Cukkerberg

Belélegezhető inzulin a piacon

2014. június 30. - kiskatka

Pezsgőpukkanás szólt a MannKind cég főhadiszállásán pénteken, mikor évek vérverejtékes bürokratikus küzdelme után az amerikai hivatalos hatóság (FDA) megadta a piaci engedélyt a cég belélegezhető inzulinjához, az Afrezza-hoz.

1_28.jpg

Az FDA döntése szerint június 27-től kezdve az Afrezza hivatalosan használható Amerikában gyorshatású inzulinként felnőtt 1-es és 2-es típusú cukorbetegeknél. Az előzetes klinikai tanulmány szerint az Afrezza biztonságos és alkalmas a gyors hatású, étkezésekhez adott inzulin kiváltására. A klinikai kipróbálás 2009-ben indult, több évig tartott és 6500 cukorbeteg közreműködésével készült.

Bár az FDA az engedélyt megadta, néhány fontos dologra felhívja a figyelmet. Először is leszögezi, hogy az Afrezza nem jobb, mint a most használatos gyors hatású inzulinok, az Afrezza-t használók HbA1c értéke (amolyan átlagos vércukorérték) nem javult. Továbbá, a belélegezhető inzulin egyelőre gyermekek számára nem engedélyezett, mivel nincs elég adat annak biztonságos voltára. Végül pedig felnőttek közül is csak azok használhatják, akik a gyors inzulin mellett bázist, azaz hosszúhatású inzulint is adnak maguknak.

1_27.jpg

Mindezek mellett továbbra sem igazán lehet tudni, hogy a rendszeresen belélegzett inzulin hosszú távon milyen hatással lesz a tüdőre, ahogy az egyéni különbségek is kérdésesek. Az biztos, hogy az Afrezza nem ajánlott asztmásoknak, COPD betegeknek, tüdőproblémákkal küzdőknek, dohányzóknak, mert náluk köhögést, fulladást okozott. Az FDA utasította a MannKind céget, hogy az Afrezza tüdőrák-keltő hatását kiemelten vizsgálják.

Egyébként nem ez az első belélegezhető inzulin a piacon. A Pfizer Exubera nevű terméke 2006-ban kapott FDA engedély, nagyjából ugyanezekkel a kritériumokkal. Az Exubera jó nagy pofára esés lett, gyakorlatilag nem kellett senkinek és érdektelenségbe fulladt. A terméket nemsokára visszavonták és a Pfizer 2,8 milliárd dollárt vesztett az üzleten.

A MannKind-ot egyelőre a jelek szerint nem ijeszti el a Pfizer bukása. Őszintén szólva nem látom be, miért is változtatná meg olyan nagyon az életemet a belélegezhető inzulin, de valami biztos van benne, ha ilyen irgalmatlan mennyiségű pénzt képesek a cégek beleölni a fejlesztésbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr96460785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rejtjel 2014.06.30. 20:13:08

Azért arra jó lenne, hogy a gyerkőcnek napi egy-két szúrással kevesebbet kellene elviselnie. Pláne, ha a beadási helyeken csomósodások vannak. De persze csak akkor, ha tutibiztos, hogy semmi káros hatása nincsen.

lolló 2014.07.01. 00:57:41

mert VAN, akinek könnyebbséget jelentene, ha nem 4szer, hanem 1szer szúrhatná magát...nem kell h javuljon az érték. csak maradjon ennyi mint most...és még be is jöhet. mindenki szíve joga h marad a hagyományos módszernél, vagy újít. egyszer biztos bejön. akár most is megtörténhet :)

kiskatka 2014.07.01. 15:41:51

@lolló: @rejtjel: Igazatok van, a szkepticizmus beszél belőlem, hogy lehet ezt adagolni, mi lesz a tüdővel, stb., ehhez képest a penes szúrások részemről nem tűntek vészesnek.
De meglehet, hogy csak elkényelmesedtem a pumpával... :) A csomósodás elkerülése egyértelmű előny.

lolló 2014.07.27. 01:08:37

@kiskatka: nekem nagyon érzékeny a bőröm, 2 naponta kanülcsere volt a pumpánál úgy begyulladt...mai napig hegek, görcsök vannak tőle a combjaimon...:) a pen okés...de én pl szivesen tesztelném is ezt a belélegzős megoldást. nekem ezek az indokaim.
süti beállítások módosítása