Cukkerberg

Függőség és T1D

2021. november 30. - szabari.betti

bt1-header-t1d-addiction.jpeg

A függőség krónikus rendellenesség és mentális egészségügyi probléma, amely gyakran szélsőséges szerhasználathoz vezet. Csak 2016-ban a kábítószerekkel való visszaélés több mint 151 000 ember halálát okozta az Egyesült Államokban – 63 000 embernél kábítószer-túladagolás, 88 000-nél túlzott alkoholfogyasztás miatt. Bármennyire is veszélyes a függőség olyan emberekre, akiknek nincs meglévő betegségük, még nagyobb aggodalomra adhat okot az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára.

Tovább

11 tudnivaló a COVID-19 elleni mRNS-vakcinákról

covidvaccineblog_0.jpg

A COVID-19 ellen kifejlesztett "hírvivő" mRNS vakcinák új módon közelítik meg a kórokozók (baktériumok, vírusok) elleni küzdelmet. Egy amerikai cikkben Adam Lacy Hulbert PhD doktor - aki már régóta tanulmányozza a vírusokat, azok viselkedését és leküzdésük módját - 11 kulcsfontosságú dolgot osztott meg az mRNS vakcinákkal kapcsolatban.

Tovább

Egy levél önmagamnak, 2004-be

profilecarousel_8728ab0b668b0df19b61f7924e4b49c4.jpg

Kedves Betti!

Ezt most nehéz lehet elhinni, de pontosan ismerem az érzést, ami most benned van. Úgy érzed, csapdába estél. Valójában mindenről tudok, amin most keresztülmész: az aktuális félév az iskolában lehúzva a wc-n, a fiú a szomszédos kórházi szobában folyton idegesítő vicceket mesél, és mindig a nővérnek kell kiküldeni, a leheleted még mindig édes és gyümölcsös ízű, és a cukorbetegséggel kapcsolatos összes sztereotípia - és az ezek miatti bűntudat - elborítja az elméd. Az összes ujjad sajog a szúrásoktól, és még nem mered magadnak beadni az inzulint. Még kérdezgeted az orvost, hogy ha ezt meg azt betartasz, elmúlhat-e még ez az egész. Alkudozol a nővérrel, hogy ehetsz-e egy kicsit több almát, mint amennyit előírtak. Hogy ne emlékeznék mindezekre élénken? A diagnózis mindent megváltoztatott. Hirtelen minden étkezés hatalmas felelősséggel járt, és egy életre szóló tanulási folyamat vette kezdetét, ami még ma is tart. Nagyon is. De azért írok, hogy elmondjam, ezután sem csak nehézségek és viszályok várnak rád.

Tovább

Tedd és ne tedd! - iránymutató NEM cukorbetegeknek

dos-and-donts-of-disc.png

Az 1-es típusú cukorbetegség kezelése inzulindózisok számítását, sok testmozgást, és az étkezések kapcsán stratégiai tervek elkészítését jelenti ideális esetben. Ez sokszor jár kínos pillanatokkal, nemkívánatos tanácsokkal és lekezelő tekintetekkel olyan emberek részéről, akik nem élnek diabétesszel. Bár lehet, hogy a cukorbeteg jól fel van készülve betegsége kezelésére, valószínűleg nem mindig áll készen ezen reakciók megfelelő fogadására a barátoktól, családtagoktól, esetleg idegen emberektől, akik nem mindig értik, mivel is él együtt, hogyan is zajlanak a mindennapjai. Íme egy irányt mutató etikett, hogy mit tegyetek és mit ne tegyetek, kedves nem cukorbeteg olvasók! :)

Tovább

A legideálisabb napszakok vércukorszint ellenőrzésre

istockphoto-1289661784-170667a.jpg

Az alább összegyűjtött irányelvek célja, hogy a nemrégiben diabétesszel diagnosztizált betegek könnyebben tudják elsajátítani a vércukorszint-ellenőrzés alapjait. A vércukorszint folyamatosan változhat a nap folyamán - tulajdonképpen ez az, ami az 1-es típusú diabétesszel való együttélést a legnehezebbé teszi. Több, mint negyven tényező befolyásolhatja a cukorszintünket: ételek, tevékenységek, stressz, koffein. Ha még csak most kezdi el valaki a cukorbetegséggel kapcsolatos edukációt, ez elég sokkoló lehet. A vércukorszint tesztcsíkokkal történő ellenőrzése legalább olyan fontos, mint az inzulin vagy a gyógyszerek szedése. Például a reggeli cukorszint-ellenőrzés megmutatja, hogy az inzulinadagok mennyire pontosak a 8 órás alvás alatt, de nem tudjuk meg belőle, hogy mennyire pontosak például az étkezések idején. Igyekeztünk összeszedni a vércukorszint ellenőrzésének legalkalmasabb időpontjait.

Tovább

Küzdj a stigmák ellen!

Hogyan reagálj, ha valamit nem tudnak a környezetedben a cukorbetegségről?

pinel-stigma-consciousness-stereotyping.jpg

A cukorbetegség minden típusa nehéz. Megpróbálni úgy gondolkodni, mint egy hasnyálmirigy, bekalkulálni azt a több, mint negyven féle dolgot, amelyek hatással lehetnek a vércukorszintünkre, állandóan megtapasztalni a nem értő- nem érintett emberek "edukálásának" terhét – ez néha sok!

Mitől lesz nehezebb? Amikor az emberek megjegyzései kissé kilógnak a sorból, vagy azért, mert valóban nem értik, miről van szó, vagy mert úgy gondolják, hogy ez vicces vagy nem olyan nagy dolog. Ilyen helyzetekben nem a te felelősséged minden rossz megjegyzés kijavítása, de itt van néhány ötlet, hogyan válaszolhatsz.

Tovább
süti beállítások módosítása