Cukkerberg

Hófehér fogacskák

2013. augusztus 29. - kiskatka

Aranyszabály, hogy cukorbetegen mindenre egy kicsit jobban kell ügyelnünk. Nem kivétel a fogsorunk sem, egészen pontosan az egész szájüregünk egészsége.

Aqua_Shark_by_makrivag.jpgfotó

Egy másik aranyszabály, hogy bármit szeretnénk megelőzni vagy éppen megoldani, mindig a rendezett vércukor az első. Nagyon sok baktérium él folyamatosan a szájüregben, békében velünk, és ezt a békés együttélést zavarja meg a rossz vércukor-anyagcsere. Rossz cukrokkal eltolódhat a száj pH értéke, a nyáltermelés is csorbát szenved, így szárazabb lesz a száj, a nyálkahártya pedig sérülékenyebb. Továbbá a sebgyógyulás lassabb, nagyobb az esély a gyulladásokra, fertőződésekre, mindenféle problémára.

Ha tovalendülünk ezen a (remélem) unalomig ismételt állításon, a statisztikák szerint még mindig kicsit nagyobb esélyünk van cukorbetegen a fogszuvasodásra, illetve a különböző ínybetegségekre. Mert igazából szájüreg egészségéről van szó, amiben a fogak mellett az íny egészsége is ugyanolyan fontos.

A cél az, hogy a fogak felületéről és minden apró zugból minden lepedéket maradéktalanul eltávolítsunk. A lepedékekben ugyanis felszaporodnak a baktériumok, melyek lelkesen osztódnak, fermentálnak, élnek, aminek következtében szuvasodni kezd a fog, de begyulladhat az íny is, a folyamatos irritáció következtében.

A kezdeti ínyproblémák jele a vérzés, például fogmosás közben. Ez már intő jel. Ha ez eldurvul, a folyamatos gyulladás idővel úgy hántja le a fogakról az ínyt, mint ahogyan befőzéskor a megforralt paradicsomról lesodorjuk a héját. Így szabaddá válik először az érzékeny fognyak, majd tovább mélyülve kilazulnak és kihullanak a fogak.

Cukorbetegség esetén gyakoribb, hogy a fogak és az íny között félig záródott tasak képződik, amiben a fogkefétől védett helyen boldogan szaporodnak a baktériumok. Ezt a fogorvosnak alaposan ellenőriznie kell a szokásos kontroll alatt, nekünk pedig a fogaink egészsége mellett hangsúlyt kell tennünk az ínyünk egészségére is.

És hogy mit tegyünk:

  • Megfelelő vércukorkontroll - ez alap. Enélkül nincs semmi. Tényleg. Orvos bátyám mesélte, hogy az osztályra egyszer behoztak egy bácsit, tályoggal a szájában, ami nem javult, csak romlott, bármit tettek. Az osztályon megmérték a vércukrát, 20-as cukra volt a bácsinak. Miután a cukrát rendezték, a tályog "hirtelen" rendbe jött.

  • Napi 2x fogmosás, esetleg étkezések után is. Fontos a megfelelő technika, hogy miközben minden lepedéket el tudjunk tüntetni, kíméljük az ínyt. Kérdezzük meg erről a fogorvost, és egy elektromos fogkefe is sokat dobhat a hatékonyságon.

  • Fogselyem napi 1x. A fogselymezés nem annyira elterjedt, pedig a selyem pont azokon a helyeken tud tisztítani, ahova a fogkefe nem ér el és így sosem tisztul. Vagyis pont a kritikus pontokon.

  • Rendszeres találka a fogorvossal. Félévente kellene. Na jó, évente is jó, de legalább évente.

  • Tudja a doki, hogy cukorbeteg vagy. És értsen is hozzá... Egy-két jól irányzott, naivnak tűnő, érdeklődő keresztkéréssel ez eldönthető.

  • A korai ínyproblémák jeleit vedd komolyan! Ezek között van az íny pirossága, vérzés, túlérzékenység. Az ínyproblémákat a nem megfelelő fogtisztítás okozza, valahol porszem van a gépezetben, azt kell megtalálni.

  • Ne dohányozz. A cigi, annyi minden más mellett, növeli a szájüregi problémák valószínűségét is.


Forrás: MayoClinic, Halmos-Jermendy: Diabetes mellitus

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr185482963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása