Alább olvashatjátok a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny 2017 főtámogatói különdíjának nyertes receptjét, Balázs Grétától.
Szilvás-gesztenyés torta
Hozzávalók
Gesztenyés piskóta
- 2 tojás
- 20 g eritrit
- 65 g gesztenyemassza (natúr, hozzáadott cukor nélkül)
- 2 kanál durumbúza liszt
- 1 kk. sütőpor
Szilvamousse
- 400 g nyers vagy fagyasztott magozott szilva
- 100 g natúr joghurt (3% zsírtartalmú)
- 1 tasak expressz zselatin
- 140 g habtejszín (30%-os zsírtartalmú)
- 2 kk.fahéj
- 2 ek.eritrit
Csokoládé ganache
- 50 g cukormentes étcsokoládé 70% kakaótartalom
- 50 g habtejszín 30%-os
Szilvazselé
- Cukormentes házi szilvalekvár (noszvaji őstermelőtől)
Elkészítés
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgájákat a gesztenyemasszával és az eritrit felével habosra keverjük. A fehérjéből egy csipet sóval és a maradék eritrittel kemény habot verünk. A két részt egybeforgatjuk, majd hozzászitáljuk a lisztet és elkeverjük. A masszát tortakarikába töltjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
A szilvamousse-hoz a szilvát az eritrittel kis lángon puhára főzzük, majd turmixoljuk és szitán átpasszírozzuk. A püréhez hozzákeverjük a joghurtot és a zselatint. A tejszínből kemény habot verünk és a keverékbe forgatjuk.
A ganache-hoz a tejszínt forrásig melegítjük, majd a csokoládéra öntjük. Simára keverjük és kihűtjük, majd habverővel habosítjuk. A csokoládéhabból kb. 14 cm átmérőjű lapot kenünk és kifagyasztjuk. A fagyott csokoládélapra kb. 0,5 cm vastag lekvárréteget kenünk, és ismét kifagyasztjuk.
Összeállítás
A pikótára ráöntjük a mousse felét és dermedni hagyjuk. Ezután ráhelyezzük a kifagyasztott csokoládélapot és megint dermesztjük. Végül ráöntjük a mousse másik felét és egy éjszakára hűtőbe tesszük. A díszítéshez cukormentes, málnapürével színezett habcsókokat, és szőlőszemeket használtam.