Cukkerberg

Gyermekvállalás diabétesszel II.

A rizikók minimalizálása

2020. május 16. - szabari.betti

pregnant_woman_checking_blood_sugar_hero.jpg

1-es típusú diabétesszel élő nőként nagyon sok szempontot figyelembe kell venni, mielőtt ténylegesen megkísérel az ember teherbe esni. Természetesen ott van az anyai vágy, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a születendő gyermeknek a lehető legjobb élete legyen. Egy ideális terhesség teljes idejű és "eseménytelen", és kimenetele egy egészséges, boldog baba. Az 1-es diabétesz nem jelenti azt, hogy ez nem lehetséges, csak azt, hogy éberebbnek és felkészültebbnek kell lennünk az átlagnál, a felmerülő fokozott kockázat miatt. De diabétesszel élőként tulajdonképpen már tudjuk, hogy mit is kell csinálnunk, a diagnózist követő időszak óta. Épp ezért csak vegyetek egy mély levegőt, és bízzatok magatokban!

Minden terhességben előfordulhatnak szövődmények, de az 1-es típusú cukorbetegség kiemelt kockázatot jelent. A következő teendők a legfontosabbak a rizikók csökkentése érdekében:

1. Tartsuk normál tartományban a vércukorszintet. A legfontosabb, amit leendő T1D-s anyaként megtehetsz, hogy megpróbálod hosszútávon az egészséges tartományban tartani a vércukorszintedet. Gyakran ellenőrizzük, hiszen így csökkenthetjük annak esélyét, hogy a babához túl sok glükóz ér el. Ha így történik, a magzat túl gyorsan növekedhet, mintha "túl lenne táplálva" (Macrosomia), vagy károsodhatnak a szervei a korai fejlődési szakaszban. Ez nem csak a terhesség alatt létfontosságú, hanem már a fogantatás előtti időszakban is. Az orvosok azt javasolják, hogy a vércukorszintet normalizáljuk már három-hat hónappal a terhesség előtt.

Terhesség előtti célzott vércukorszint

  • 4,4 - 6,1 mmol/l étkezés előtt
  • 5,6 -8,5mmol/l 1-2 órával étkezés után

Célzott vércukorszint terhesség alatt

  • 3,3 - 5,4 mmol/l étkezés előtt
  • 5,6 - 7,1 mmol/l 1-2 órával étkezés után

Ügyeljünk arra, hogy már idő előtt beszéljünk orvosunkkal, és tudjuk meg, hogy számunkra mi a megfelelő tartomány. Továbbá, ha még nem használunk szenzort és inzulinpumpát, érdemes beszélni a diabetológussal ezen eszközök használatáról is, hiszen ezek nagyon hasznosak a megfelelő vc. szint ellenőrzéséhez és kezeléséhez. Fontos az egészséges, lehetőleg előre megtervezett étrend, hiszen a vércukorszintünk nem ugyanúgy reagál minden elfogyasztott ételre. A testmozgás csökkentheti az inzulinszükségletet, segíthet egészségesnek maradni mind nekünk, mind a magzatnak, és a vércukorszintet is csökkenti. Feltétlenül konzultáljunk viszont orvosunkkal, mielőtt megváltoztatjuk az életmódunkat. 

2. Keressünk jó orvost, és gyakran találkozzunk vele. A terhesség előtti időszakban, és annak lefolyása során lényegesen sűrűbben kell majd monitorozni mind a saját, mind a magzat egészségi állapotát, tehát fontos, hogy olyan orvosunk legyen, akiben megbízunk, és lehetőleg van tapasztalata 1-es diabéteszes kismamákkal. Ha terhességet tervezünk, előzetesen túl kell esnünk egy átfogó vizsgálaton, amely a következőket foglalja magában:

  • HgA1C teszt (7-nél kevesebbnek kell lennie lehetőleg)
  • vérnyomás ellenőrzése
  • a szív, a vesék, az idegrendszer, a pajzsmirigy és a szem egészségügyi értékelése

3. Lehetséges kockázatok, amelyeknek legyünk tudatában

  • gesztációs hipertónia vagy magas vérnyomás, olykor a vizeletben megtalálható fehérje
  • inzulinrezisztencia kialakulása: A terhesség alatt a placenta tápanyagokkal és vízzel látja el a növekvő magzatot, és különböző hormonokat termel a terhesség fenntartása érdekében. A terhesség korai szakaszában a hormonok fokozott inzulinszekréciót, és csökkent máj-glükózszintet okozhatnak, ami hypoglykaemiahoz (alacsony vércukorszint) vezethet. A későbbiekben néhány ezek közül a hormonok közül (ösztrogén, kortizol) blokkoló hatással lehet az inzulinra, amelyet inzulinrezisztenciának hívunk. A placenta növekedésével a hormonok termelődése is nő, így az inzulinrezisztencia is egyre jelentősebb.
  • a cukorbetegség esetleges szövődményeinek súlyosbodása
  • szülési nehézségek: Cukorbetegségben ennek leggyakoribb oka a csecsemő mérete, időnként császármetszésre vagy a szülés korai indukálására van szükség.
  • koraszülés: A csecsemő nagyobb mérete miatt lehet rá szükség.
  • vetélés
  • szülési rendellenességek: légzési distressz szindróma, szív kardiovaszkuláris problémái
  • hipoglikémia

Ne feledjétek, hogy nem egyedül vagytok, és előttetek sokan átestek már mindezen. Fontos, hogy ismerjük a lehetséges kockázatokat, és legyen tervünk a terhesség teljes idejére. Minden terhesség egyedi, tehát előfordulhat, hogy egyes témákban más lesz a tapasztalatotok, mint amiket ezt megelőzően másoktól hallottatok, de ez teljesen rendben van. Konzultáljatok szakemberekkel, barátokkal, 1-es típusú diabéteszes anyákkal, és mérjetek sűrűn vércukrot. És persze, néha levegőt is vegyetek közben :)

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr6215668320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása