Cukkerberg

Jön a Glukagon Pen!

2014. december 11. - kiskatka

Amerikai cég inzulinadagoló tollhoz hasonló glukagon pent tervez a piacra dobni, amely az alacsony vércukorszint kezelése mellett fontos mérföldkő lehet a mesterséges hasnyálmirigy fejlesztésében is.

1_3.png

A glukagon nevű hormon az inzulinnal ellentétesen hat, a szervezet belső cukorraktárait mozgósítva növeli a vércukorszintet. Nem cukorbetegekben megakadályozza a vércukorszint túlzott csökkenését és az eszméletvesztést, cukorbetegek esetén a Somogyi hatás vagy az életmentő GlucaGen kit kapcsán szoktuk emlegetni. 

A Xeris Pharmaceutics most olyan Glukagon Pent fejleszt, mely az inzulinadagoló tollakhoz hasonló, de inzulin helyett azonnal használható glukagont tartalmaz. A G-Pennel egyrészt mindig magunkkal hordva könnyen kezelhetjük a hipókat, egyesek megelőzhetik az eszméletvesztéses súlyos hipókat; másrészt felhasználható lesz a mesterséges hasnyálmirigy fejlesztésekben.

A jelenleg elérhető (receptre felíratható) Glukagon életmentő kit-ek bár nem túl bonyolultak, vészhelyzetben, egy eszméletlen cukorbeteg mellett pánikolva nem könnyű azt a pár lépést sem rendesen megtenni, ami a glukagon beadásához szükséges.

2.jpeg

A lépések:

  1. Fecskendezd rá a folyadékot az üvegcsében lévő fehér porra, azaz a glukagonra
  2. Rázd fel az üvegcsét, hogy a glukagon beoldódjon
  3. Szívd fel újra a folyadékot, azaz a glukagon-oldatot
  4. Add be a hipózó cukorbetegnek, izomba (merőlegesen)


Nem csupán kissé hosszú a procedúra egy vészhelyzethez, de sok pánikoló segítő elfelejti lepattintani az ampulla narancs színű műanyag fedelét és abba a tűt szépen beletöri. Ez a konstrukció, de főleg a magyarázó ábra legfőbb gyengéje. A G-Pen esetén semmi ilyesmit nem kell tenni, hanem az inzulinadagoló penhez hasonlóan csak leveszed a kupakot és késlekedés nélkül beadod, akár saját magadnak.

A glukagon azért van por alakban a hipókitben, mert beoldva nem stabil, vizes közegben gyorsan bomlik. Ezért kell használat előtt közvetlen beoldani, beoldás után pedig vagy beadod, vagy kidobod, pár óra alatt ugyanis hatását veszti. A G-Pen igazi újdonsága a kifejlesztett glukagon-zselé, amely akár 1-2 évig is eláll szobahőn.

És itt jön a képbe a másik lehetséges felhasználás, a mesterséges hasnyálmirigy. A mesterséges hasnyálmirigyről írtam korábban, talán a leginkább izgalmas és klinikai teszteléseken is jól vizsgázó változat a "Bionikus Hasnyálmirigy" összeállítás. A bionikus hasnyálmirigyben a vércukor-egyensúlyozást a vércukrot csökkentő inzulin (inzulinpumpa) és az azt növelő glukagon (glukagonpumpa) kettős használata biztosítja. 

A korábbi híradásokból és örömódákból kimaradt az az "aprócska" információ, miszerint a glukagonpumpában a glukagont naponta cserélni kell. A most kifejlesztett, nem vizes glukagon-oldatot a várakozások alapján az inzulinhoz hasonlóan napokig, akár hetekig lehet majd használni a mesterséges hasnyálmirigyekben.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr376973435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása