Cukkerberg

Körös-menti Egres

2019. augusztus 29. - szabari.betti

egres2.jpg

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyen a magyar fejlesztésű Dcont® vércukormérő készülékeket gyártó 77 Elektronika Kft., mely a programot kezdetektől támogatja, különdíjat ajánlott fel a Tímár Panzió és Étterem számára a „Körös-menti Egres” elnevezésű tortáért. A cukrász az innovatív technológia mellett olyan összetevők párosításával nyerte el a zsűri tetszését, mint a hajdinaliszt, a bodzavirág és a gyömbér.

Íme, a recept!

Hozzávalók: 24 - es formához, 14 szeletre. A torta díszítés nélkül fagyasztható.

Piskóta:

2 db egész tojás

18 gr eritrit

18 gr xylit

45 gr hajdinaliszt

40 gr joghurt (alacsony zsírtartalmú)

2 gr citromhéj (BIO)

1 gr narancshéj (BIO)

1/8 gr (késhegynyi) vanília őrlemény

Összesen 1,5 gramm vaníliaőrlemény szükséges az egész tortához.

Egres, gyömbéres réteg:

495 gr mirelit egres / 360 gr + 50gr +85 gr (28 db) díszítéshez

75 gr eritrit

75 gr xylit

5 gr reszelt gyömbér (BIO)

2 gr citromhéj (BIO)

1 gr narancshéj (BIO)

1 gr limehéj (BIO)

10 gr hajdinaliszt

20 gr víz

10 gr zselatinlap

3/8 gr vanília őrlemény (maradék a fél grammból, amit a piskótába tettünk)

Moussehoz:

320 gr natur joghurt (alacsony zsírszázalékos, 3 %-osat használt a cukrász)

300 gr tejszín (35%-os)

100 gr tejszín (30%-os)

17 gr zselatinlap

Bodzaszirup

Bodzaszirup:

160 ml víz (forralás előtt)

10 gr szárított bodzavirág

90 gr eritrit

90 gr xylit

1 gr vanília őrlemény

Díszítés:

60 gr tejszín (35%-os) habbá verve

28 db egres (85 gr)

2 gr szárított bodzavirág

egres3.jpg

Elkészítés:

Piskóta elkészítése: A 2 tojást külön választjuk az eritrit és a xlilyt 2/3 -ad részével habosra verjük a tojásfehérjét, majd a maradék édesítőkkel a tojássárgáját. A sárgájához kihabosítás után hozzáadjuk a joghurtot, a lereszelt héjakat és a vaníliaőrleményt. Majd a két tojásmasszát összekeverjük és végül beleforgatjuk a hajdinalisztet is, és a 24-es formába öntjük. Elegyengetjük, hogy egyenletes felületet kapjunk, 160 fokon 10-15 percig készre sütjük.

Egres, gyömbéres réteg: 360 g egrest, a 75 gr eritritet, a 75 gr xylitet, a citromhéjat, a narancshéjat, a limehéjat, valamint az átpréselt, vagy reszelt 5 gr gyömbért a megadott 20gr vízmennyiségből egy picit egy tálba öntünk, és addig főzzük, amíg a gyümölcsök teljesen megpuhulnak, lekvár állagúra főnek. Hozzáadjuk a 10 gr hajdinalisztet a maradék vízhez, simára keverjük, majd a kapott masszához keverünk a főzetből (hőkiegyenlítés miatt), majd az egészet a megfőtt egreshez öntjük, és tovább főzzük, amíg egy kellemes pudinghoz hasonló állagot kapunk. Ehhez ezután hozzáadunk 10 gramm előre beáztatott zselatinlapot, amit előtte körülbelül 2 percig kell vízben áztatni. A kész főzetet 20 cm-es tortaformába öntjük, az 50 gr egrest mérettől függően egészben, vagy félbe vágva elszórtan a már formába kiöntött főzetbe tesszük úgy, hogy a főtt krémünk az egresdarabokat teljesen ellepje. Ezután sokkolóba vagy fagyasztóba tesszük, körülbelül 20-25 percre (fagyasztóba tovább).

Bodzaszirup: Felforraljuk az 160 ml vizet, és a teafilterbe helyezett 10 gr szárított bodzavirágra öntjük, majd 5 percet lefedve állni hagyjuk. Ezután az elkészült teába beletesszük a 90 gr eritritet és 90 gr xylitet, és az őrölt vaníliát, és ezeket átmelegítjük annyira, hogy az édesítő feloldódjon. A beáztatott zselatin lapokat (nem kell több nekik, mint 2 perc) tegyük a szirupba, majd keverjük hozzá a joghurtot is, és hagyjuk kihűlni, mert ezt kell majd a felvert tejszínhabba önteni a mousse elkészítéséhez. Érdemes hűtőbe, vagy sokkolóba tenni, de figyelni, kevergetni kell, hogy a zselatin miatt ne kössön meg teljesen, ha mégis megköt, ismét megmelegíthető. Figyelni kell, nehogy csomós legyen!

Mousse és torta összerakás: Előkészítjük a 24 es formát a piskótával. Kivesszük a gyömbéres egres réteget a 20-as formából, így mindent előkészítve a torta összeállításához. Felverünk a 400 gr (300+100 lásd hozzávalók) + 60 gr tejszínt (ez utóbbit habzsákba tesszük díszítéshez, kihabosítás után) tehát összesen 460gr-ot. A kihűlt bodzás, joghurtos krémet a felvert tejszínhabhoz keverjük. Az így elkészült mousse krém felét a 24- es formában lévő piskótára öntjük, és elegyengetjük a tetejét. A már megdermedt egres réteget középre helyezzük a 24 es formába, és annyira elsüllyesztjük a krémben, hogy az egreses rétegünkből a fele magassága kilátszódjon. A krém másik felét is a 24-es formába öntjük. Tetejét teljesen simára igazítjuk, és sokkolóba tesszük, körülbelül 15-20 percre. Vagy hűtőben dermesztjük meg. Ez utóbbi tovább tart.

Díszítés: Tetejét, miután már picit megdermedt a tortánk teteje, 14 tejszínhab rózsával díszítjük (csillagcsővel). Ezeket a habrózsákat, mint egy koszorút képezve a torta tetejének, a szélen körülbelül 4-5 cm-es sávban bodzavirággal leszórjuk, és 28 db egressel díszítjük, amit a habrózsáknál cikk-cakk alakban helyezünk el.

A torta fehérliszt mentes és akár laktózmentesen is elkészíthető.

Egy szelet szénhidrát tartalma: 15,6 g

Egy szelet energia tartalma: 200,4 kcal

egres4.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr4615028662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása