Cukkerberg

Mire számíts az éves szemvizsgálaton?

2022. április 13. - szabari.betti

09.png

Folytatjuk a szem-témát a múltkori, száraz szem szindrómáról szóló cikkünk után. Most azt gyűjtöttük össze, mire is számíthatunk az éves, diabéteszeses szemvizsgálaton, pontosan mit is ellenőriznek ilyenkor, és hogyan is zajlanak ezek a tesztek.

Az éves cukorbeteg szemvizsgálat maximum egy-két óráig tarthat, négy részből áll. A következő betegségek "jeleit" ellenőrzi, keresi, amelyek közül mindegyik megelőzhető a vércukroszint normál tartományon belüli megőrzésével, a hemoglobin A1c szint 7% alatt tartásával.

  • Retinopátia: duzzanat és vérzés a szem retinájának ereiben, ami vaksághoz vezethet
  • Macula ödéma: duzzanat és folyadék felhalmozódása a szem makulájában, gyakran egybeesik a retinopátiával, és súlyos látásvesztést okozhat, ha nem kezelik
  • Szürkehályog: "felhősödés" a szemlencsében, ami látásvesztést okozhat
  • Glaukóma: fokozott folyadéknyomás a szemben, amely ha nem kezelik, vakságot okozhat
  • Szemszárazság: homályos látás, amely pislogással, túlzott könnyezéssel jár, hogy a szem kompenzálja a szárazságot, és ha súlyos, a szúró és égő érzést

Négy szemvizsgálat-típus cukorbetegek számára. Általában egy szemész szakorvos és egy technikus vagy nővér végzik a rutin diabéteszes szemvizsgálatot, amely jobb esetben négy részből áll. Ezek során különböző technológiákkal vizsgálják meg a szem általános egészségi állapotát. Nézzük meg közelebbről mind a négyet!

Látásélesség tesztelése. Szemdiagramot és más technológiát használva ez a teszt valószínűleg egy olyan dolog, amin már sokszor átestél, ha szemüveget vagy kontaktlencsét viselsz. Az is kiderül általa, hogy egyáltalán van-e szükséged szemüvegre vagy kontaktlencsére, vagy kell-e módosítani a jelenlegin. Felméri azt is, milyen távolra látsz el (vezetés közben, vagy amikor könyvet olvasol). A teszt során egy meghatározott távolságból kell betűket illetve számokat leolvasnod egy tábláról. A táblán általában fekete betűk vannak fehér háttérrel, ami nem tükrözi teljes mértékben a valódi látásképességet, hiszen a valós világben kevés dolog fekete-fehér. Az alacsony kontrasztú szemdiagramok (szürkés betűk fehér alapon) sokkal pontosabban mérik a látásképességet. A cukorbetegség potenciálisan a látás hirtelen megváltozását okozhatja, szemüveg vagy kontaktlencse felírása válhat szükségessé bizonyos esetekben. A látásélesség teszt segít megcsípni ezeket az elváltozásokat.

Tonometria. Ez a vizsgálat méri a szemnyomást, ami normál esetben 10-21 Hgmm között van. Ha a szemnyomás értéke meghaladja a 21 Hgmm-t, az azt jelentheti, hogy glaukóma (a látóideg-károsodás egy specifikus formája) alakulhatott ki, amely kezelés nélkül vaksághoz vezethet. Fontos tudni, hogy egyes betegeknél még akkor is kialakul zöldhályog, ha a szemnyomás értéke normál tartományban van, ugyanakkor néhány embernél akkor sem alakul ki zöldhályog, ha a szemnyomás meghaladja a 21 Hgmm-t. Mivrl a glaukómának általában nincsenek tünetei, amíg az nem súlyos, ez a teszt kritikus fontosságú a korai elkapáshoz. Maga a teszt fájdalommentes, egyszerűen csak nyugodtan kell ülni és nagyra kitárni a szemeket, miközben a szemnyomást méri az orvos.

Pupillatágításos vizsgálat. Ez a cukorbeteg szemvizsgálat legfontosabb része, hiszen ez a legjobb módja annak, hogy észleljük a szemkárosodások korai jeleit, valamint a már bekövetkezett elváltozások súlyosságát. Olyan szemcseppet alkalmaznak a vizsgálat során, amelyek megnagyobbítják a pupillákat, így az orvos sokkal jobb, háromdimenziós képet kaphat a szemről. A vizsgálat a makulaödéma és a glaukóma kimutatásához is megfelelő, valamint a pupillatágítás révén az orvos képes észlelni bármilyen duzzanatot, szivárgást, vérző ereket, idegkárosodást, szürkehályogot és egyéb szembetegségeket, amelyek gyakoribbak lehetnek cukorbetegeknél. A vizsgálat után a látásod homályos lesz, és körülbelül 2-4 óráig a szemed nagyon érzékeny lesz a fényre.Vigyél magaddal napszemüveget, hogy biztonságosan tudj közlekedni, de a legjobb, ha valaki elkísér a vizsgálat során, és segít hazajutni azt követően.

Tomográfia. Miután a pupilla kitágult, az orvos noninvazív képalkotó technológiát is alkalmazhat a retina különböző rétegeinek és a látóideg egészségi állapotának vizsgálatára. Ez különösen fontos azok számára, akiknél diabéteszes makulaödéma vagy glaukóma gyanítható. Ez a teszt nagyon hasznos az életkorral összefüggő makuladegeneráció kimutatására is, amely egy teljesen eltérő, de gyakori szembetegség az idősebb felnőtteknél. 

Az éves diabéteszes szemvizsgálat stresszesnek vagy fárasztónak tűnhet, de ez a legjobb módja a cukorbetegséggel összefüggő szembetegségek kimutatásának és megelőzésének.

 

forrás: https://beyondtype1.org/what-to-expect-at-your-annual-diabetes-eye-exam/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr4917794063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása