Cukkerberg

Diabetesopoly

2018. március 16. - szabari.betti

Mindannyian más és más utakat választunk arra, hogyan informáljuk magunkat a cukorbetegségünkről. Sokan olvasnak, sokan tapasztaltabb emberekkel beszélgetnek, páran klubokba járnak. A minap hallottam egy másik, még kevésbé elterjedt platformról, ahol tanulhatunk a diabéteszről: diab társasjátékok. Ebben a formában az egész család együtt, szórakozva tanulhat: akár egy összezavarodott kisgyerekről, akár egy lázadó tinédzserről, akár a fáradt szülőről van szó. Az oktatás és szórakozás remek kombinációja lehet ez. 

s-l1600.jpg

Az egyik legfontosabb ilyen játék 2000-ben jelent meg, Paul Tracey - a Tracey Associates orvosi oktatási ügynökség elnöke - nevéhez fűződik. "Tanulás a diabéteszről: játék az egészséges életért" - így hangzik a játék címe, amely egy interaktív oktatási eszköz az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség megismeréséhez, "gyakorlásához". Idősebb gyermekek és felnőttek számára tervezték, összesen 1000 kérdést tartalmaz öt témában: vércukorszint, testmozgás, egészséges táplálkozás illetve diéta, a cukorbetegség alapjai és egyéb problémák kezelése. A játékot dobókockával kell játszani, a cél, hogy a játékosok eljussanak a 'YOU WIN" mezőbe. Közben azonban különböző csapdákba eshetnek, például "Túl sok zsíros ételt ettél, lépj vissza hármat!". Tracey bemutatta a társast az Amerikai Diabetes Szövetség 60. tanulmányi ülésén, válaszul a diabétesz edukátorok kérésére, akik szerettek volna egy olyan felhasználó barát "eszközt", amellyel könnyen elsajátítható, hogy mi a cukorbetegség, és hogyan lehet megfelelően önmenedzselni. 

pic1154561.jpg

2004-ben a Future Focus nevű játék követte Tracey példáját. A társast állítólag két tinédzser fejlesztette ki, kórházakban, iskolákban, táborokban használták diabétesz edukációra. A játék segít megértetni a családokkal a diabéteszes étrendet, az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség közötti különbséget, az inzulinkezelést, a hipo- és hiperglikémiát. A cukorbetegek hasnyálmirigyének működését is elmagyarázza. 

diabetesopoly-final_for_blog.jpg

Hong Kongban egy, a Monopolyhoz hasonló társasjátékot hoztak létre: a játékosoknak különböző problémákat kell megoldaniuk a cukorbetegség kapcsán, ahogy haladnak előre. Cukorbetegség-mítosz kártyákat is tartalmaz a játék, ahol olyan kérdéseket kell megválaszolnunk, mint "Igaz-e, hogy a túl sok édesség okozza a cukorbetegséget?". 

Mit gondoltok, szívesen tanulnátok a diabéteszről ebben a formában? 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr5513685506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása