Cukkerberg

Gyermekvállalás és diabétesz IV.

A terhességi cukorbetegség

2020. július 20. - szabari.betti

probiotics-in-pregnancy-supplementation-could-benefit-women-with-gestational-diabetes-thai-study.jpg

Gyermekvállalásról szóló sorozatunk következő részében a gesztációs, azaz terhességi cukorbetegséggel, és annak jellemzőivel foglalkozunk.

Mi az a gesztációs diabétesz? A gesztációs, más néven terhességi cukorbetegség a diabétesz egyik formája, amely elsősorban a terhesség alatt okoz magas vércukorszintet. Ahogy világszerte nő a 2-es típusú cukorbetegek száma, úgy növekszik a terhességi cukorbetegség előfordulási aránya is. Tíz terhes nő közül körülbelül egynél diagnosztizálnak terhességi diabéteszt, általában magas vércukor értékkel, a terhesség 24-28. hete között. 

Mi okozza? A terhességben a hormonok, amelyek a placentán keresztül választódnak ki, akadályozzák a szervezet inzulinfelhasználását, ez az úgynevezett inzulinrezisztencia. Ha ennek leküzdéséhez nem elegendő az inzulintermelés, a vércukorszint emelkedik.

Mi történik, ha a terhesség alatt magas a vércukorszint? Tudnivaló, hogy a magas vércukorértékek káros következményekkel járhatnak a terhesség során. Az első trimeszterben rendellenességek léphetnek fel a magzatnál, de akár terhességvesztést is okozhat. A terhesség későbbi szakaszában az anya megemelkedett vércukorszintje már "átjut a placentán", és a csecsemő már képes válaszul saját inzulint termelni. Ez a magzat túlzott növekedéséhez vezethet, amely problémákat idézhet elő a szülésnél: gyakori a császármetszés előfordulása és az újszülöttkori hipoglikémia - a csecsemők alacsony vércukorszintje.

Melyek a gesztációs diabétesz jelei? Egyes nőknél a klasszikus tünetek lépnek fel, ha magas a vércukorszint: szomjúság, gyakori vizelés, kimerültség. Ezek a jelek azonban egy átlagos terhesség során is gyakran jelentkeznek, ezért nem elegendőek a terhességi cukorbetegség megerősítéséhez, diagnosztizálásához.

Hogyan diagnosztizálják a terhességi cukorbetegséget? Általában sima glükóz-tolerancia teszttel, valamint a HgA1c ellenőrzésével, amely azt mutatja meg, az elmúlt három hónap során mennyire volt magas a vércukorszint.

Kiknél kell ellenőrizni a gesztációs diabéteszt? Minden nőt ki kell vizsgálni legkésőbb a 24-28. héten. Azoknál a nőknél, akiknél ennek emelkedettebb a kockázata, már a terhesség előtt, vagy annak legelején tesztelni szükséges.

Mi növeli a terhességi cukorbetegség kockázatát? 

  • terhességi diabétesz egy korábbi terhesség alatt
  • emelkedett testtömeg-index (BMI)
  • emelkedett HgA1c
  • egy korábbi, 4000 g-nál nagyobb súllyal született csecsemő
  • PCOS - policisztás petefészek szindróma
  • magas vérnyomás vagy valamilyen anyagcsere-betegség
  • idősebb anyai életkor (35 évnél idősebb)
  • a fizikai aktivitás hiánya
  • cukorbeteg családtagok

Megakadályozható a gesztációs diabétesz? Nincs kifejezetten erre szolgáló és bizonyítékokon alapuló javaslat. Mindenképp fontos viszont a terhesség megfelelő gondozása, már a terhesség előtt a normál BMI fenntartása, valamint egészséges életmód, beleértve az étrendet és a testmozgást.

forrás: https://beyondtype1.org/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr5316006274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása