Cukkerberg

Maximum hat kanál cukor, müzlistül

2014. március 07. - kiskatka

A napi kalóriabevitelnek legfeljebb öt százaléka legyen cukor – egyebek között ezt az új ajánlást fogalmazta meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új irányelveiben.

Snow-Violent-01-550x628.jpg

fotó

A WHO szakértőcsapata a napi ajánlott cukormennyiséget a bevitt energiamennyiség maximum öt százalékára szállította le az elhízás és a fogromlás elleni küzdelem jegyében. Tették ezt mintegy kilencezer tanulmány átbogarászása után, mivel határozott összefüggést találtak a magas cukorfogyasztás, valamint az elhízás és a fogromlás között.

A WHO utoljára egy évtizede tett közzé cukorbevitellel kapcsolatos ajánlást, akkor a legfeljebb tíz százalék mellett tette le a voksát. Az amerikai cukoripar annyira sértve érezte magát, hogy a Kongresszusban lobbizott a WHO-nak szánt támogatások sok millió dolláros csökkentéséért. A globális étkezési stratégiából kivették a vitatott cukorhatárértéket, az ajánlást azonban elfogadták.

A jelenleg megfelezett, maximum öt százalékos cukorbevitel ajánlás naponta mintegy 25 gramm vagy 6 teáskanál cukrot jelent egy normális testtömegindexű (BMI), vagyis nem elhízott felnőtt esetében.

Cukor alatt mono- és diszacharidokat értenek, legyen az hozzáadott vagy természetes cukor. Beleszámít tehát minden fehércukorral készült, hozzáadott cukrot tartalmazó étel, de a természetes cukrokat tartalmazó ételek is, mint szirupok, méz, gyümölcskoncentrátumok, stb. Ami édes, legyen gyanús.

Francesco Branca, a WHO táplálkozási igazgatója azonban további példákat is sorol, hogy felhívja a figyelmet a "láthatatlan cukrokra" - olyan ételekre, amelyek nem feltétlen ugranak be elsőre, de mégis jelentős cukortartalmuk van. Ide tartoznak például a gyümölcslevek, az édesített joghurtok, de a sokszor egészségesnek beállított müzlik és reggeli gabonapelyhek is. A cukrozott üdítőitalokról nem is beszélve.

Hozzátette még, hogy bár az irányelv jelenleg öt százalék határértéket tartalmaz, sokkal reálisabb és örömteli változás lenne már a tíz százalék is. Az amerikaiak és a nyugati országok lakossága ennél sokkal több cukrot fogyaszt: átlagos cukorbevitelüket kétharmadával kell csökkenteni, ha teljesíteni akarják a WHO elvárásait.

A feladat tehát kettős. Egyrészt csökkenjen a kristálycukor-fogyasztás - ez viszonylag könnyen követhető mindenki számára, egyél kevesebb édességet és rakj kevesebb cukrot a teába, kávéba, vagy ha nem megy nélküle, használj valamilyen kevesebb energiát tartalmazó cukorpótlót. Másrészt tudatosabb táplálkozást és cukorbeteg étrenddel kapcsolatos oktatást mindenkinek! :) Cukorbetegként ugyanis nem tudok csak úgy benyomni egy Túró Rudit vagy egy joghurtot, gyümölcslevet, csokikát anélkül, hogy ne számolnám minden grammját, ahogy unalmamban sem rágcsálok el bármit, mert mindig mindennek tudnom kell a cukortartalmát (szénhidráttartalmát) és annak vércukoremelő hatását.

A várakozások szerint a WHO új irányelve megváltoztathatja az élelmiszerkörnyezetet: a gyártóknak át kell gondolniuk a cukorfelhasználást egy egész sor olyan termékben, mint a kenyér, a levesek, a tésztaszószok vagy akár a salátadresszingek. A nyilatkozó egyik professzor „valóságos katasztrófaként” jellemezte azt a cukormennyiséget, amely manapság a feldolgozott élelmiszerekbe kerül.

A nemzetközi szervezet honlapján tette közzé új irányelveit, és a honlap látogatóit fel is kérte arra, hogy március végéig véleményezzék azt. 

Élelmiszer Online, BBC

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr95847241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása