Cukkerberg

Gyermekvállalás és diabétesz III.

Tudnivalók a szoptatásról

2020. május 31. - szabari.betti

is_200220_breast_feeding_milk_800x450.jpg

Folytatjuk a gyermekvállalással kapcsolatos témákat körbejáró cikk sorozatunkat, ezúttal a legfontosabb infókat gyűjtöttük össze a szoptatásról, mind általánosságban, mind diabétesz esetén.

Szoptatás T1D esetén. Sok T1D-s anyuka esetében maga a szülés csak egy kis része a teljes történetnek. A szoptatásnak megvannak a maga kihívásai, és persze a sikerei is az új anyák számára, és azoknak is, akik korábban már csinálták. Összegyűjtöttünk információkat a szoptatás alapjairól, valamint arról, hogyan befolyásolhatja az 1-es típusú cukorbetegség kezelését.

Szoptatás általánosságban. Ajánlások a szoptatásról, nem csak diabéteszes anyukáknak:

  • A szoptatásról már bizonyították, hogy rövid- és hosszútávú előnyökkel jár, mind az anyák, mind a babák számára.
  • A szoptatás legalább a születés utáni első hat hónapban javasolt
  • A cukorbetegek és a diabetológusok közötti tiszta és következetes kommunikáció elengedhetetlen a fogamzás, a terhesség és a szülés sikeres megtervezéséhez.

T1D anyák. Nem meglepő, hogy az orvosok többsége szoros vércukor kontrollt ajánl bármilyen típusú cukorbetegség esetén, a terhesség előtt, alatt és után is. 1-es típusú diabéteszes nők esetében fokozott a hipoglikémiák kockázata a terhesség alatt, valamint az, hogy kevésbé érzik meg annak tüneteit, esetleg nem időben. Ez azért fontos, mert az inzulinérzékenység növekszik a szülés, és a méhlepény leadása után.

Közvetlen szülés után. A szülés utáni percekben a cukorbeteg anyák újszülöttjeinél kialakulhat hipoglikémia. Ezt kezelendő, a babákat rögtön táplálják annak érdekében, hogy megemeljék és stabilizálják a vércukor szintjüket. Egyes nők úgy döntenek, hogy már a szülés előtt kinyerik a testük által termelt anyatejet, és lefagyasztják azt. Azáltal, hogy a kórházban kéznél lesz ez az előre kinyert tej, az anyák könnyedén biztosíthatják azt, hogy újszülöttjeiket a kezdetektől csak anyatejjel táplálják.

Az első hetekben. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) szerint a diabétesz késleltetheti a szoptatást. Ez hatással lehet arra is, hogy kezdetekben mennyi tejet képes termelni a szervezet, bár a tejtermelés az idő múlásával javulhat. A cukorbetegség mellett a stressz és az esetleges fájdalom érzet - melyek közül mindkettőre kihat a szoptatással kapcsolatos esszenciális hormon, az oxytocin - is befolyásolhatja a szoptatás folyamatát. Az orvossal és a diabétesz-team-mel való kapcsolattartás segíthet a kérdések megválaszolásában, a bizonytalanság csökkentésében. Fontos a vércukorszint gyakori monitorozása: sok anya a cukorbetegség kezelésében a szülés után instabilitást tapasztal: extrém alacsony és magas értékek válthatják egymást. 

Tartsuk kontrol alatt az alacsony értékeket. A vörösvértestek keringése alacsony HgA1c értéket eredményezhet a terhesség alatt, és mivel a szoptatás energiaigényes tevékenység, akárcsak bármilyen testmozgás, hipoglikémiát okozhat. Győződjünk meg arról, hogy a velünk egy háztartásban élők ismerik az alacsony vércukorszint tüneteit és kezelésének módját.

Hosszú távon. A szülés egy jelentős esemény, amely az egész életünkre kihat. Noha sok időbe telik, amíg a testünk alkalmazkodik: az 1-es típusú diabéteszes anyák, akik szoptatnak, gyakran kevesebb inzulint igényelhetnek, mint korábban, és könnyebben menedzselhetik cukorbetegségüket. Az álmatlan éjszakák, a vércukorszint hullámvasutak, az új ütemtervek, vagy épp azok hiánya, és minden más, ami a diabétesszel jár, még kaotikusabb lehet, ha megszületik a gyermekünk. Ha új anyák vagytok, kérjetek segítséget - minél több támogatást kap egy cukorbeteg a szoptatás, az első hónapok során, annál könnyebb lesz megbirkózni az úh helyzetekkel.

Forrás: https://beyondtype1.org/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr7815715890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása