Cukkerberg

A legideálisabb napszakok vércukorszint ellenőrzésre

2021. november 22. - szabari.betti

istockphoto-1289661784-170667a.jpg

Az alább összegyűjtött irányelvek célja, hogy a nemrégiben diabétesszel diagnosztizált betegek könnyebben tudják elsajátítani a vércukorszint-ellenőrzés alapjait. A vércukorszint folyamatosan változhat a nap folyamán - tulajdonképpen ez az, ami az 1-es típusú diabétesszel való együttélést a legnehezebbé teszi. Több, mint negyven tényező befolyásolhatja a cukorszintünket: ételek, tevékenységek, stressz, koffein. Ha még csak most kezdi el valaki a cukorbetegséggel kapcsolatos edukációt, ez elég sokkoló lehet. A vércukorszint tesztcsíkokkal történő ellenőrzése legalább olyan fontos, mint az inzulin vagy a gyógyszerek szedése. Például a reggeli cukorszint-ellenőrzés megmutatja, hogy az inzulinadagok mennyire pontosak a 8 órás alvás alatt, de nem tudjuk meg belőle, hogy mennyire pontosak például az étkezések idején. Igyekeztünk összeszedni a vércukorszint ellenőrzésének legalkalmasabb időpontjait.

Éhomi vércukorszint - amint felébredsz, reggeli előtt. Az éhgyomri vércukorszinted a legjobb kiindulási pont, mert cirka 8 órán át nem ettél, amíg aludtál.

A magas reggeli éhomi vércukorszint a következőkre utalhat:

  • Lehetséges, hogy több gyors hatású inzulinra lett volna szükséged az előző este, lefekvés előtt elfogyasztott étkezéshez. Fontold meg, hogy beállítasz egy ébresztőt a vércukorszint ellenőrzéséhez az éjszaka közepén, hogy megállapítsd, hogy vércukorszinted valóban magas-e az éjszaka folyamán, vagy csak a reggelhez közeledve indul meg felfelé.
  • A szervezetnek több bázis inzulinra lehet szüksége az éjszakai órákban.
  • "Hajnali jelenséget" tapasztalsz, és az orvosoddal együtt kell meghatározni az inzulin adagolását, hogy kezelni tudd az állandó reggeli kiugrásokat.

A reggeli alacsony éhomi vércukorszint a következőkre utalhat:

  • Lehetséges, hogy szervezetednek kevesebb gyors hatású inzulinra lett volna szüksége az előző este elfogyasztott étkezéshez. Fontold meg, hogy beállítasz egy ébresztőt a vércukorszint ellenőrzéséhez az éjszaka közepén, hogy megállapítsd, alacsony-e a vércukorszinted az éjszaka folyamán, vagy csak a reggelhez közeledve indul meg lefelé.
  • Lehet, hogy a szervezetednek kevesebb bázis inzulinra lenne szüksége az éjszakai órákban.

Edzés előtt, alatt és után. A vércukorszint ellenőrzése edzés közben különösen fontos azok számára, akik inzulint vagy más, alacsony vércukorszintet okozó cukorbetegség elleni gyógyszert szednek. Ne felejtsd el, hogy edzés közben mindig legyen nálad gyorsan felszívódó szénhidrát.

Különösen akkor, ha még nem ismered az adott testmozgás vércukroszintedre való hatását, rendkívül fontos a cukorszint ellenőrzése edzés előtt, közben és után, hogy azonosítsd és megelőzd az alacsony vércukorszintet. 

Az edzés előtt, alatt vagy utáni alacsony vércukorszint a következőkre utalhat:

  • Előfordulhat, hogy szervezetednek kevesebb gyors hatású inzulinra van szüksége az edzés előtt elfogyasztott étkezéshez, uzsonnához.
  • Ha inzulinpumpát használsz, érdemes lehet százalékosan csökkenteni a bázist a testmozgás idejére, vagy az edzés intenzitásától függően akár teljesen levenni azt. 

Magas vércukorszint is előfordulhat edzés közben vagy után. Bizonyos típusú gyakorlatok – például súlyemelés, spinning, sprint – arra késztethetik a májat, hogy felszabadítsa a raktározott cukrot, hogy extra "tüzelőanyagot" nyerjen, és a tejsavat glükózzá alakítja. Sokan adnak ilyenkor egy kis bólus inzulint ezen „anaerob” típusú gyakorlatok előtt vagy közben, hogy megelőzzék a magas vércukorszintet.

Közvetlenül ebéd vagy vacsora előtt. Ha nehézségeid vannak a céltartomány elérésével közvetlenül az étkezések előtt, akkor nagyon valószínű, hogy szervezeted összességében nem kap elegendő inzulint. Ez egy kis finomhangolást igényelhet az egészségügyi csapat támogatásával. Ne feledd, hogy egyes ételek emésztése hosszabb ideig tart, mint másoké. A magas zsírtartalmú, szénhidrátban is gazdag ételek (például pizza, kínai ételek, vajkrémes cukrászsütemény, taco stb.) megemésztése több órát is igénybe vehet, ami a vércukorszintet is több órán át befolyásolja. Ez azt jelenti, hogy bár már 4 óra telt el az utolsó étkezés óta, egy magas zsírtartalmú étel még 4 órával később is befolyásolhatja a vércukorszintet, mert olyan lassan emésztődik.

Az ebéd vagy vacsora előtti magas vércukorszint a következőkre utalhat:

  • Amit ettél vagy ittál az utolsó étkezéskor, az még mindig emésztődik, és nem volt hozzá elegendő a beadott inzulin.
  • Lehetséges, hogy szervezetednek több gyors hatású inzulinra lett volna szüksége az utolsó étkezéshez.
  • Ebben a napszakban szervezetednek talán bázisinzulinra lehet szüksége.

A következő étkezés előtti alacsony vércukorszint a következőkre utalhat:

  • Lehetséges, hogy szervezetednek kevesebb bázisinzulinra van szüksége a nap ezen szakaszában.
  • Ha az utolsó étkezés után fizikai tevékenységet is végeztél, csökkentett inzulinmennyiségre lehet szükséged.

Két órával étkezés után. Körülbelül 1-2 órával étkezés után ellenőrizni kell a vércukorszintet, mert ez megmutatja, hogy a szervezet rendelkezik-e az étkezéshez szükséges eszközökkel. Ha evés után folyamatosan magasabb vagy alacsonyabb, mint a kitűzött céltartomány, az nagyon fontos és egyértelmű dolgokat árul el a jelenlegi cukorbetegség kezeléséről.

A magas vércukorszint evés után 1-2 órával a következőkre utalhat:

  • Lehetséges, hogy a szervezetnek több gyors hatású inzulinra van szüksége az utolsó étkezéshez.
  • Ha az étkezés előtt magas volt, és 2 órával utána is magas volt a cukorszint, a szervezetnek több bázisinzulinra lehet szüksége.

Az étkezés utáni órákban tapasztalt alacsony vércukorszint a következőkre utalhat:

  • Lehetséges, hogy a szervezetnek kevesebb gyors hatású inzulinra van szüksége az utolsó étkezéshez.
  • Ha étkezés után fizikai tevékenységet is végeztél, akkor csökkentett inzulinmennyiségre lehet szükséged.

Közvetlenül lefekvés előtt. Ideális esetben kb. 8 órát fogsz aludni! Ez a 8 óra a napi vércukorszintnek egyharmadát teszi ki, ami azt jelenti, hogy nagy hatással van a cukorbetegség általános egészségi állapotára, a következő A1c-re, és arra, hogy másnap reggel a céltartományban legyen.

Magas vércukorszint közvetlenül lefekvés előtt arra utalhat:

  • Lehetséges, hogy a szervezetnek több gyors hatású inzulinra van szüksége az utolsó étkezéshez.
  • Szervezetednek több bázisinzulinra lehet szüksége ebben a napszakban – különösen, ha egész nap magas vércukorszinttel küzdesz.

Alacsony vércukorszint lefekvés előtt vagy alvás közben:

  • Lehet, hogy a szervezetnek kevesebb gyors hatású inzulinra van szüksége az éppen elfogyasztott étkezés mellett.
  • Lehetséges, hogy a szervezetnek kevesebb bázisinzulinra van szüksége a nap ezen szakaszában.

 

forrás: https://beyondtype1.org/when-to-check-blood-sugar

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr3716761202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása