Cukkerberg

Megfázás és influenza - mit tegyünk?

2022. január 18. - szabari.betti

flu-and-diabetes.png

A megbetegedés sokszor ijesztő lehet, különösen akkor, ha 1-es típusú diabétesszel társul. Miközben a szervezet megpróbálja leküzdeni a vírust, megemelkedhet a vércukorszint, ami akár veszélyes is lehet. ha pedig eleve nem érzed jól magad, nehéz lehet megfelelő mennyiségű folyadékot bevinni vagy akár enni, ami miatt túlságosan kimerülhetsz. Aztán ott van a gyógyszerek kérdése - mit kell/lehet bevenni, hogyan kell adagolni, ha szükséges. Sok mindent meg kell fontolni, de megnyugodhatunk! Ugyan ez a szezon kihívások elé állíthat minket az egészségünk megőrzésével kapcsolatban, segítségül összegyűjtöttünk pár tanácsot a megfázás vagy az influenza elleni küzdelemhez.

Mi a különbség a megfázás és az influenza között? A megfázás enyhébb légúti fertőzés, mint az influenza. Bár mindkettő okozhat torokfájást, köhögést, orrfolyást, orrdugulást, az influenzát általában a teljes testet érintő fájdalom, láz kíséri, és jóval tovább tart, mint egy megfázás. 1-es cukorbetegségben érdemes előre készülni a beteg időszakokra, hogy azt nagyobb kilengések nélkül átvészeljük.

Betegnap - terv

  • írjuk össze a bizonyos tünetek enyhítésére szedhető ajánlott gyógyszerek listáját 
  • készítsük elő orvosaink elérhetőségét, és azt, hogy mikor/hol érhetők el rendes munkaidőben, valamint ünnepnapokon
  • írjunk cselekvési tervet, hogy milyen gyakran kell ellenőriznünk vércukorszintünket a betegség alatt, és mikor kell orvoshoz fordulnunk

Influenza elleni oltás. Erre általában ősszel van lehetőség - éljünk vele! Erősen ajánlott mindenkinek, akinél nagyobb az influenza miatti szövődmények kockázata.

Mossunk kezet! Milliószor hallottuk már, de valóban az egyik legjobb módja a vírusok illetve bakteriális fertőzések megelőzésének.

Mi a teendő, ha megfázunk, vagy influenzásak leszünk?

Maradjunk hidratáltak. Igyunk óránként megfelelő mennyiségű vizet, együnk forró levest.

Maradjunk tápláltak. Együnk óránként kb. 15 gramm szénhidrátot, különösen, ha alacsonyabb a vércukrunk - amit folyamatosan kövessünk nyomon.

Ellenőrizzük vércukorszintünket. Legalább 4 óránként. Amikor egy fertőzés ellen küzdünk, a vércukorszint általában megemelkedik, így a szokásosnál több inzulinra lehet szükség. De ha súlyosan kiszáradunk, vagy egyszerűen nem tudunk enni, a cukrunk éppen le is eshet. Ezen kívül, az aszpirin nagy dózisokban beszedve ugyancsak csökkentheti a vércukorszintet. A lényeg: gyakrabban kell ellenőrizni, mint máskor.

Ügyeljünk arra, hogy elkerüljük a ketoacidózist! Ellenőrizd a ketonok jelenlétét a szervezetedben, ha a vércukrod 13 mmol/l fölé kúszik. Hívd fel orvosodat, ha a teszt ketonokat mutat.

Ellenőrizzük a testhőmérsékletünket! Méghozzá rendszeresen. Ha 38 °C-nál magasabb, fordulj orvoshoz!

Vegyük be a felírt gyógyszereket! Ha tabletta és szirup között kell választani, válaszd a pirulát, abban kevésbé valószínű, hogy van cukor/szénhidrát. Ugyanakkor persze a szirupok esetében is elérhetők már cukormentes verziók, ezért mindig ellenőrizzük a címkét, és ennek megfelelően adagoljuk az inzulint.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr2016817036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása