézted ma már a lábad? Sok mindenen megy keresztül naponta, szó szerint. Cukorbetegként fokozottan kell figyelned rájuk! Még a legkisebb problémák is súlyosbodhatnak, és a jövőben súlyosabb szövődményekhez vezethetnek. Ma a lábszövődmények témakörét járjuk körbe!

Neuropátia. A neuropátia vagy idegkárosodás a cukorbetegek leggyakoribb lábproblémája. A neuropátia bizsergést, fájdalmat (égő vagy szúró) vagy gyengeséget okozhat a lábban. Érzésvesztést okozhat, ami csökkentheti a fájdalom-, hő-, hideg- vagy sérülésérzetet. Lehet, hogy súlyos sérüléssel vagy fertőzött hólyaggal sétálgat valaki, és emiatt észre sem veszi! Az idegkárosodás rossz véráramlást vagy a lábak/lábujjak alakjának megváltozását is okozhatja.

Bőrelváltozások. Vess egy pillantást a lábad bőrére. A cukorbetegség következtében a láb bőre nagyon kiszáradhat, ami hámlást és repedést okoz. Ez azért történik, mert az idegek, amelyek szabályozzák a nedvességet a lábadban, már nem feltétlenül működnek. Fürdés után szárítsd meg a lábad, és dörzsöld be olajjal vagy krémmel, amelyek enyhítik a szárazságot. 

Bőrkeményedés. Gondolj mindazokra az ugrálásokra, sétákra és mozgásokra, amelyeken a lábad naponta átesik! Minden mozgás, amin keresztül megy, bőrkeményedést okozhat a láb nagynyomású területein. A bőrkeményedés gyakrabban fordul elő, és gyorsabban halmozódik fel a cukorbetegek lábán. A bőrkeményedés nagyon megvastagodhat, letörhet, és nyílt sebekké válhat, ha nem vágják le. Hagyd, hogy szakemberek vágják le a bőrkeményedéseidet. Ne próbáld meg egyedül megtenni ezt, különben fekélyt vagy fertőzést okozhatsz a lábadon. Fektess be egy habkőbe, és használd naponta a lábadon, hogy kordában tartsd a bőrkeményedést. 

Fekélyek. Ó, a fekélyek! Leggyakrabban a lábfejen vagy a nagylábujj alján fordulnak elő. A rosszul illeszkedő cipőktől a láb oldalain is kialakulhatnak. Bár egyes fekélyek nem okoznak fájdalmat, győződj meg arról, hogy minden fekélyt azonnal megvizsgál az orvos. Ha kihagyod a kezelést, a fekélyek súlyos fertőzésekhez vezethetnek. Kezelőorvosod tájékoztatni fog a fekélyének legjobb kezeléséről. Fekély esetén nagyon fontos, hogy elkerüld a további károsodást. A fekélyekkel kapcsolatos további szövődmények elkerülésének kulcsa a vércukorszint kezelése! Tartsd szinten az optimális tartományban. A magas vércukorszint megnehezíti a szervezet számára a fertőzés elleni küzdelmet.

Rossz vérkeringés. A rossz keringés (véráramlás) ronthatja a láb esélyeit a fertőzések elleni küzdelemben és a gyógyulásban. A cukorbetegség következtében a láb erei beszűkülhetnek és megkeményedhetnek. Azonban befolyásolhatsz néhány olyan dolgot, amelyek rossz véráramlást okoznak:

  • Ne dohányozz! A dohányzás gyorsabbá teszi az artériák keményedését. Kihat a kis erekre, csökkenti a láb vérellátását, és lassan gyógyulnak a sebek. Ezenkívül növeli az időszakos claudicatio kialakulásának esélyét (a vérellátás hiányából eredő fájdalom, amely edzés közben jelentkezik).
  • Tartsd ellenőrzés alatt vérnyomásodat és koleszterinszintedet!
  • Sportolj! Az edzés serkenti a véráramlást a lábakban. Vegyél egy jól illeszkedő, kényelmes cipőt, és mozogj.

 

Amputálás. Ha figyelmen kívül hagyod a cukorbetegek lábproblémáinak fenti kockázatait, az amputáció lehet az utolsó lehetőség. A cukorbetegeknél sokkal nagyobb valószínűséggel amputálják a lábukat, mint másoknál. Sok cukorbeteg embernek perifériás artériás betegsége van, ami csökkenti a láb vérellátását. Egy másik gyakori tényező az idegkárosodás, amely csökkenti az érzetet. Mindkét probléma megkönnyíti a fertőzések előfordulását, és amputációhoz vezethet. A nagyszerű hír az, hogy a legtöbb amputáció megelőzhető rendszeres gondozással és megfelelő lábbelivel.

Emlékezz! Csak egy pár lábad van.  Nagyon fontos részei a testednek, ezért fokozottan vigyázz rájuk! Legyél tisztában a lábadban bekövetkezett esetleges változásokkal, és mindenképpen keresd fel egészségügyi szolgáltatódat, ha bármilyen kérdésed vagy aggályod van.

 

forrás: https://beyondtype1.org/foot-complications-and-diabetes/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr4717910565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása