Cukkerberg

Itt a Mákos-fehércsokis almatorta receptje

2021. október 11. - egyszerelunk

Íme, a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny győztes alkotásának receptje! A solymári Hesz Rita Mákos-fehércsokis almatortájában nincs fehér liszt és hozzáadott cukor, kedvező tápérték-adatai miatt a cukorbeteg étrendbe is beilleszthető: szeletenként 10,5 g szénhidrátot és 202,8 kcal-t tartalmaz.

További információk az idei Magyarország Cukormentes tortája háziversenyről itt.
makos_fehercsokis_almatorta_gyoztes.jpg

Mákos fehér csokoládés almatorta

Hozzávalók (20 cm-es tortaforma)

piskóta: 

  • 3 db tojás
  • 50 g eritrit
  • 10 g mák
  • 10 g chia mag
  • 20 g teljes kiőrlésű liszt
  • mákos fehér csokoládé mousse
  • 50 g fehér csokoládé (cukormentes)
  • 10 g tojássárgája
  • 32 g tej
  • 50 g tejszín
  • 2 g zselatin
  • 10 g mák

almamousse:

  • 350 g almapüré (kb 400 g egész alma)
  • 50 g eritrit
  • 150 g joghurt
  • 100 g habtejszín
  • 8 g zselatin

Elkészítés

1. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját az eritrittel habosra keverjük. Amikor

szépen kifehéredett, hozzákeverjük a lisztet, mákot és chia magot. A fehérjét kemény habbá

verjük és több részletben a sárgájához forgatjuk. 170°C-ra előmelegített sütőben 23-25 perc

alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizve. Rácsra téve hűlni hagyjuk.

2. Az almamousse alapjához az almákat meghámozzuk és kisebb kockákra vágva egy

lábosban folyadék hozzáadása nélkül puhára pároljuk, ízlés szerint fahéjjal fűszerezhetjük.

Botmixerrel/turmixszal pürésítjük és kicsit lehűtve hozzákeverjük a joghurtot.

3. A mákos fehér csokis réteghez a tojássárgáját, a tejet és eritritet egy lábosban folytonos

kevergetés mellett, alacsony lángon sűrűsödésig főzzük. Egy tálba a fehér csokoládét

kockákra törjük, rámérjük a mákot is, és ahogyan elkészült a főzött krém, rögtön a

csokoládéra öntjük. Kicsit állni hagyjuk, hogy a csokoládé megolvadhasson, majd homogénné

keverjük. Egy fóliával közvetlenül lefedve, megelőzve ezzel a bőrösödést, kihűtjük.

Minden elemet hűlni hagyunk, majd kezdődhet az összeállítás.

4. A piskótát félbevágjuk és az egyik lapot a tortaforma aljára helyezzük. Erre fog jönni az

almamousse fele. Ennek a befejezéséhez a zselatint kevés vízben feloldva felmelegítjük, de

nem forraljuk, majd az almás-joghurtos alaphoz keverjük. A jól behűtött tejszínt kemény

habbá verjük, és 2-3 részletbe a krémbe forgatjuk. A felét a piskótára öntjük, elsimítjuk.

5. A mákos réteghez szintén kicsit beáztatott, majd felmelegített zselatint a csokis alaphoz

keverjük, majd a kemény habbá vert tejszínt több részletben hozzáadjuk. A piskóta másik

felét 2 cm-el a szélétől kisebbre vágjuk (tehát 16 cm átmérőjű lesz), és a mákos krémet

egyenletesen elkenjük rajta. A krémmel felfelé az almamousse alapba helyezzük.

6. Legvégül a maradék almamousse-t is ráöntjük a készülő tortára és simára kenjük a tetejét.

Hűtőben min. 6-7 órát pihentetjük, de inkább egy éjszakát álljon.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr1116717496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása