Cukkerberg

Áfonya hercegnő tortája - !! RECEPT !!

2016. augusztus 21. - kiskatka

Az augusztus 20-i ünnepségek keretében felszelték tegnap az idei győztes „Áfonya hercegnő tortáját”. Innentől kezdve a sütemény több száz cukrászdában elérhető, de vállalkozó szelleműek otthon is elkészíthetik! Ne feledjétek háziversenyünket sem, nagyon várjuk receptjeiteket!

3_35.jpg

Magyarország Cukormentes Tortája verseny 2016  - győztes torta receptje

Áfonya hercegnő tortája

Tortavár Cukrászda
16 szeletes torta

Hozzávalók:

Tortalap:
    50 g finomra darált mandula
    30 g vaj (82% zsírtartalom)
    100 g eritrit
    65 g teljes kiőrlésű zabliszt
    200 g tojásfehérje
    

Erdei gyümölcs töltelék:
    350 g erdei gyümölcs püré
         (kb. 550g friss, vagy fagyasztott áfonya, szeder, piros/fekete ribizli, málna lepasszírozva)
    70 g eritrit
    7,5 g zselatinlap
    
Joghurt mousse:
    450 g görög joghurt (10% zsírtartalom)
    77 g eritrit
    50 g tejszín (30% zsírtartalom)
    13,4 g zselatinlap
    290 g lágy habbá vert tejszín (30% zsírtartalom)

Vaníliakrém:     
   100 g tejszín (30% zsírtartalom)
    20 g cukor nélküli fehér csokoládé
    negyed vaníliarúd
    1 g zselatinlap

Erdei gyümölcs krém:   
    60 g tejszín (30% zsírtartalom)
    15 g erdei gyümölcs püré
    15 g cukor nélküli fehér csokoládé
    negyed vaníliarúd
    0,75 g zselatinlap

Díszítés - Mandulás lapocska:
25 g finomra darált mandula, 20 g eritrit, 20 g vaj (82% zsírtartalom), 7 ml tej (2,8% zsírtartlom) (a megadott mennyiség kb. 40%-át használjuk fel 1 torta díszítésére)

Torta panírozása:    
    25 g darált mandula + tortalapról leeső 50 g mandulás piskóta keverékével

2_46.jpg

Elkészítés:

Vaníliakrém
A tejszínt a vaníliával felmelegítjük, majd a tűzről levéve, a vaníliát eltávolítva hozzáadjuk a hideg vízbe előzetesen beáztatott, majd kicsavart zselatinlapot. A keveréket még melegen a fehércsokoládéra öntjük, összekeverjük, lefóliázzuk és hűtőbe tesszük.

Erdei gyümölcs krém
A tejszínt a gyümölcspürével és a vaníliával felmelegítjük, majd a tűzről levéve, a vaníliát eltávolítva hozzáadjuk a hideg vízbe előzetesen beáztatott, majd kicsavart zselatinlapot. A keveréket még melegen a fehércsokoládéra öntjük, összekeverjük, lefóliázzuk és hűtőbe tesszük.

Tortalap
A vajat megolvasztjuk. A tojásfehérjét habbá verjük, félidőtől kezdve részletekben hozzáadjuk az eritritet, majd krémes habbá verjük. Óvatos, de határozott mozdulatokkal „beleemeljük” a további hozzávalót, végül lazán belekeverjük az olvasztott vajat is. A masszát vajazott vagy olajjal permetezett sütőpapírra, három körlapra osztva terítjük. A piskótát 180 °C-on 10-14 percig sütjük.

Erdei gyümölcs
A gyümölcsöt kb. 8-10 percig főzzük. A tűzről levéve botmixerrel aprítjuk és szűrőn átpasszírozzuk. Felhasználásra az átpasszírozott gyümölcspüré kerül, amely 350g.

Joghurt mousse
Az 50g tejszínt az eritrittel felmelegítjük, majd az előre hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat belekeverjük, és a joghurttal összedolgozzuk. A joghurt alapot 22-23 °C-ra hűtjük és a lágy habbá vert tejszínt lazán beleforgatjuk. A kész mousse-t az alábbiakban leírtak szerint azonnal a tortalapra öntjük.

Mandula lapocskák:
Az eritritet a vajjal vízgőz felett felmelegítjük, majd összekeverjük a mandulával és a tejjel. Sütőpapírral bélelt tepsin vékonyan kikenjük és 180 °C-on kb. 10 percig sütjük. Hűlni hagyjuk, majd ha kiszáradt, a kívánt nagyságra törjük.

Torta összeállítása:

Két tortalapot a passzírozott gyümölccsel vékonyan megkenünk, az egyiket tortaformába helyezzük, a másik két lapot félretesszük. A gyümölcsöt az eritrittel felmelegítjük, a zselatinlapot vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és a meleg püréhez adjuk. Jól elkeverjük, majd a felét a tortaformába, a megkent tortalapra öntjük, hűtőbbe tesszük dermedni. Ahogy megszilárdult a tortaformában a gyümölcs, ráhelyezzük a másik gyümölccsel megkent lapot, és ráöntjük a maradék gyümölcsöt, hűtőbe tesszük. Míg a gyümölcs dermed, a fent leírt módon elkészítjük a joghurt mousse-t. A hűtőből kivesszük a tortát, ráhelyezzük a harmadik tortalapot, majd az elkészült mousse-t ráöntjük. Hűtőbe tesszük, míg megdermed. A hűtőből kivéve a tortaforma oldalát óvatosan eltávolítjuk. A tortát a lapok szélezésekor fennmaradt és morzsává tört piskóta és 25 g darált mandula keverékével panírozzuk. A vaníliakrémet és az erdei gyümölcs krémet kézi habverővel lágy habbá verjük. A kétféle krémmel és a mandula lapocskákkal feldíszítjük.

Számított tápérték adatok

Az elkészített torta egy szelete 228 kcal energiát, és 8,8 g szénhidrátot tartalmaz.
A torta édesítőszerekkel készült, eritritet, emellett a díszítéshez használt fehércsokoládéból adódóan kevés maltitot tartalmaz.
A torta hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz.
A tápérték adatok kiszámításakor a győztes cukrász által választott konkrét termékeket vettük alapul, és a tortába ténylegesen belekerülő mennyiségből indultunk ki. Így levontuk például a tortalap szélezésekor leeső, panírozás után megmaradó mennyiséget, a díszítéshez használt krémnél a habzsákban maradó mennyiséget, ill. a mandula lapocskáknál a 16 felhasznált darabon felüli mennyiséget.

Dübörög a háziverseny, várjuk receptjeiteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr5611005068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása