Cukkerberg

Retinopátia

2020. október 16. - szabari.betti

healthy-eyes-1.jpg

1921-ben az inzulin bevezetése forradalmasította a cukorbetegség kezelését. Ennek ellenére sok diabéteszesnél alakultak ki váratlan szövődmények több év cukorbetegség után, az egyik legsúlyosabb a szem betegsége volt. A diabéteszes retinopátia a diabétesz leggyakoribb érrendszeri szövődménye, és a látásvesztés vezető oka az emberek körében. Szakértők becslése szerint 2030-ra nagyjából félmilliárd szemet is érinthet majd a diabéteszes retinopátia világszerte. Lássuk, mit érdemes róla tudni!

A látásvesztés lehetséges okai:

  • makula ödéma: amikor az erek "szivárognak"
  • proliferatív diabéteszes retinopátia: amikor az erek véletlenszerűen nőnek a retinán

Mindkettő blokkolhatja a látásközpontokat a szemen belül, ami csökkent látásképességet eredményezhet, végül pedig akár teljes vaksághoz is vezethet. A legszembetűnőbb, hogy a retinopátia gyorsan tönkreteheti a szem ereit, észrevehető tünetek nélkül. Éppen ezért hangsúlyozzák az orvosok a rendszeres és alapos szemfenék vizsgálat fontosságát - ez a legjobb módszer a betegség fülön csípésére, mielőtt az helyrehozhatatlan kárt okozna.

A szem érzékeny szerv, erek és különféle szenzorok hálózatából áll, amelyek a másodpercenként beérkező fényt tárgyakká alakítják. A képek a pupillán keresztül érkeznek be, amely egy nyílás az íriszben. Ezek a képek végül a szemgolyó belső falának ütköznek, amely maga a retina. A retina segít feldolgozni a látottakat - egy vékony membrán, amely a szem hátsó részét szegélyezi. A szembe érkező fényt a retina sejtjei érzékelik, és továbbítják a látóidegen keresztül az agyba, ahol feldolgozásra kerülnek. Ha ennek a hálózatnak bármelyik része sérül vagy nincs egyensúlyban, akkor a beteg látása torzulni kezd.

Makula ödéma. Önmagában akkor jelentkezhet, amikor a szem új ereket próbál létrehozni. Ez azt jelenti, hogy az új erek kvázi szétrepesztik a régieket, ezzel olyan szivárgást okozva, amely elzárhatja a retina központi látósejtjeit.

Diabéteszes retinopátia. Ez változásokat okoz a retina ereiben. A szövődmények akkor kezdődnek, amikor a konstans túl magas vércukorszint a hajszálerek elhalását, és ezáltal az oxigén csökkenését váltja ki. Ennek következtében egy "helyrehozási reakció" indul be, amely az új erek növekedését serkenti, és igyekszik több oxigént juttatni a fulladásos állapotba került retinába. A proliferatív diabéteszes retinopátia tehát tulajdonképpen az oxigén hiányából fakad, amikor az új retina-erek rendezetlen módon jönnek létre, és próbálják pótolni az oxigént. Ez a kaotikus folyamat végül a szem hátsó részéről leválaszthatja a reitnát, amely teljes vakságot okoz.

Ezen betegség kockázata csökkenthető, ha rendszeres szemvizsgálaton veszünk részt, panasz nélkül minimum évente. A vércukorszint szigorú ellenőrzésével kivédhető, hogy bármilyen rendellenesség megjelenjen a szemünkön. Fontos azonban kiemelni, hogy a retinopátia kezdetben nagyon sokszor teljesen tünetmentes, ezért nem szabad elmulasztani az éves szemre vonatkozó szövődményszűrést.

További jó hír az is, hogy már léteznek kezelések a retinopátiát illetően, különösen akkor, ha korai stádiumban kerül felfedezésre. Az egyik módszer során lézersugár zárja el a szivárgó ereket. Ez sok beteg esetében hatékonyan megakadályozza a betegség előrehaladását, de a látást nem javítja.

forrás: www.beyondtype1.org

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr2416240582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balu1 2020.10.25. 01:56:14

Egy időben nekem is voltak egyre súlyosbodó ilyen retina ödémás problémáim. Már jókora ödéma növekedett az éleslátás területe mellett, ahol teljesen életlen volt a látótér oldalsó része és kezdődő retina leválás jeleit, éles fény felvillanásokat láttam a perifériás területeken gyorsabb szemmozgatáskor.

Aztán 6 éve elkezdtem szedni az Atorva-Teva nevű 80 mg atorvasztatint és azóta teljesen rendbe jött a szemem is és elmúltak minden más neuropátiás panaszaim is.
A lábujjaimban is azóta rendben van a keringés.
Azóta elmúlt az akkoriban egyre erősödő féloldalas szem nyitásom is, ami kezdődő sztrók jele lehetett.

Ebből számomra az derült ki, hogy nem közvetlenül a cukor okozza az ér károsodást, ahogy azt az orvosoknak tanítják, hanem a tartósan magasabb cukorból a májunk elraktározható koleszterint, trigliceridet, annak a vérben szállítható formáját, lipoproteint termel naphosszat, amíg kicsit is magasabb a vér cukor szintje az egészséges cukor anyagcseréjű emberre jellemzőnél, hogy elraktározható formájúra alakítsa a tartósan a keringésben lévő cukrot.

Ez okozza az erekben a tartós lerakódást, ami az egészséges embereknél periódikus, amikor van ideje leválni az ér falakról az itt-ott letapadt lipoproteinnek.

Ezzel szemben a tartósan magasabb vércukor szint mellett folyamatos a koleszterin termelés.

A koleszterin szintézis gátló sztatin a cukor->koleszterin szintézist nagy részben gátolja, ezért hozza rendbe a keringést a tartós szedése.

Ezt azóta magamon próbálom, még cukros dolgokból is ehetek néha, az elmúlt 6 és fél év alatt ezzel együtt semmi jele nincs azóta már a korábbi retinopátiának , sem a különböző neuropátiás tüneteknek sem.

Még korábban, 2014 előtt az egyik lábujjamban elhalt a csont az akkor kialakult keringési elégtelenség miatt. Azóta abban is teljesen rendeződött a keringés és a csont ásványi anyaga teljesen felszívódott, a normalizálódott keringés elhordta a maradékot.

Ezt azért tudom, mert egy sérülés érte azt a lábujjamat és 4-6 hét alatt, gyorsan, teljesen, nyom nélkül begyógyult a végéről leszakadt bőr. Egy röntgen felvételen alig látszott, hogy ott valaha csont volt benne.

Ezt jó ha más is tudja, hogy ez nálam egyértelmű megoldást hozott. Másnak is segíthet.
süti beállítások módosítása