Cukkerberg

Vese gondok

2022. július 28. - szabari.betti

robina-weermeijer-igwg8aiaypo-unsplash.jpg

A diabéteszes nefropátia, más néven diabéteszes vesebetegség, a cukorbetegek 20-40%-át érinti. A krónikus és a végstádiumú vesebetegség vezető oka a nefropátia. Bár genetikai hajlam is van a diabéteszes nefropátiára, a krónikusan magas vércukorszint a legfontosabb kockázati tényező. 

Tovább

Hogyan érinti a diabétesz a családot?

g.PNG

Cukorbetegséggel élni nem könnyű feladat. Folyamatos törődést, irányítást, tervezést és felkészülést, valamint sok erőt igényel. A diabétesz kialakulása után egy krónikus állapot marad fent, amelyről örökké gondoskodni kell. Függetlenül attól, hogy mikor diagnosztizálják valakinél a cukorbetegséget, elkezdődik egy tanulási görbe, amely megterhelő és időnként veszélyes is lehet. Ahhoz, hogy egészségesen alkalmazkodjunk és kezeljük állapotunkat, erős támogató rendszerre van szükség. Az alábbiakban azt tárgyaljuk, hogyan érinti a cukorbetegség az egész családot.

Tovább

Epres túrógombóc: modern retro

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntősei

A Magyarország Cukormentes Tortáját bemutató sorozatunk az utolsó döntőséhez érkezett. Az Epres túrógombóc torta Sabján Adrienn alkotása és a Cake to go Budapestbe kell érte rohanni (persze nem most rögtön, hiszen a döntős torták csak augusztus 20-a után kerülhetnek a pultokba, azonban biztos vagyok benne, hogy nagyon kapós lesz, úgyhogy a rohanást nem árt már jó előre begyakorolni). Széchy Eszter, az alapítvány dietetikusa elemez.

img_7168_edit_3000.jpg

Tovább

Szecsői szamócás: ízes trikolor

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntősei

Folytatjuk sorozatunkat, amelyben a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntős alkotásait mutatja be Széchy Eszter, az alapítvány dietetikusa.
Ismét egy olyan cukrászmester tortáját kóstolhatjátok meg gondolatban, akinek már sikerült megnyernie a versenyt. A tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászának, Füredi Krisztiánnak a neve is ismerősen csenghet már az országtorta versenyek rajongóinak, hiszen mindkét kiírásban többször indult és mindkettőt sikerült már megnyernie korábban. Tavaly a Beszterce rózsája nevű alkotása lett Magyarország Cukormentes Tortája.  

img_7271_edit_3000.jpg

Tovább

Délibáb: egy falat nyár

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntősei

Egyszer minden jó sorozatnak vége szakad alapon jöjjön a Magyarország Cukormentes Tortája verseny hatodik döntőse, a Délibáb, amelynek megálmodója Lawal-Papp Zsófia. Folytatjuk a sorozatunkat, amelyben a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntős alkotásait mutatjuk be.

img_7221_edit_3000.jpg

Tovább

"Turning red" és a diabétesz

bt1-turning-red-header.jpeg

A Pixar Animation Studios legújabb animációs filmje, a „Turning Red” nemrég jelent meg a Disney+-on – de a cukorbetegek közössége már jó ideje várta, egy nagyon konkrét okból kifolyólag. Amikor 2021 júliusában először megjelentek a „Turning Red” előzetesei, valami azonnal elindította mindenki „diabetes in the wild” radarját. Néhány felvételen úgy tűnt, hogy a film egyik szereplőjének karján egy diabétesz-kezeléssel összefüggő eszköz található. A Beyond Type 1 szánt rá egy kis időt, hogy megismerje Susan Fongot – a Turning Red technikai felügyelőjét –, és megvitassa vele a diabétesz ábrázolását a filmben, valamint saját útját az 1-es típusú cukorbetegséggel töltött életében

Tovább

Szív- és érrendszeri szövődmények

istockphoto-1363642884-170667a.jpg

A diabétesz miatti magas vércukorszint hatással van a test számos részére, beleértve a szívet is. A krónikusan magas vércukorszint károsíthatja a szív apró ereit és idegeit, akárcsak a test más szervei esetében. A cukorbetegeknél gyakran kialakulnak a szív- és érrendszeri problémák egyéb kockázati tényezői, beleértve a magas koleszterin- és trigliceridszintet, a magas vérnyomást, valamint a túlsúlyt vagy elhízást. Életmódbeli tényezők is hozzájárulhatnak ezekhez a problémákhoz, például a dohányzás, a rendszeres fizikai aktivitás hiánya, a túlzott mennyiségű alkoholfogyasztás és a nem egészséges táplálkozás.

Tovább

Mamám-A: csipkebogyó, hibiszkusz és fehércsoki

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntősei

Folytatjuk a múlt héten megkezdett sorozatunkat, amelyben a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntős alkotásait mutatjuk be. Ezen a héten két olyan cukrászmester tortáit kóstolhatjátok meg gondolatban, akikben a szakmájukon túl az is közös, hogy korábban mindkettőjüknek sikerült már egyszer-egyszer megnyernie a versenyt.

Elsőként lássuk közelebbről a Mamám-A fantázianevű tortát, ami a 2019-ben Kicsi Gesztenyével győztes mestercukrász, Gyuris László alkotása. 

img_7189_edit_3000.jpg

Tovább

Hogyan befolyásolják a gyógyszerek az 1-es típusú cukorbetegség kezelését?

myriam-zilles-kltolk6mk-g-unsplash.jpg

Bármilyen gyógyszer szedése során fontos, hogy figyelmesen elolvassuk a hozzá tartozó leírást, és ügyeljünk a lehetséges mellékhatásokra. Ha 1-es típusú cukorbeteg vagy, azt is számításba kell venned, hogy az adott gyógyszer vajon befolyásolja-e a vércukorszintedet, és a diabéteszed kezelését. Egyes gyógyszereknek például szénhidráttartalma is van, amelyre többlet inzulin beadása lehet szükséges. Íme néhány kötelező tudnivaló a vény nélkül kapható gyógyszerekről és arról, hogy ez mit jelent a cukorbetegségre vonatkozóan.

Tovább
süti beállítások módosítása