Cukkerberg

Hogyan befolyásolják a gyógyszerek az 1-es típusú cukorbetegség kezelését?

2022. július 05. - szabari.betti

myriam-zilles-kltolk6mk-g-unsplash.jpg

Bármilyen gyógyszer szedése során fontos, hogy figyelmesen elolvassuk a hozzá tartozó leírást, és ügyeljünk a lehetséges mellékhatásokra. Ha 1-es típusú cukorbeteg vagy, azt is számításba kell venned, hogy az adott gyógyszer vajon befolyásolja-e a vércukorszintedet, és a diabéteszed kezelését. Egyes gyógyszereknek például szénhidráttartalma is van, amelyre többlet inzulin beadása lehet szükséges. Íme néhány kötelező tudnivaló a vény nélkül kapható gyógyszerekről és arról, hogy ez mit jelent a cukorbetegségre vonatkozóan.

Megfázás elleni gyógyszerek. Ezeknél a következőket kell figyelembe venni:

  • Válaszd a tablettát  – ha lehetséges, a tabletta jobb a szirup helyett, a szénhidráttartalom miatt.
  • Ellenőrizd, hogy tartalmaz-e hozzáadott cukrot – főként szirupok fogyasztása során ellenőrizd még egyszer a vény nélkül kapható gyógyszer leírását, hogy megbizonyosodj arról, nincs benne hozzáadott cukor.
  • Nézd meg, van-e cukormentes lehetőség – bár kis adag cukor nem jelent nagy kockázatot, a legbiztosabb, ha megkérdezed a gyógyszerészt a cukormentes verziókról.
  • Ellenőrizd gyakran a vércukrodat – ennek körülbelül a szokásos ellenőrzési időnek a háromszorosának kell lennie, hiszen ha beteg vagy, érzékenyebbé válik a vércukorszinted is.
  • Adj be megfelelő mennyiségű inzulint, ha szükséges – bizonyos gyógyszereket, akárcsak az ételt, be kell kalkulálni a napi fogyasztásba, és eszerint inzulint adni.

Vércukorszint. A megfázás elleni gyógyszerek még hozzáadott cukortartalom nélkül is megemelhetik a vércukorszintet.

  • Az aszpirinről ismert, hogy csökkenti a vércukorszintet gyermekeknél.
  • A szteroidok (mint a prednizon ) olyan hormonok, amelyek csökkentik az inzulin hatékonyságát azáltal, hogy arra késztetik a májat, hogy több glükózt ürítsen a véráramba, és emelkedett vércukorszintet okoz.

A fontos az, hogy amikor beteg vagy, figyelj a testedre, és tesztelj, tesztelj és újra tesztelj. Az orvosok szigorúbb "betegnapi" szabályok betartását javasolják ilyenkor, például:

  • Ketonok vizsgálata
  • A vércukorszint gyakoribb ellenőrzése
  • Folyadék bevitele óránként, mivel a kiszáradás növelheti a vércukorszintet is

Felkészülés. Betegen az agyunk is nehezebben dolgozik, és körülményesebb végig gondolni, milyen lépésekre is van szükség a diabétesz kezelés kapcsán. Légy proaktív és készülj fel most, miközben egészséges vagy. Ezzel elkerülhető az, hogy megragadd a legelső köhögés elleni szirupot, amit meglátsz a patikában...

Készíts "betegségtervet" orvosoddal előre, amely tartalmazza:

  • A különböző megfázás és influenza tüneteinek kezelésére javasolt gyógyszerek listája, amelyek 1-es típusú diabétesz és cöliákia fennállása esetén is biztonságosak.
  • Az orvos elérhetőségei, valamint az, hogy hol és mikor érhetők el hétközben, este, hétvégén és ünnepnapokon.
  • Terv arra vonatkozóan, hogy milyen gyakran kell ellenőrizned a vércukor-értékeket, mennyit kell innod (óránként) és mennyit kell enned.
  • Szükség szerint módosítsd az inzulin adagokat, de semmiképp ne hagyd abba az inzulin beadását.

Szénhidrátszámlálás a gyógyszerek esetén. Ne felejtsd el, hogy sok gyógyszer szénhidrátot tartalmaz, de sokszor nehéz lehet tápanyagtartalmat találni a vény nélkül kapható és vényköteles gyógyszerekhez egyaránt. Kérdezd meg kezelőorvosodat vagy a gyógyszerészt. 

Fogamzásgátló. Míg a fogamzásgátló tablettákat, implantátumokat, injekciókat és gyűrűket általában a cukorbeteg nők biztonságos fogamzásgátlási formának tekintik, a fogamzásgátló tablettákban lévő nagy dózisú ösztrogén megemelheti a vércukorszintet. Sok orvos a lehető legalacsonyabb ösztrogénszintű tabletta szedését javasolja. Más orvosok azon a véleményen vannak, hogy a cukorbeteg nők teljesen kerüljék a hormonális fogamzásgátlást. 

1-es típus és cöliákia. Becslések szerint az 1-es típusúak nyolc-tízszer nagyobb valószínűséggel szenvednek cöliákiában (glutén-intoleranciában). Valójában az orvosok a cöliákia vagy az 1-es típusú cukorbetegség szűrését javasolják azoknál az embereknél, akiknél már diagnosztizálták a két állapot valamelyikét. Mindkettő olyan genetikai rendellenesség, amely hasonló génekkel rendelkezik. Mindkettőt az immunrendszer szabályozza, és olyan autoimmun állapotokhoz kapcsolódnak, mint a pajzsmirigy-gyulladás és a rheumatoid arthritis. Az 1-es típusú cukorbetegségben és nem diagnosztizált cöliákiában szenvedők gyakran instabil vércukorszintet, csökkent inzulinigényt, súlycsökkenést és csontsűrűség-csökkenést tapasztalnak. Még a diagnózis felállítása és a gluténmentes életmód megkezdése után is akár egy évig is eltarthat a tünetek javulása, amikor a gyomor-bél traktus meggyógyul, és elkezdi megfelelően felvenni a táplálékot és a tápanyagokat.

Mi a helyzet a megfázás elleni gyógyszerekkel és a cöliákiával? Általában a legtöbb jelentős gyártó keményen dolgozik azért, hogy a megfázás elleni gyógyszereket gluténmentesen készítsék el. De bármikor, amikor beveszünk egy pirulát, akár tabletta, akár kapszula formájában, fennáll annak a veszélye, hogy valamelyik összetevő glutént tartalmaz. Ennek az az oka, hogy a gyógyszerek több, segédanyagként ismert összetevőből állnak, amelyek magukban foglalják az aktív gyógyászati ​​komponenst és az inaktív összetevőket, mint például a vizet felszívódó abszorbenseket, amelyek lehetővé teszik a tabletta szétesését, kötő-, színező-, és kenőanyagokat, térfogatnövelő anyagokat. Egyes gyógyszerek lassabban oldódnak fel, ahogy a bélrendszerben haladnak. 

 

forrás: https://beyondtype1.org/how-medications-can-impact-type-1-diabetes-management/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr7017874675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása