Cukkerberg

Jóga cukorbetegeknek

2022. május 23. - szabari.betti

yoga.PNG

Lauren Bongiorno 7 éves kora óta 1-es típusú cukorbeteg, egészségügyi edző, jógaoktató és a Diabetic Health Journal szerzője. Lauren diabéteszeseket oktat a betegségük kezelésére, hangsúlyozva azt, hogy a test mellett a lélek és az elme jólléte is nagyon fontos. Szerinte az önreflexió és a tudatosság révén jobban meg tudjuk érteni saját mintáinkat, könnyebben elérhetjük céljainkat, és megreformálhatjuk azon szokásainkat, amelyek gátolnak minket valamiben. Az ő szavai következnek.

"Az egyetemen rendszeresen fociztam, amikor elkezdtem a jógát. Keresni akartam valamit, amivel mind az elmém, mind az izmaim ellazulnak a foci utáni mentális és fizikai megterhelést követően. De mint sok másik ember, akik nem ismerik a jógát, fogalmam sem volt róla, hogy milyen hatással lesz az életemre. Nem is sejtettem, hogy a jóga segíteni fog megtalálni a legegészségesebb és legboldogabb önmagamat. Azt végképp nem tudtam, hogy az 1-es típusú cukorbetegségem kapcsán mire számíthatok majd, ha elkezdem ezt a sportot. Ugyan nem azért kezdtem el, hogy a diabétesz-menedzsmentem jobb legyen, mára ennek is szerves része lett a jóga. Íme három módszer, amellyel a jóga segíhet a cukorbeteg mindennapokban.

A jóga fegyelemre tanít. Egy régen élt katonai vezető, Jocko Willink azt mondja: "A fegyelem egyenlő a szabasággal." Amikor a szőnyegen ülsz, kellemetlen pozíciókkal és pillanatokkal is szembesülhetsz, de a tanárod végig támogatni fog, hogy megfelelően lélegezz, összpontosíts a szándékodra, és idővel érezni fogod a fejlődést az adott pózban. Tulajdonképpen ugyanez vonatkozik a cukorbetegség kezelésére is. Lesznek frusztrációval, figyelemeltereléssel, dühvel vagy félelemmel teli időszakok, de akkor is fontos az, ami a jógában: légy jelen, összpontosíts, lélegezz, tarts ki.

A jóga megtanít kontrollálni azt, amit tudunk, és elengedni azt, amit nem. Online diabétesz edukátorként is dolgozom, és napi rendszerességgel beszélhetek cukorbetegekkel a világ minden tájáról, 3-12 hónapon keresztül. Egy közös nevezőt látok minden diabéteszessel, beleértve magamat is: azt, hogy szükség van a kontrollra. Amit igazán szeretek a jógában, hogy megtanuljuk általa elengedni a tökéletességet és az elvárásokat. Ezzel a betegséggel élve vannak jó és rossz napok. Utóbbiakon mindig arra tréningeztem magam, hogy elgondolkodjak és azt mondjam: mit tudtam volna úgy szabályozni, hogy a vércukorszintem a normál tartományon belül legyen? Milyen dolgok nem voltak az irányításom alatt? Ezek végiggondolása megtanított arra, hogy azt irányítsam, amit tudok, és engedjem el azt, amit nem. Mindig a gondolkodásmód a legjobb eszköz, ami rendelkezésedre állhat.

A jóga figyelmesebbé tesz minket az ételválasztásban. Sok más sporttal ellentétben a jóga úgymond kényszerít arra, hogy jelen légy és befelé figyelj. Egy 60 perces gyakorlat után, amikor a tudatára ébredsz, hogy mennyi jót tettél a testeddel - javítottad a keringést, a szervek működését, az emésztésedet - valószínűtlen, hogy bemész valahova megenni egy burgert és sültkrumplit. Sokkal jobban fog érdekelni, hogy melyek azok a tápanyagok, amelyeket megérdemelsz, és amelyekre a szervezetednek szüksége van.

 

forrás: https://beyondtype1.org/yoga-for-people-with-diabetes/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr3117829761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buxbaum Károlyné Kollár Krisztina 2022.05.24. 18:37:05

Sziasztok. Szeretném még kérdezni hogy hol találok ilyen jóga gyakorlatokat.??
süti beállítások módosítása