Cukkerberg

Menopauza és diabétesz - van összefüggés?

2022. augusztus 16. - szabari.betti

istockphoto-1300343664-170667a.jpg

A menopauza alatti ingadozó hormonok erős hatást gyakorolhatnak a meglévő cukorbetegségre, és jelentős szerepet játszhatnak a 2-es típusú diabétesz diagnosztizálásában az érintett nők körében. A tanulmányok azt sugallják, hogy a progeszteron összefüggésben áll a cukorbetegség kialakulásával, de a kutatók továbbra is igyekeznek megtalálni a választ, mert nehéz elkülöníteni a menopauza hatásait az öregedés és a súlygyarapodás hatásaitól. Aktuális témánk a változó kor és a diabétesz összefüggései nők esetében.

A cukorbetegek 5-10 százalékát 1-es típusú cukorbeteg,  melynek során a szervezet inzulintermelése csökken, majd megszűnik. Általában 40 év alattiaknál diagnosztizálják. A 2-es típusú cukorbetegség sokkal gyakrabban fordul elő, kialakulásának kockázata az életkor előrehaladtával növekszik, különösen 45 év után. A 2-es típusú diabétesz hátterében elsősorban az inzulinrezisztencia áll,  azaz  az inzulint nem tudja elég hatékonyan kifejteni a hatását. Idővel a szervezet nem tud elegendő inzulint előállítani a normál vércukorszint fenntartásához. 

Hogyan kapcsolódnak a női hormonok a vércukorszinthez? Az ösztrogén és a progeszteron hatással van arra, hogy a nők szervezete hogyan reagál az inzulinra. Az inzulin az a hormon, amely szabályozza a vércukorszintet. Az ösztrogénszint csökkenésével szervezetünk kevésbé reagál a termelt (vagy befecskendezett) inzulin hatásaira. Az ösztrogén felelős a vércukorszint csökkentéséért, míg a progeszteron növeli azt. Mivel ezek a hormonok a menstruációs ciklus során változnak, a reakciók a vércukorszint kiugrását és csökkenését is okozzák. Ezek az ingadozások megnehezítik a vércukorszint szabályozását, néha nyilvánvaló ok nélkül magasról alacsonyra ingadozik. Mivel ezek a hormonok kölcsönhatásba lépnek az inzulinnal, befolyásolhatják annak hatékonyságát is. A nők vércukorszintjük emelkedését tapasztalhatják 3-5 nappal a menstruáció előtt és után. Míg egyeseknél az ingadozások hónapról hónapra rendszeresek lehetnek, mások esetében ez változhat, ami nagyon megnehezíti a vércukorszint ellenőrzését menstruáció közeledtével. Még bosszantóbb, hogy a progeszteron-ingadozás aktiválhatja az étkezés utáni vágyat, így a cukorbetegség kezelése és a testsúlykontroll óriási küzdelmet jelent.

Ha az ösztrogén és a progeszteron befolyásolhatja a vércukorszintet, a diabétesz befolyásolhatja-e a nők menstruációs ciklusát? Általában az 1-es típusú cukorbetegséggel élő nőknél később kezdődik a menstruáció, mint a nem cukorbetegeknél. 30 éves koruk előtt is menstruációs szövődményeket tapasztalhatnak. Az 1-es típusú cukorbeteg nők menstruációs ciklusa általában hosszabb, mint másoknál. Ez azt jelenti, hogy hajlamosak lehetnek korábbi menopauzára.

Cukorbetegség a menopauza után. A menopauza után a hormonszintek változásai a vércukorszint ingadozását válthatják ki. A vércukorszint is változékonyabbá vagy kevésbé kiszámíthatóbbá válhat, mint korábban. A progeszteronszint csökkenése azonban javíthatja inzulinérzékenységüket, így az egyik tényező részben kiolthatja a másikat. Mivel a változások előre nem láthatók, fontos figyelemmel kísérni a menopauza hatásait a vércukorszint szabályozására a folyamat során, akár otthoni vércukorszint-vizsgálattal, vagy rendszeres HbA1c-ellenőrzéssel.

Tippek a diabétesz kezelésére a menopauzán átesett nők számára. Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegséggel élő nőkről is ismert, hogy korábbi perimenopauzában szenvednek gyakran. A perimenopauza általában néhány hónapig, több évig vagy akár 10 évig is eltarthat. A perimenopauza utolsó 1 vagy 2 évében az ösztrogén jelentős csökkenése következik be. Ez az az időszak, amikor a nők már tapasztalják a „menopauza tüneteit”. Ha úgy gondolod, hogy menstruációs ciklusod és a vércukorszinted túlságosan kiszámíthatatlanná válik, íme néhány tipp, amelyek segíthetnek.

1. Ismerd meg a menstruációs ciklusodat! Ha olyan tünetek jelentkeznek, mint a mellérzékenység, puffadás, gyomorgörcs, étkezési sóvárgás és általános nyűgösség a menstruáció kezdete előtt, konzultálj orvosoddal a menstruációs ciklus különböző szakaszaiban alkalmazott inzulinról, hogy stabilan tartsd vércukorszintedet.

2. Rendszeresen végezz diabétesz-vizsgálatot (ha nem vagy cukorbeteg)! A perimenopauzán és a menopauzán áteső nőknek rendszeresen el kell végezniük a cukorbetegség meglétének a vizsgálatát. Életkortól függetlenül minden túlsúlyos nőt meg kell vizsgálni cukorbetegség szempontjából. A 45 év feletti és túlsúlyos nőket legalább kétévente. Az alábbi kockázati tényezők szintén szerepet játszhatnak a diabétesz kialakulásában:

  • Inaktív életmód
  • A családban előfordult 2-es típusú cukorbetegség
  • A családban előfordult policisztás petefészek szindróma, vagy jelenleg fennáll nála ez a helyzet
  • 9 kiló feletti baba született
  • 140/90 feletti magas vérnyomás, vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedése
  • Magas a koleszterinszint

A cukorbetegség rendszeres vizsgálata mellett a menopauzán áteső nőknek rendszeresen ellenőrizniük kell a szemüket, a vérnyomásukat, a csontjaikat és a szívüket.

3. Légy aktív! Alapvetően az edzés során endorfinok szabadulnak fel (az agy természetes hangulatjavítója és fájdalomcsillapítója), hogy csökkentsék a kortizolszintet és a stresszt. A véráramban lévő felesleges kortizol nélkül az ösztrogén, a progeszteron és az inzulin ingadozása is könnyebben kezelhető. A 40 év körüli nők súlyzós gyakorlatokat végezhetnek az inzulinérzékenység javítása érdekében. A testmozgás, az egészséges táplálkozás és a testsúlykontroll a 3 aranyszabály, amelyek segítenek megelőzni nőknél a cukorbetegség kialakulását. A testmozgás segít a testsúly szabályozásában, csökkenti a mellrák, a szívbetegség és a csontritkulás kockázatát. A statisztikák azt mutatják, hogy már egy 7%-os fogyás jelentősen csökkenti a diabétesz és a szívbetegség kockázatát.

4.Táplálkozz egészségesen! Az étvágynak néha nehéz ellenállni! De ha olyan tápláló ételeket eszel, amelyek tele vannak egészséges rostokkal és összetett szénhidrátokkal, például dióféléket, magvakat, friss és szárított gyümölcsöket, akkor kevésbé leszel hajlamos a kevésbé egészséges nassolnivalók után nyúlni.

5. Állítsd be megfelelően az inzulin dózisokat! Beszéld meg kezelőorvosoddal, hogy módosítsd az inzulinadagot, figyelembe véve az esetlegesen előforduló extra nassolást. A rendszeres cukorbetegség-ellenőrzés mellett a menopauzán áteső nőknek is rendszeresen ellenőrizniük kell a szemüket, a vérnyomásukat, a csontjaikat és a szívüket.

A menopauza vagy a diabétesz okozza a tüneteket? A menopauza alatti diabétesz kezelése a legtöbb nő számára dupla-kihívásnak tűnhet az egyes állapotok szervezetre gyakorolt ​​együttes hatásai miatt. A legjobb módja annak, hogy kézben tartsd az irányítást, ha tudod, mire számíthatsz, és így felkészülhetsz az előtted álló egyedi kihívásokra. Gyakran könnyű összetéveszteni a menopauzás hőhullámokat és a hangulati ingadozásokat az alacsony vércukorszint tüneteivel. Következésképpen ezek a tünetek kezdetben a menopauzával kapcsolatosak, megszakíthatják az alvási szokásaidat, és nappali fáradtságot okozhatnak. A fáradtságról szintén azt gondolhatod, hogy alacsony a vércukorszinted. Ha több kalóriát vagy szénhidrátot próbálsz enni, hogy megoldd a nem létező alacsony vércukorszint-problémát, akkor magas vércukorszinthez alakulhat ki. Ugyanakkor az extra kalóriák hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz is. Ha ez a probléma rendszeressé válik, előfordulhat, hogy egyre nehezebben tudod majd szabályozni a vércukorszintedet és a testsúlyodat.

Beszélj az orvosoddal! Ne érezd magad kínosan amiatt, hogy megbeszéld tested változásait az orvossal. Semmi sem fontosabb, mint megkapni a szükséges segítséget. Ha hüvelyszárazsággal, libidóvesztéssel, hőhullámokkal vagy egyéb tünetekkel küszködsz, számos kezelés áll rendelkezésre.

Hormonpótló terápia (HRT) és diabétesz. Ha a menopauza tünetei befolyásolják az életminőségedet orvosod hormonpótló terápiát (HRT) javasolhat. A cukorbetegség nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem alkalmazhatsz HRT-t. Az előnyök közé tartozik a csípőtáji törések kockázatának csökkenése, valamint a menopauza tüneteinek javulása. Beszélj háziorvosoddal a hormonpótló kezelési lehetőségekről, amelyek javíthatják az inzulinérzékenységet, és segíthetik a vércukorszint szabályozását. A húgyúti és hüvelyi fertőzések gyakoribbak lehetnek a menopauzás nőknél, de a magas vércukorszinttel rendelkezők nagyobb valószínűséggel szenvednek ezektől. Ha segítséget kapsz a diabétesz szabályozásában, csökkenthető ezeknek a fertőzéseknek a gyakorisága. A hüvelyi tüneteket helyi ösztrogén is javítja, amely hüvelytabletta, pesszárium, krém vagy hüvelygyűrű formájában kapható. A kenőanyagok kényelmesebbé tehetik a szexuális kapcsolatot is, de nem kezelik a mögöttes problémát.

 

forrás: https://www.positivepause.co.uk/all-blogs/menopause-and-diabetes-is-there-a-connection

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr4317909315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása