Cukkerberg

Cukorbetegország

2015. október 31. - kiskatka

Ha minden cukorbeteg egy országban élne, a 387 millió diabétesszel élő a világ harmadik legnagyobb országa lenne. November a cukorbetegség hónapja: kellesz, kampányolj!

2_24.jpg

A WHO és az IDF adatai alapján ma a világon 387 millió cukorbeteg él. Ha egy országot alkotnánk, a harmadikak lennénk a sorban Kína és India után. Még durvább, hogy a 387 millió emberből a becslések szerint minden második nem tudja magáról, hogy érintett.

A cukorbetegek 90%-a, azaz tízből kilenc érintett ugyanis ún. 2-es típusú cukorbeteg. A 2-es diabétesz a diagnózis előtt akár évekkel, évtizedekkel korábban alakul ki, tünetei sokáig nincsenek, miközben az emelkedett vércukorszint már rombolja a szervezetet. A szövődmények az erek és az idegek károsodása miatt alakulnak ki, veseleállás, vakság, lábamputáció lehet a kezeletlen diabétesz eredménye. Miközben a 2-es típusú diabétesz testmozgással, kiegyensúlyozott étrenddel és normális testsúly megtartásával megelőzhető, akár vissza is fordítható, a vércukorszint kordában tartásával a súlyos szövődmények kialakulása pedig megelőzhető.

November a diabétesz hónapja, november 14-e a Diabétesz Világnapja. Ilyenkor világszerte figyelemfelhívó aktivitások és kampányok folynak,

  • - hogy fókuszba kerüljön az a 200 millió cukorbeteg, aki nap mint nap együtt él a krónikus betegségével;
  • - hogy felhívjuk a figyelmet a szűrés fontosságára (évi 1 vércukormérés) és a majd' 200 millió cukorbetegre, akik nem is tudják magukról, hogy érintettek;
  • - és hogy felhívjuk a figyelmet arra, a 2-es típusú cukorbetegség sokszor megelőzhető, sőt visszafordítható, ha időben felfedezed és beleteszed az energiát.

Mi vagyunk a világ harmadik legnagyobb országa. Novemberben csatlakozz kampányhoz, vegyél részt világnapi eseményeken és aktivitásokon, használd a kék kört, a diabétesz figyelemfelhívó jelét, szervezz saját figyelemfelhívó kampányt! Hívd fel a figyelmet a cukorbetegségre!

Mert mi vagyunk a harmadik legnagyobb ország és a lakosság fele nem tudja, hogy itt lakik.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr878039920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása