Nagyon boldog, normoglikémiában gazdag 2018-at kívánunk mindenkinek! Az év első cikkeként fogadjátok szeretettel a tavalyi év Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesének receptjét:
PÖTTYÖS PANNI – Zazzi Cukrászda
Magyarország Cukormentes Tortája verseny 2017
mákos piskóta |
||
mandulaliszt |
55 |
g |
eritrit 1. |
55 |
g |
tojássárgája |
60 |
g |
mák |
55 |
g |
tojásfehérje |
150 |
g |
eritrit 2. |
20 |
g |
vaj |
20 |
g |
pirított mák |
5 |
g |
pirított feketeszezámmag |
5 |
g |
málnagríz |
30 |
g |
A mandulalisztet az eritrittel habüstben elkeverni és hozzácsorgatni a tojás sárgáját.
Habosítani, keverőtálba tenni és hozzáadni a langyos, olvasztott vajat.
A tojásfehérjéből és a 2. adag eritritből tojáshabot verni.
A két masszát óvatosan összekeverni, majd hozzáadni a darált mákot és a fagyott málnagrízt.
280 g masszával kikenni a tortaformát, illetve 140 grammal a betét formáját. Megszórni enyhén pirított feketeszezám és mákszem keverékkel. 160 C fokos légkeveréses sütőben 2x12 percig sütni.
szilvabetét |
||
felezett fagyasztott szilva |
200 |
g |
eritrit |
10 |
g |
vanilia |
0,5 |
rúd |
zselatin |
6 |
g |
A szilvát a vaníliával és az eritrittel puhára megpárolni, majd hozzáadni a beáztatott zselatint.
Langyosan a betét piskótára önteni. Lehetőség szerint sokkolni. Felhasználásig fagyasztóban tárolni.
málna mousse |
||
hozzáadott cukor nélküli málnapüré |
400 |
g |
görög joghurt 10%-os |
200 |
g |
tejszín 35%-os |
200 |
g |
eritrit |
100 |
g |
citromlé |
5 |
g |
zselatin |
12 |
g |
A málnavelőt és a citromlét az eritrittel felmelegíteni. Hozzáadni a feláztatott zselatint. Hűlni hagyni, majd belekeverni a joghurtot és végül a tejszínhabot.
kenőcsoki |
||
kakaóvaj |
10 |
g |
cukormentes étcsokoládé |
10 |
g |
Az alsó piskóta alját a keverékkel megkenni.
díszítő „gumicukor” pöttyök |
||
hozzáadott cukor nélküli málnavelő |
25 |
g |
eritrit |
5 |
g |
porított kakaóvaj |
2,5 |
g |
zselatin |
4 |
g |
hozzáadott cukor nélküli feketeribizli velő |
25 |
g |
eritrit |
5 |
g |
porított kakaóvaj |
2,5 |
g |
zselatin |
4 |
g |
görög joghurt10%-os |
25 |
g |
eritrit |
5 |
g |
porított kakaóvaj |
2,5 |
g |
zselatin |
3 |
g |
mák |
1 |
g |
A gyümölcsvelőben, vagy joghurtban feloldani a zselatint, tálba önteni, max. 40 C fokon belekeverni a kakaóvajat.
Kb. 2 mm vastagságúra kiönteni, hűteni és különböző méretű kiszúróval kiszúrni.
fényes zselé |
||
víz |
200 |
g |
nyílgyökérliszt |
5 |
g |
eritrit |
5 |
g |
hozzáaadott cukor nélküli málnapüré |
5 |
g |
zselatin |
2 |
g |
A vizet a nyílgyökérliszttel, az eritrittel és a málnapürével összefőzni és beletenni a zselatint
A fenti alapanyagokból elkészített „fényes zselé” mennyiségből kb. 50 g kerül egy tortára.