Cukkerberg

Őszi lélekemelés Mamintitől

2021. november 03. - egyszerelunk
Az ősz egy második tavasz, amikor minden levél virággá változik.”
Albert Camus
img_20211102_105653_219.jpg

De vajon tudjátok-e, hogy mitől olyan színes ilyenkor az erdő? Hogy lesz a zöld termekből aranyszínű mennyezet és ezerszínű padló.
Ősszel a fák megkezdik felkészülésüket a közelgő télre. Az egyik ilyen változás, hogy az ág és a levél szára között parafaszerű membrán képződik, így nem jutnak el a levelekbe a tápanyagok. Így leáll a zöld pigment – a klorofill – termelése. A klorofill az erős napsugárzás hatására elbomlik, míg nyáron a növények újra tudják termelni a klorofillt, addig a tél felé közeledve csökken a napfény ereje, így abbamarad a kloforill előállítása.
A levelek színének változását a pigmentjeik változása idézi elő. Ilyen pigment a klorofill mellett a karotin, amely még az előbbi eltűnése után is megmarad, ez okozza a levelek sárga színét. Az antocianinokat tartalmazó levelek vörösnek látszanak. Ezek a vegyületek feloldódnak a sejtnedvekben, és ha az kellően savas, akkor a pigmentek élénkvörös színt idéznek elő.
Ugye milyen gyönyörű?

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr6216744748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása