Íme, a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny győztes alkotásának receptje! A solymári Hesz Rita Mákos-fehércsokis almatortájában nincs fehér liszt és hozzáadott cukor, kedvező tápérték-adatai miatt a cukorbeteg étrendbe is beilleszthető: szeletenként 10,5 g szénhidrátot és 202,8 kcal-t tartalmaz.
További információk az idei Magyarország Cukormentes tortája háziversenyről itt.
Mákos fehér csokoládés almatorta
Hozzávalók (20 cm-es tortaforma)
piskóta:
- 3 db tojás
- 50 g eritrit
- 10 g mák
- 10 g chia mag
- 20 g teljes kiőrlésű liszt
- mákos fehér csokoládé mousse
- 50 g fehér csokoládé (cukormentes)
- 10 g tojássárgája
- 32 g tej
- 50 g tejszín
- 2 g zselatin
- 10 g mák
almamousse:
- 350 g almapüré (kb 400 g egész alma)
- 50 g eritrit
- 150 g joghurt
- 100 g habtejszín
- 8 g zselatin
Elkészítés
1. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját az eritrittel habosra keverjük. Amikor
szépen kifehéredett, hozzákeverjük a lisztet, mákot és chia magot. A fehérjét kemény habbá
verjük és több részletben a sárgájához forgatjuk. 170°C-ra előmelegített sütőben 23-25 perc
alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizve. Rácsra téve hűlni hagyjuk.
2. Az almamousse alapjához az almákat meghámozzuk és kisebb kockákra vágva egy
lábosban folyadék hozzáadása nélkül puhára pároljuk, ízlés szerint fahéjjal fűszerezhetjük.
Botmixerrel/turmixszal pürésítjük és kicsit lehűtve hozzákeverjük a joghurtot.
3. A mákos fehér csokis réteghez a tojássárgáját, a tejet és eritritet egy lábosban folytonos
kevergetés mellett, alacsony lángon sűrűsödésig főzzük. Egy tálba a fehér csokoládét
kockákra törjük, rámérjük a mákot is, és ahogyan elkészült a főzött krém, rögtön a
csokoládéra öntjük. Kicsit állni hagyjuk, hogy a csokoládé megolvadhasson, majd homogénné
keverjük. Egy fóliával közvetlenül lefedve, megelőzve ezzel a bőrösödést, kihűtjük.
Minden elemet hűlni hagyunk, majd kezdődhet az összeállítás.
4. A piskótát félbevágjuk és az egyik lapot a tortaforma aljára helyezzük. Erre fog jönni az
almamousse fele. Ennek a befejezéséhez a zselatint kevés vízben feloldva felmelegítjük, de
nem forraljuk, majd az almás-joghurtos alaphoz keverjük. A jól behűtött tejszínt kemény
habbá verjük, és 2-3 részletbe a krémbe forgatjuk. A felét a piskótára öntjük, elsimítjuk.
5. A mákos réteghez szintén kicsit beáztatott, majd felmelegített zselatint a csokis alaphoz
keverjük, majd a kemény habbá vert tejszínt több részletben hozzáadjuk. A piskóta másik
felét 2 cm-el a szélétől kisebbre vágjuk (tehát 16 cm átmérőjű lesz), és a mákos krémet
egyenletesen elkenjük rajta. A krémmel felfelé az almamousse alapba helyezzük.
6. Legvégül a maradék almamousse-t is ráöntjük a készülő tortára és simára kenjük a tetejét.
Hűtőben min. 6-7 órát pihentetjük, de inkább egy éjszakát álljon.